Neulonta

Neulo lämpimät pitsisukat kirjavasta langasta

Kauniin kirjavat pitsisukat valmistuvat kätevästi kirjavalla langalla. Tee itsellesi ja lahjaksi ystävällesi!

Koko: 38/39

Lanka: SMC Regia 4-ply Design Line by Arne & Carlos -lanka (75 villa, 25 polyamidi, 100 g =420 m, 30 s ja 42 krs = 10 cm)

Langanmenekki: SMC Regia 4-ply Design Line by Arne & Carlos -lankaa, vaaleanpunaraidallinen (03653) = 100 g

Tiheys: 30 s ja 42 krs sileää neuletta = 10 cm

Sukkapuikot: Nro 2,5 tai käsialan mukaan

Mallineuleet: Joustinneule: 1.-4.krs: *1 n, 3 o*, toista *-* koko krs. 5.krs: *1 n, vedä vasemman puikon 3. s kahden edellä olevan s:n yli, neulo 1 o, ota lk puikolle, neulo 1 o*, toista *-*. 6.-9.krs: kuten 1.-4. krs:t. Neulo ensin 1.-4. krs:t ja toista sitten 5.-9. krs:ia yhteensä 5 kertaa. Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein.

Lankatiedustelut: PRYM, puh. (09) 274 871

Pitsisukkien ruutukaava
Pitsisukkien ruutukaavan ohjeistus

Neulo ensin yksi sukka

Jos haluat toisen sukan aivan samanlaiseksi, aloita se samasta kerän päästä (sisältä tai ulkoa) kuin ensimmäinen sukka ja ota pienelle kerälle niin paljon lankaa, että toisen sukan alku osuu samalle värimallikerran kohdalle kuin ensimmäisen sukan alussa. Pienen kerän voit sitten neuloa sukan loppuun (aloittaen taas samassa suunnassa kuin ennenkin).

Pitsisukat

Aloita näin

Luo 64 s, jaa joka sukkapuikolle 16 s ja neulo suljettuna neuleena joustinneuletta 24 krs. Neulo sitten pitsineuletta ruutupiirroksen mukaan krs:t 1.-44. ja sitten krs:t 41.-44. kahdesti. Jatka sitten seuraavien 4 krs:n ajan puikoilla 2 ja 3 piirroksen mukaan toistaen kerroksia 41.-44., mutta neulo puikoilla 1 ja 4 sileää neuletta.

Kantapään teko

Neulo sen jälkeen kantapää 1. ja 4. puikon 32 s:lla lyhennetyin kerroksin (jätä 2. ja 3. puikon s:t odottamaan) seuraavasti: Neulo viimeisen krs:n jälkeen 1. puikon s:t 4. puikolle ja käännä työ, nosta np:n krs:lla 1. s takakautta neulomatta ja jätä samalla 1 lk puikolle (pidä lanka takana ja kiristä tiukasti = kaksois-s), neulo krs nurin (4. puikon loppuun saakka). Nosta op:n krs:n alussa 1. s takakautta neulomatta ja jätä samalla 1 lk puikolle sekä kiristä (= kaksois-s kuten edellä). Neulo op:n krs niin, että jäljellä on vain kaksois-s, käännä, tee kaksois-s, neulo np:n krs niin, että jäljellä on vain kaksois-s, käännä, tee kaksois-s. Jatka näin ja käännä aina juuri ennen kaksoissilmukkaa. Toista näin, kunnes jäljellä on vain kantapään keskimmäiset 10 s.

Neulo nyt kaikilla s:illa 1 krs suljettuna neuleena ja neulo kantapään kaksoissilmukat o yhteen kuin siinä olisi vain 1 s. Jatka tämän krs:n jälkeen taas vain kantapään s:illa pidennettyjä kerroksia aloittaen kantapään keskimmäisillä 10 s:lla. Neulo nämä s:t + 1 s lisää, käännä työ ja tee 1. s:aan kaksois-s, neulo 1 s enemmän kuin kantapään keskimmäiset s:t, käännä ja tee kaksois-s 1. s:aan. Jatka näin eli tee aina krs:n alussa kaksois-s sekä neulo krs lopussa kaksois-s + 1 s (neulo kaksois-s yhdeksi s:ksi sitä ylittäessäsi ettei s-määrä lisäänny), käännä sekä tee kaksois-s krs:n alkuun. Tee viimeisen np:n krs:n jälkeen käännöksen yhteydessä kaksois-s ja aloita suljettu neule vain op:n kerroksin ja neulo kantapään s:t samalla 2 puikolle. Neulo sileää 1. ja 4. puikoilla sekä jatka samaa pitsiä kuin edellä 2. ja 3. puikkojen s:illa.

Kärkikavennus

Kun jalkaterän pituus on 20 cm, aloita kärkikavennus ja neulo kaikilla s:illa sileää neuletta. Neulo 1. puikkoa, kunnes siinä on jäljellä 3 s, neulo 2 o yhteen ja 1 o. Neulo 2. puikon alussa 1 o, 1 ylivetokavennus, neulo puikko loppuun, tee 3. puikon lopussa kavennus, kuten 1. puikolla ja 4. puikon alussa kuten 2. puikolla. Tee kavennus-krs joka 4. krs kerran, joka 3. krs 2 kertaa, joka 2. krs 3 kertaa ja vielä joka krs 6 kertaa. Katkaise lanka, pujota se s:iden läpi 2 kertaa, kiristä ja päätä lanka. Neulo toinen sukka samoin.

Ohje on julkaistu Kotiliesi Käsityö 9/2015 -lehdessä.

Saatat olla kiinnostunut myös seuraavista käsityöohjeista:

Katso ohje: neulo värikkäät villasukat koko perheelle

Neulo kimaltelevat Huurre-polvisukat

Neulo kirjoneulekuvioiset lapaset ja villasukat miehelle tai naiselle

Susu-villasukkia koristaa kaunis palmikkokuvio

Nostalgia-villasukat lapselle tai aikuiselle

Kommentoi

Kommentoi juttua: Neulo lämpimät pitsisukat kirjavasta langasta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.