Neulonta

Neulo pitsikuvioidut sukat pehmeästä alpakkalangasta

Neulo sinisiin pitsisukkiin solisevia puroja ja laineen liplatusta.

Sukkiin neulotaan verkkomaisia pitsikuvioita, joiden väleissä mutkittelee kohoneuleisia raitoja. Pitsiä neulotaan varsiin, kantatilkkuihin ja päällisiin, muuten sukat ovat sileää neuletta. Sukkien suut saavat rullautua vapaasti ja kärkiin tehdään nauhakavennukset.

Lue myös: Neulo kauniit pitsisukat viilenevien iltojen lämmikkeeksi

Pitsikuvioitujen sukkien ohje:

Malli: Piia Maria Pekkanen 

Koko: 37/39-40/43

Lanka: teetee Tundra (70 % alpakka, 30 % polyamidi, 50 g = 110 m)

Puikot: Sukkapuikot nro 3,5 tai käsialan mukaan

Tiheys: 23 s sileää neuletta = 10 cm

Mallineuleet: Sileä neule: neulo suljettuna neuleena kaikki krs:t oikein. Pitsikuvio: neulo ruutupiirroksen mukaan, toista pienemmässä koossa 12 s:n mallikertaa ja suuremmassa koossa 13 s:n mallikertaa. Toista 1.-32. krs:ia

Langan menekki: teetee Tundra -lankaa petroolia (1107), kaikkiin kokoihin 150 g.

Lankatiedustelut: Tekstiiliteollisuus Oy, p. (019) 529 2100.

Kevätpuro-sukat, ruutupiirros

Tee sukanvarsi näin

Luo 48-52 s ja jaa s:t 4 sukkapuikolle, 12-13 s kullekin. Neulo suljettuna neuleena 4 krs sileää neuletta. Neulo sitten pitsineuletta ruutupiirroksen mukaan, kunnes olet neulonut mallikerran yhden kerran ja vielä 8. krs:n loppuun (=40 krs). Jätä III ja IV puikkojen s:t odottamaan ja neulo I ja II puikkojen s:illa kantapää.

Kantapää

Jatka kantalappua varten I ja II puikoilla pitsineuletta 24-26 krs:n verran. Jaa s:t 3 puikolle, pienemmässä koossa 8-8-8 s ja suuremmassa koossa 9-8-9 s. Neulo sileää neuletta kunnes keskimmäisellä puikolla on jäljellä 1 s, tee ylivetokavennus (=nosta 1 s neulomatta, neulo seuraavan puikon s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli). Käännä työ ja nosta 1. s neulomatta. Neulo nurjaa, kunnes keskimmäisellä puikolla on 1 s jäljellä, neulo 2 s n yhteen.

Käännä työ ja nosta 1. s neulomatta. Jatka sileää neuletta ja toista kavennuksia aina samoissa kohdissa siten, että sivuissa silmukkaluku vähenee ja keskellä silmukkaluku pysyy samana. Kun kaikki sivujen s:t ovat kaventuneet pois, poimi jäljelle jääneiden 8 s:n jatkoksi kantalapun reunasta oikeaa neuloen 12-13 s sekä puikkojen välistä 1 s. Neulo III ja IV puikoilla pitsineuletta kantapäähän saakka. Poimi oikeaa neuloen 1 s puikkojen välistä sekä 12-13 s kantalapun toisesta reunasta ja jatka vielä oikeaa neuloen kantalapun s:ista puolet eli 4 s = 58-62 s.

Terä

Jatka I ja II puikoilla sileää neuletta sekä III ja IV puikoilla pitsineuletta koko terän matkalta. Tee kiilakavennukset: Neulo I puikon alussa 1 o, tee ylivetokavennus ja neulo II puikon lopussa 2 o yhteen, 1 o. Toista kavennuksia samoissa kohdissa joka 2. krs kunnes molemmilla pohjapuikoilla on jälleen 12-13 s. Jatka pohjan s:illa sileää ja päällisen s:illa pitsiä, kunnes pikkuvarpaan kärki on peittynyt.

Nauhakavennukset: Neulo sileää neuletta kaikilla puikoilla, neulo I ja III puikkojen alussa 1 o, tee ylivetokavennus sekä neulo II ja IV puikkojen lopussa 2 o yhteen, 1 o. Neulo 4 välikerrosta ja toista kavennukset samoissa kohdissa. Neulo 3 välikerrosta ja toista kavennukset. Neulo vielä 2 välikerrosta, tee kavennuskerros, neulo 1 välikerros. Toista sitten kavennuksia joka krs, kunnes jäljellä on 8 s.

Katkaise lanka ja pujota se parsinneulan avulla loppujen s:n läpi, kiristä ja päätä hyvin.

Kauniisti pitsikuvioidut Kevätpuro-sukat sinisestä alpakkalangasta

Ohje on julkaistu Kotiliesi Käsityö 4/18 -lehdessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Neulo pitsikuvioidut sukat pehmeästä alpakkalangasta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.