Ompelu

Vanhoista farkuista on moneksi! Katso lukijoiden parhaat ompeluideat ja konkareiden vinkit farmareiden uusiokäyttöön

Reikäiset farkut eivät kuulu jäteastiaan! Ajaton ja kestävä denim sopii materiaaliksi monenlaiseen ompelutyöhön.

Denim on kestävä ja monikäyttöinen materiaali. Siksi se on suosittu kangas kierrätysompelijoiden keskuudessa.

Pyysimme Kotilieden lukijoita jakamaan kuvia kierrätysompeluista Facebookissa ja Kotilieden käsityöryhmässä. Moni innostuikin lähettämään kuvia juuri farkuista tehdyistä töistä.

Tästä jutusta löydät lukijoiden inspiroivat ideat sekä vinkit, jotka farkusta ompelevan kannattaa muistaa.

Lue myös: Ompele kauniit tyynynpäälliset vanhoista farkuista

Vanhoista farkuista ommeltu mekko.
Taina ompeli mekon leveälahkeisista farkuista. © Taina

Huomioi materiaali – farkut saattavat sisältää venyvää elastaania

Perinteisesti farkut on valmistettu 100-prosenttisesta puuvillasta. Nykyään farmarit voivat sisältää venyvää elastaania, joka menettää kimmoisuutensa ennemmin tai myöhemmin.

Tällaista farkkukangasta tulisi tukea joustamattomalla tukikankaalla. Laukku, jonka on kestettävä painoa, voi vaatia järeämpää tukea.

”Jos ompelee laukkuja tai reppuja, on hyvä miettiä, tarvitaanko tueksi esimerkiksi laukkuhuopaa. Laukkuhuovalla tuetut laukut ja reput pysyvät ryhdikkäinä ja kestävät käyttöä”, kertoo tekstiilityön suunnittelijaopettaja Teija Ohvo Vaasan kansalaisopisto Almasta.

Farkuista ommeltu reppu. Farkut, kierrätysompelu, farkku, farkkukangas.
Kansalaisopistossa ompelua opettava Teija Ohvo muokkasi kurssilaiselleen kaavan slingback bag -farkkureppua varten. Mallina ollut reppu päätyi syntymäpäivälahjaksi omalle ystävälle. © Teija Ohvo

Elina Kalliainen ompeli farkuista laukun kannettavalle tietokoneelle.

Läppärilaukussa on farkku-, vuori- ja tukikankaan lisäksi ohut vaahtomuovilevy, joka pehmustaa ja antaa tukea ja ryhtiä laukulle. Liimallinen tukihuopa on valmistettu kierrätysmateriaalista.

Farkuista ommeltu läppärilaukku.
”Läppärilaukun tekeminen farkuista lähti omasta tarpeesta. Koska kaupasta ei saa persoonallista laukkua läppärille, päätin tehdä sen vanhoista farkuista”, Elina Kalliainen sanoo. © Elina Kalliainen

Elastaania lisätään farkkuihin käyttömukavuuden vuoksi. Siksi Merja Mutka suosii vaatteiden ompelussa sataprosenttisen puuvillan sijaan joustavaa farkkua.

Hän neuvoo ompelijoita panostamaan suunnitteluun, jotta pienimmätkin tilkut saa hyödynnettyä.

”Itse teen kaavoilla, jotka ovat mahdollisimman yksinkertaisia vaikkapa hihan istutukseltaan. Näin ei tule liikaa saumoja tai todella paksuja saumakohtia, joita voi olla vaikea ommella kotikoneella. Paksut saumat ovat myös ikäviä käytössä”, Merja sanoo.

Farkuista ommeltu takki.
Merja Mutka ompeli pieneksi jääneistä farkuista takin. Takin kaava on Kotiliesi Käsityö -lehdestä. ”Ompelen mielelläni vaatteita ja takkia tarvitsee aina.” © Merja Mutka

Hyödynnä farkun omia yksityiskohtia

Koristeet viimeistelevät kokonaisuuden. Aina yksityiskohtia ei tarvitse kuitenkaan tehdä itse.

Laukkuun saa ilmettä, kun päällikappaleeksi valitsee jonkin farkuille ominaisen yksityiskohdan.

Seija Rannikko hyödynsi laukun läpässä saumatikkauksia. Näyttävin lopputulos tulee, kun ommeltavaksi valitsee erivärisiä farkkuja.

”Idea saumojen käytöstä syntyi, kun leikatessani vanhoja farkkuja hoksasin, miten mukavasti eriväristen farkkujen saumat raidoittavat ja elävöittävät pintaa”, Seija sanoo.

Hän ompeli saumakohdat lakanakankaalle niin, että saumojen huolittelematon reuna jäi toisen sauman alle. Tekniikka tekee Seijan mukaan laukun läpästä niin jäykän, ettei alle tarvita tukikangasta.

Farkkujen saumoista ommeltu laukku.
Laukun läppä on ommeltu farkun saumauksista. Läpän pitävät kiinni vuorikankaaseen ommellut magneettilukot. © Seija Rannikko
Farkuista ommeltu käsilaukku.
Soili Frazzitta ompeli käsilaukun lasten farkuista, jotka olivat kuluneet polvista. Käsilaukun juju on farkkujen vyötäröosassa, jossa on kukkakirjailut ja vyönlenkit. Sepalus on näyttävä yksityiskohta. Laukun vyö on ommeltu vuorikankaasta. © Soili Frazzita
Farkuista ommeltu olkalaukku.
Kirsi Isoaho ompeli olkalaukun 50 senttiä maksaneista kirpparifarkuista. Laukun päällikankaana on takatasku, johon Kirsi ompeli housujen sepaluksesta purkamansa vetoketjun. © Kirsi Isoaho
Farkuista ommeltu laukku.
Eeva-Liisa Kallio ompeli itselleen laukun puolisonsa vanhoista farkuista. Farkkujen tasku ja takalappu muistuttavat kankaan alkuperäisestä käyttötarkoituksesta. © Eeva-Liisa Kallio

Vaihda ompelukoneeseen paksu neula

Farkkukankaalle ominainen paksuus on huomioitava ommeltaessa. Ompelukoneeseen tulee laittaa tukeva neula, jotta neula ei katkea ompelun aikana.

Sopiva koko neulalle on 90–100.

”Farkkua ommellessa on hyvä vaihtaa ompelukoneeseen varsinainen farkkuneula”, Teija Ohvo sanoo.

Paksuimpia ovat saumakohdat. Sauman ylittävästä ompeleesta tulee siistimpi, kun ompelun lopettaa juuri ennen saumaa siksi aikaa, että paininjalkaa saa kohotettua kangastilkulla.

”Liian paksuja kohtia kotikoneet eivät ompele, joten kannattaa aina huolehtia siitä, ettei liian paksuja kohtia tule”, ompelubloggaaja Melissa Laitakari sanoo.

Farkkutilkuista ommeltu takki.
Melissa Laitakari ompeli jämäpaloista farkkutakin. ”Resoriosat on purettu pojan rikkoutuneesta keinonahkatakista, jota ei voitu enää pelastaa”, Melissa kertoo. © Melissa Laitakari

Kookasta työtä ei välttämättä voi ommella koneella

Kookkaat työt voivat vaatia käsin ompelua.

Sen huomasi Ursula Sorjonen, joka teki farkuista päiväpeiton. Hän ompeli kolmiulotteisen farkkukankaan erisävyisistä farkuista ompelukoneella.

Vuorikankaana oleva tuplapeiton pussilakana oli kiinnitettävä farkkukankaaseen käsin, sillä ompelukoneen neulan ja rungon välinen tila on kapea leveän ja paksun peiton kuljettamiseen.

”Peiton reunat toki voi ommella koneella, mutta ei muuta. Vuori on hyvä kiinnittää myös muuten, jottei se ala elämään omaa elämäänsä. Itse tikkasin sen käsin vuoren päällikankaan paloja mukaillen”, Ursula sanoo.

Farkuista ommeltu päiväpeitto.
Ursula Sorjonen sai inspiraatiota päiväpeittoon internetissä näkemiensä tyynynpäällisten kuviosta. Valtaosa peiton farkkukankaasta on 100-prosenttista puuvillaa, mutta vaalein farkkukangas sisältää elastaania. Sen toiselle puolelle Ursula silitti kovikekankaan tukemaan paloja. © Ursula Sorjonen

Pienistäkin tilkuista saa uutta – muista myös muut tekniikat

Vaikka farkuista olisivat kuluneet polvet tai haarat puhki, valtaosan kankaasta voi uusiokäyttää. Pienistäkin tilkuista saa yhdistämällä reilun kokoisen kankaan.

Riitta Salmivuori ompeli 1970-luvun puulaverille selkänojaksi sohvatyynyt farkuista leikatuista ruututilkuista.

”Materiaalina farkkukangas ei ole tilkkutyössä helpoimmasta päästä. Pyöröleikkuria käytin palojen leikkaamiseen. Huolittelin kaikkien tilkkujen reunat saumurilla ennen yhdistämistä”, Riitta sanoo.

Farkuista ommellut sohvatyynyt.
Riitta Salmivuori ompeli farkuista sohvatyynyt. Sisätyynyihin on ommeltu ohut superlonlevy antamaan tukea ja topakkuutta. © Riitta Salmivuori

Mia Partanen ompeli trendikkään baker boy -hatun farkuista ja paidasta. Lipan hän teki jogurttipurkista.

”Ensimmäinen koelippa oli kontaktimuovilla päällystetty vahva kartonki, mutta se ei ollut tarpeeksi jämäkkä. Sitten ajattelin, että isosta Lidlin kreikkalaisesta jogurttipurkista varmaan tulee ok lippa, joka kestää sadettakin”, Mia sanoo.

Farkuista, paidasta ja jogurttipurkista ommeltu päähine.
Mia käytti vanhoja farkkuja hatun ompeluun. ”Ihmiset heittävät ihan hirveästi vaatteita pois vuosittain ja ostavat uutta tilalle. Siinä menee hyvää kangasta hukkaan. Olen nyt ottanut tehtäväkseni käyttää hyväksi kierrätysmateriaalia uusien vaatteiden tekoon.” © Mia Partanen

Farkkua voi työstää ompelun lisäksi muillakin tekniikoilla. Anne Hameri on kutonut vanhoista farkuista räsymattoja. Kuteet hän leikkaa farkun paksuudesta riippuen yhden–puolentoista sentin levyisiksi.

”Jotta sain pinnan eläväksi, ompelin erivärisiä farkkukuteita yhteen siten, että tummaa farkkua on noin puolitoista–kaksi metriä ja sitten vaaleaa. Kun kuteet olivat näin valmiit, oli helppo vain paukutella luhaa”, Anne kertoo.

Vanhoista farkuista ommellut räsymatot.
Noin 70 farkkuparista tuli yhdeksän ja puoli metriä mattoa. © Anne Hameri

Lue myös Anna.fi: Farkkujen pikkutasku – tiedätkö, miksi sellainen aikanaan tarvittiin? Nämä kätevät asiat pikkutaskuun sujahtavat nykypäivänä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vanhoista farkuista on moneksi! Katso lukijoiden parhaat ompeluideat ja konkareiden vinkit farmareiden uusiokäyttöön

Sinun täytyy kommentoidaksesi.