Ompelu

Ompele sydänpatalappu helposti keittiöpyyhkeestä

Älä polta näppejä kuumien patojen kanssa. Ompele sydämen muotoinen patalappu, joka pysyy hyvin kädessä peukaloille ommeltujen taskujen ansiosta.

Sydänpatalappu koko: 23 x 20 cm

Tarvikkeet: Huvila-keittiöpyyhe tai 0,25 cm puuvilla- tai pellavakangasta. Eristeeksi villahuopaa 25×25 cm. Puuvillanauhaa ripustuslenkiksi 12 cm. Voit käyttää siihen myös pyyhkeen ripustuslenkin.

Leikkaaminen: Jäljennä sydänpatalapun kaava lehden sivulta ja jäljennä siitä taskupala omaksi kaavakseen taskunsuun linjaa. Leikkaa kankaasta kaksi sydämenmuotoista kappaletta ja kaksi taskukappaletta. Jos leikkaat taskukappaleet pyyhkeestä, aseta taskusuut pyyhkeen sivun päärmeisiin. Lisää leikatessasi kappaleisiin 1 cm:n saumanvarat ja tarvittaessa taskunsuulle 2 cm:n käännevarat. Leikkaa eristehuovasta yksi sydänkappale, lisää siihenkin saumanvarat.

Lue myös: Patalappu onteloneuleella – katso ohje ja neulo somat pallokuvioiset patalaput

Peukaloille ommellut taskut pitävät sormet kaukana kuumista pinnoista.
Peukaloille ommellut taskut pitävät sormet kaukana kuumista pinnoista.

Lue myös: Tee itse keittiöpyyhkeet

Tee sydänpatalappu näin:

1. Ompele tarvittaessa taskukappaleiden suulle kaksitaitteinen 1 cm leveä käänne.

2. Aseta taskukappaleet toisen sydänkappaleen oikealle puolelle. Aseta toinen sydänkappale taskujen päälle oikeat vastakkain ja ompele kappaleet yhteen suoralla ompeleella, jätä suoraan reunaan kääntöaukko.

3. Aseta eristehuopakappale patalapun toiselle puolelle ja ompele kiinni saumanvaroihin. Ohenna kaarevien reunojen saumanvaroja ja tee aukileikkaus sydämen kulmaan. Käännä patalappu oikein päin ja oio muotoonsa, silitä.

4. Ompele kääntöaukko kiinni käsin piilopistoin. Tikkaa patalappu ympäri noin 0,5 cm reunasta.

5. Ompele patalapun kulmaan ripustuslenkki puuvillanauhasta. Aseta nauhan päät ensin molemmin puolin patalappua niin, että päät ja patalapun reuna ovat yhdessä. Ompele nauhan päät kiinni patalappuun tikkauksen etäisyydeltä. Taita lenkki reunan yli ja tikkaa nauhat yhteen aivan patalapun reunasta. Näin nauhan päät jäävät piiloon nauhan alle.

Malli ja ohje: Tarja Tegelberg

Materiaalit: Huvila-keittiöpyyhe, Iittala. Eristehuopa Eurokangas.

Sydänpatalappu on ommeltu keittiöpyyhkeestä.
Sydänpatalaput on ommeltu kauniista keittiöpyyhkeestä, jossa kukkivat Heini Riitahuhdan piirtämät villiruusut. Patalapun eristeeksi voi laittaa huopaa tai paksua villakangasta.

Tämä juttu on julkaistu Kotiliedessä 22/2020.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ompele sydänpatalappu helposti keittiöpyyhkeestä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.