Virkkaus

Virkkaa muhkeista puhvitilkuista värikäs vyölaukku kesän hauskimpiin rientoihin! Ota Jonna Kirjavaisen ohje tästä

Saat jo muutamasta puhvitilkusta näyttävät vyölaukun, joten laukku valmistuu tuossa tuokiossa mukaan menoon. Tarkista heti löytyisikö lankakopastasi sopivat jämälangat sitä varten. Virkkaa laukku Jonna Kirjavaisen helpolla ohjeella.

Värikäs vyölaukku kootaan muhkeista puhvitilkuista, Tarvitset siihen vain neljä tilkkua ja olkahihnan. Mitoita hihna sopivaksi vyötärölle tai olan yli. Laukun suulle voit ommella vetoketjun tai nepparit. Laukun tekeminen on helppo ja kiva työ.

Vyölaukkuun riittää pieni määrä erivärisiä lankoja, joten se on hyvä työ käyttää korin pohjalle kertyneitä jämälankoja. Tilkun joka toinen kerros virkataan samalla värillä, tässä mustalla, joka tekee kokonaisuudesta yhtenäisen ja rauhoittaa väri-ilottelua. Jos haluat tehdä laukusta hillityn, voit toki valita siihen vain yhden tai kaksi väriä,

Laukun virkkaaja Jonna Kirjavainen on suositun Jonnan koukkuja -blogin ja Tyynykirjan kirjoittaja (Otava, 2021). 

Lue myös: Onko tässä kaikkien aikojen näyttävin huivi? Virkkaa Jonna Kirjavaisen ohjeella kolmiohuivi isoäidinneliöistä 

Värikäs vyölaukku puhvitilkuista

Tarvikkeet

Virkkaa vyölaukku näin:

Vyölaukkua varten virkataan 4 tilkkua, jotka asetellaan mallikuvan mukaisesti. Molemmille puolille tulee yksi tilkku, jota ei taiteta kahtia ja sivuihin kaksi taitettua tilkkua. Tilkut voi ommella yhteen neulalla ja langalla joko työn oikealta tai nurjalta puolelta. Muista jättää vyölaukkuun suuaukko.

vyölaukku puhvitilkuista
Aseta neljä valmista puhvitilkkua kuvan mukaisesti ja ompele ne yhteen. © Jonna Kirjavainen

Voit halutessasi ommella vyölaukun sisälle kangasvuoren. Hihnan voi virkata alusta saakka halutun mittaiseksi tai tehdä siitä säädettävän. Kannattaa huomioida se, käyttääkö laukkua olan yli vai vyötäröllä – vai molemmissa.

Vyölaukun suulle on ommeltu vetoketju, mutta suuaukkoon voi tehdä myös nepparikiinnityksen.

Virkkaa puhvitilkku näin 

Virkkaa joka toinen kerros mustalla langalla.

Yksittäisen puhvisilmukan jälkeen tulee aina 2 kjs, sitä ei erikseen mainita varsinaisessa ohjeessa.

Tee puhvisilmukka näin: virkkaa aluksi 1 ks, ota koukulle langankierto ja vie koukku aloituslenkin alta (jatkossa kjs-kaari) ja vedä lanka läpi. Nyt koukulla pitäisi olla 3 lankaa. Toista tätä vielä 4 kertaa. Lanka vedetään yhteensä 5 kertaa samasta kohdasta. Ota vielä lanka koukulle ja vedä kaikkien langankiertojen läpi. Tee lopuksi 2 kjs ja siirry seuraavaan.

1.krs: Virkkaa lenkkiin 8 puhvisilmukkaa.
2.krs: Vaihda väri ja virkkaa jokaiseen kjs-kaareen 2 puhvisilmukkaa, joiden väliin 2 kjs. Kerrokseen tulee yhteensä 16 puhvisilmukkaa.
3.krs: Vaihda väri ja virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen 2:n puhvin väliseen kjs-kaareen 1 uusi puhvisilmukka.
4.krs: Vaihda väri ja virkkaa joka neljänteen kjs-kaareen 2 puhvisilmukkaa, joiden väliin 2 kjs. Muihin kjs-kaariin 1 puhvisilmukka. Venyttele tilkkua neliön muotoon.
5.krs: Toista edellinen kerros; kulmakohtiin kjs-kaareen 2 puhvisilmukkaa, joiden väliin 2 kjs.
6.krs: Jatka samalla värillä. Virkkaa ks:ta koko kerros niin, että jokaisen puhvisilmukan päälle tulee 2 ks:aa (ei samaan) ja kjs-kaariin 1 ks. Kulmiin tulee 2 ks + 1 kjs + 2 ks.
7.krs: Virkkaa mustalla 1 ks jokaiseen silmukkaan, kulmiin 2 ks + 1 kjs + 2 ks.

Virkkaa neljä puhvitilkkua samalla tavalla.

Puhvitikkujen yhdistäminen

Kiinnitä seuraavaksi vetoketju suuaukkoon. Voit halutessasi kiinnittää koko suuaukon mittaisen (n. 35 cm) vetoketjun. Mikäli käytät lyhyempää vetoketjua, ompele vetoketjun ulkopuolelle jäävä osuus kiinni neulalla ja langalla.

Olka-/vyöhihna

Kiinteän mittaiseen hihnaan (joka tulee olan yli) on luotu noin 70 cm:n mittainen kjs-pätkä. Virkkaa haluamillasi väreillä kjs-pätkän ympäri 2-3 kerrosta ks:ta ja yksi puhvisilmukkakerros. Voit kiinnittää hihnan ompelemalla suoraan laukkuun kiinni tai käyttämällä metallirenkaita, jotka kiinnitetään hihnan ja laukun väliin.

Suunnittelija: Jonna Kirjavinen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Virkkaa muhkeista puhvitilkuista värikäs vyölaukku kesän hauskimpiin rientoihin! Ota Jonna Kirjavaisen ohje tästä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.