Huonekasvit

Amarylliksen kasvatus sipulista: Näin kasvatat kauniin joulukukan ihan itse!

Näyttävän amarylliksen voi kasvattaa myös itse. Katso ohjeet, joiden avulla amarylliksen kasvatus onnistuu jokaiselta!

Amarylliksen kasvatus sipulista on ajankohtaista lokakuun lopussa tai marraskuun alussa, jos haluat, että amaryllis kukkii jouluna. Kukat ilmestyvät 6–10 viikon kuluessa sipulin istuttamisesta ruukkuun.

Lajikkeen lisäksi kukinta-aikaan vaikuttavat muun muassa sipulikoko, sipulin käsittely, istutusaika, istutustapa sekä kasvupaikan lämpötila ja valoisuus.

Lue myös: Amarylliksen hoito: Katso ohjeet, joiden avulla et epäonnistu!

amarylliksen sipuli istutettuna ruukkuun
Amarylliksen sipuli istutetaan kuohkeaan multaan ja jykevään ruukkuun niin, että sipulista jää näkyviin puolet tai yksi kolmasosa. © Pekka Holmström

Amarylliksen kasvatus sipulista

1. Poista sipulista kuivuneet ja kuolleet juuret. Liota sipulin juuria ja alaosaa haaleassa vedessä muutamasta tunnista puoleen vuorokauteen, jotta juuret imevät kosteutta. Huolehdi, ettei muu osa sipulista kastu.

amarylliksen kasvatus
© Kati Vuorento

2. Istuta amarylliksen sipuli reiälliseen, alaspäin kapenevaan puhtaaseen kukkaruukkuun. Valitse ruukun koko sipulin koon mukaan. Sipulin ja ruukun väliin tulisi jäädä tilaa 1½–2 cm. Ruukun on hyvä olla tukeva, jotta se ei kaadu kasvavan kukkavanan painosta.

3. Peitä istutusruukun pohjan reikä esimerkiksi palalla sanomalehteä, jotta mitään ei valu reiästä läpi aluslautaselle. Laita istutusruukun pohjalle lekasoraa, ruukun palasia tai pikkukiviä salaojitukseksi.

4. Laita soran päälle kerros puutarha- tai kukkamultaa. Kasvualustan tulisi olla kuohkea ja vettä läpäisevä.

amarylliksen kasvatus
© Kati Vuorento

5. Laita sipuli keskelle ruukkua. Ripottele multaa juurien väliin ja sipulin ympärille. Tiivistä hyvin sormin kevyesti painelemalla. Jätä noin puolet tai yksi kolmasosa sipulista näkyviin. Liian syvälle istutettu sipuli voi mädäntyä.

6. Kastele multa istutuksen jälkeen haalean lämpimällä vedellä. Kaada vettä vain mullan päälle, älä sipulin sisään.

amarylliksen kasvatus
© Kati Vuorento

7. Aseta ruukku huoneenlämpöön ja valoisaan paikkaan.

8. Kastele seuraavan kerran vasta, kun lehti ja kukkavarsi alkavat kasvaa. Kastele tämän jälkeen säännöllisesti mutta niukasti. Kaada ylimääräinen vesi pois aluslautaselta. Märkyys tappaa juuret.

9. Nuppujen aukeamista voi nopeuttaa viemällä kukan lämpimään tai hidastaa viemällä kukan viileään.

10. Pitkäksi venyneen kukkavanan voi tukea tarvittaessa kepillä tai leikata maljakkoon. Poista kuihtuneet kukat ja leikkaa kukkavana pois tyveä myöten, kun kaikki kukat ovat kuihtuneet.

amaryllis
© Kati Vuorento

Lue myös Annan juttu: Joulusisustus kruunataan joulukukilla – floristi vinkkaa parhaat vaihtoehdot perinteisille hyasintille ja amaryllikselle

Juttua on muokattu 9.11.2023: Juttua on täydennetty.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Amarylliksen kasvatus sipulista: Näin kasvatat kauniin joulukukan ihan itse!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.