Huonekasvit

Amarylliksen kasvatus sipulista: näin kasvatat kauniin joulukukan ihan itse!

Näyttävän amarylliksen voi kasvattaa myös itse. Katso ohjeet, joiden avulla amarylliksen kasvatus onnistuu jokaiselta!

Amarylliksen kasvatus on ajankohtaista lokakuun lopussa tai marraskuun alussa, jos haluat, että amaryllis kukkii jouluna. Kukat ilmestyvät 6–10 viikon kuluessa sipulin istuttamisesta ruukkuun.

Lajikkeen lisäksi kukinta-aikaan vaikuttavat muun muassa sipulikoko, sipulin käsittely, istutusaika, istutustapa sekä kasvupaikan lämpötila ja valoisuus.

Lue myös: Tunnetko joulukukat? Katso 8 ihanaa silmäniloa – mikä on sinun suosikkisi?

amarylliksen istutus
Amarylliksen sipuli istutetaan kuohkeaan multaan ja jykevään ruukkuun niin, että sipulista jää näkyyn puolet tai yksi kolmasosa. © Pekka Holmström

Amarylliksen kasvatus sipulista

1. Poista sipulista kuivuneet ja kuolleet juuret. Liota sipulin alaosaa vesilasissa muutama tunti, jotta juuret imevät kosteutta.

amarylliksen kasvatus
© Kati Vuorento

2. Istuta amarylliksen sipuli reiälliseen, alaspäin kapenevaan puhtaaseen kukkaruukkuun. Valitse ruukun koko sipulin koon mukaan. Sipulin ja ruukun väliin tulisi jäädä tilaa 1½–2 cm. Ruukun on hyvä olla tukeva, jotta se ei kaadu kasvavan kukkavanan painosta.

3. Peitä istutusruukun pohjan reikä esimerkiksi palalla sanomalehteä, jotta mitään ei valu reiästä läpi aluslautaselle. Laita istutusruukun pohjalle lekasoraa, ruukun palasia tai pikkukiviä salaojitukseksi.

4. Laita soran päälle kerros puutarha- tai kukkamultaa. Kasvualustan tulisi olla kuohkea ja vettä läpäisevä.

amarylliksen kasvatus
© Kati Vuorento

5. Laita sipuli keskelle ruukkua. Ripottele multaa juurien väliin ja ympärille. Tiivistä sormin kevyesti painelemalla. Jätä noin puolet tai yksi kolmasosa sipulista näkyviin. Liian syvälle istutettu sipuli voi mädäntyä.

6. Kastele sipuli istutuksen jälkeen, jos multa on kuivaa.

amarylliksen kasvatus
© Kati Vuorento

7. Aseta ruukku huoneenlämpöön ja valoisaan paikkaan.

8. Kastele seuraavan kerran vasta, kun lehti ja kukkavarsi alkavat kasvaa. Kastele tämän jälkeen säännöllisesti mutta niukasti. Kaada ylimääräinen vesi pois aluslautaselta. Märkyys tappaa juuret.

9. Nuppujen aukeamista voi nopeuttaa viemällä kukan lämpimään tai hidastaa viemällä sen viileään.

10. Pitkäksi venyneen kukkavanan voi tukea tarvittaessa kepillä tai leikata maljakkoon. Poista kuihtuneet kukat ja leikkaa kukkavana pois tyveä myöten, kun kaikki kukat ovat kuihtuneet.

amaryllis
© Kati Vuorento

Lue myös: Amarylliksen hoito: Katso ohjeet, joiden avulla et epäonnistu!

Juttua muokattu 3.11.2022: Juttua täydennetty.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Amarylliksen kasvatus sipulista: näin kasvatat kauniin joulukukan ihan itse!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.