Huonekasvit

Kilpipiilea on suosittu huonekasvi, mutta kaikista helpoin se ei ole: katso vinkit kasvatukseen ja hoitoon

Kilpipiilea erottuu joukosta pyöreillä lehdillään. Helppohoitoisena pidetty kasvi voi olla isommaksi kasvettuaan oikukas. Näin onnistut kasvin hoidossa.

Kilpipiilea (Pilea peperomioides) on Etelä-Kiinasta kotoisin oleva huonekasvi, joka kuuluu piileoiden sukuun.

Lajia kutsutaan myös kiinalaiseksi rahapuuksi ja lähetyssaarnaajakasviksi. Kasvi levisi Pohjoismaihin 1940-luvulla, kun norjalainen lähetyssaarnaaja toi sen matkaltaan kotimaahansa.

Kilpipiilea kasvattaa pyöreitä, aurinkovarjoja muistuttavia lehtiä. Suomessa lajista tuli erittäin suosittu 2010-luvun lopulla, jolloin pienestä taimesta sai maksaa jopa 30–40 euroa.

Moni pitää kilpipiileaa helppona viherkasvina, koska se kasvaa alkuun nopeasti ja tuottaa jatkuvasti uusia pistokkaita. Isommaksi kasvaessaan lajilla on omat oikkunsa.

Lue myös: Tässä ovat vuoden 2023 huonekasvitrendit – näiden kasvien perään kysellään nyt

Kilpipiilea
Kilpipiileaa on helppo lisätä pistokkaiden avulla. © Anni Reenpää

Kilpipiilea kasvaa korkeaksi

Kilpipiilealla on yksi varsi, johon pyöreät lehdet muodostuvat. Varsi voi kasvaa noin 30 senttimetriä korkeaksi. Kun kasvista tulee puuvartinen, se usein kellastuttaa ja tiputtaa lehtiä.

On tavallista, että lehtien alle muodostuu pieniä kidemäisiä nystyröitä. Ne kuuluvat kasvin kasvutapaan.

Lue myös: Kasvituki syömäpuikoista x 3 – katso kuvat, miten saat kasvit tuettua hätätapauksissa

Valon tarve, kastelu ja lannoitus

Kilpipiilea viihtyy runsaassa hajavalossa tai hienoisessa varjossa. Eteläikkunan paahteesta se ei pidä.

Kasvi saa hieman kuivahtaa kastelukertojen välissä. Kasvukaudella sitä kannattaa kastella noin joka toinen viikko, talvikaudella noin kolmen viikon välein.

Kauttaaltaan kellastuneet lehdet ovat yleensä merkki liikakastelusta. Kasvin voi koittaa pelastaa poistamalla sen suojaruukusta ja laittamalla tiskipöydälle kuivumaan pariksi vuorokaudeksi. Sen jälkeen kasvin voi istuttaa takaisin ruukkuun kuivaan multaan.

Kostea ilma on kilpipiilean mieleen, ja siksi kasvia voi talvikaudella sumutella vedellä. Kilpipiilea hyötyy myös huoneenilmakostuttimesta.

Kasvukaudella kilpipiileaa kannattaa lannoittaa vähintään joka toinen viikko.

Kasvualusta, ruukku ja mullanvaihto

Kilpipiilea ei pidä juurilla seisovasta vedestä, ja siksi salaojitus on tärkeätä. Ruukun pohjalle kannattaa lisätä reilu kerros ruukkusoraa. Kasvin voi myös istuttaa altakasteluruukkuun tai muoviseen suojaruukkuun keraamisen ruukun sisälle ruukkusoran päälle.

Viherkasvimulta sopii hyvin kilpipiilean kasvualustaksi. Se sitoo hyvin kosteutta, mutta ei jää myöskään herkästi litimäräksi.

Kilpipiilean multaa ei tarvitse vaihtaa joka kevät. Kasvaessaan terhakkaasti pituutta kasvin voi siirtää pari senttimetriä isompaan ruukkuun.

Kilpipiilea: pistokkaiden ottaminen

Kilpipiilean lisääminen on helppoa. Kasvi tekee juurelleen runsaasti pieniä uusia kasveja. Ota pistokas leikkaamalla se terävällä veitsellä varren tyvestä. Istuta pistokas suoraan multaan pieneen ruukkuun.

Lähde: Inbloomin Hannimaija Savolainen ja Plantagen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kilpipiilea on suosittu huonekasvi, mutta kaikista helpoin se ei ole: katso vinkit kasvatukseen ja hoitoon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.