Huonekasvit

Leikkoruusun hoito: Saa ruusut kukoistamaan ja säilymään pitkään hyvänä näillä 7 ohjeella

Ruusukimppu piristää arkea ja korostaa juhlan tuntua. Varmista, että saat kaiken ilon irti leikkoruusuista ja kokeile näitä hoito-ohjeita.

Leikkoruusun hoito on hyvä tietää, jotta kukka kestäisi kauniina mahdollisimman pitkään. Ruusu saattaa sinnitellä maljakossa parikin viikkoa riippuen muun muassa hoidosta ja lajikkeesta ja laadusta.

Kotimaisia ruusuja on eri pituisina ja eri värisinä saatavana ympäri vuoden. Suomessa myydään vuosittain yli 80 miljoonaa leikkoruusua, joista suurin osa on viljelty kotimaassa.

Ruususesonkeja ovat äitienpäivä ja koulujen päättäjäisten aika, mutta viime vuosina ovat yleistyneet markettien ruusukimput arkikukkina.

Jos ruusut alkavat nuokkua, on syynä yleensä se, ettei kukkavarren solukko vedä vettä. Ruusuja ostaessa on hyvä kysy kukkakauppiaalta hoito-ohjeet juuri ostamiasi ruusuja varten, mutta näillä seitsemällä ohjeella pääset jo pitkälle.

Lue myös: Kukkien merkitys voi tulla yllätyksenä! Tarkista, mitä eri kukat ja niiden värit ja määrät kertovat – näppärä listaus kukkakimpun antajalle ja saajalle

Leikkoruusun hoito

  1. Pese maljakko huolellisesti ja täytä se noin 40 asteisella tai hyvin kylmällä vedellä. Muista, että ruusut pitävät runsaasta vedestä. Vettä on lisättävä tarvittaessa, eikä se saa päästä loppumaan. Vesi kannattaa vaihtaa parin päivän välein ja leikata samalla uudet imupinnat.
  2. Lisää veteen ravinnoksi kukkakauppiaalta saatava leikkokukkavirkiste tai sen puutteessa muutama sokeripala.
  3. Karsi ruusuista liiat lehdet, ja aina ne, jotka jäävät veden pinnan alapuolelle. Veden alle jäävät lehdet lisäävät epäpuhtauksia ja bakteerikasvua.
  4. Kääri ruusut tiukasti sanomalehteen niin, että varret jäävät ulkopuolelle. Tee varsiin terävällä veitsellä uusi leikkuupinta viiltämällä viistosti tyvestä noin 2–3 cm pala pois.
  5. Upota ruusut välittömästi veteen. Ruusujen imupinta kuivuu jo puolessa minuutissa. Mikäli jostain syystä aikaa kuluu enemmän, tee uusi leikkuupinta.
  6. Mieti sijoituspaikka huolella. Mitkään leikkokukat eivät pidä vedosta, kuumuudesta eivätkä suorasta auringonvalosta. Vie ruusut viileään paikkaan tai pidä niitä sellaisessa yön yli.
  7. Hieman nuutuneet ruusut voi upottaa kukintoa myöten lämpimään veteen. Toiset ovat havainneet hyväksi kikaksi viedä ne kellumaan vedellä täytettyyn ammeeseen. Myös sanomalehteen kääriminen, uusi leikkuupinta ja pari tuntia kylmässä tilassa ja syvässä vedessä voivat auttaa.
Leikkoruusut maljakossa
Leikkoruusun hoito on tärkeää, jotta kukka kestää maljakossa mahdollisimman pitkään. © iStockphoto

Lue myös Anna.fi:stä: Näin saat leikkokukat säilymään hyvänä pitkään – floristin 8 vinkkiä

Vinkki

Ripusta ruusut kuivumaan nuput alaspäin ja kokoa kuivatuista ruusuista – esimerkiksi ylioppilas- tai syntymäpäiväruusuista – suuri näyttävä kimppu muistoksi tärkeästä päivästä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Leikkoruusun hoito: Saa ruusut kukoistamaan ja säilymään pitkään hyvänä näillä 7 ohjeella

Hensu

Sain ystävänpäivänä (kolme viikkoa sitten) leikkoruusuja. Ne ovat olleet maljakossa siitä asti. Tein kuten ohjeissa sanotaan, leikkasin uuden imupinnan ja olen vaihtanut veden säännöllisesti. Ruusut ovat ikkunalaudalla ja ne saavat paljon valoa. Kukat ovat hieman tummuneet, mutta syy, miksi en vielä ruusuja ole heittänyt, on että ne ovat alkaneet kasvattaa uusia pieniä lehtiä. Mitä voisin tehdä? Voiko leikkoruusun istuttaa jotenkin ruukkuun?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.