Huonekasvit

Älä tee näitä 2 virhettä, kun leikkaat leikkokukkia – näin leikkaat imupinnan kukan varteen oikeaoppisesti

Kaikki todennäköisesti tietävät, että kukan varteen kannattaa leikata uusi imupinta ennen kuin kukan asettaa maljakkoon. Mutta millainen imupinta, ja millainen on paras tekniikka?

Tiesitkö, että itse puutarhasta tai luonnosta poimittujen leikkokukkien leikkaaminen tehdään kolmesti? Ensimmäisen kerran, kun poimit kukan, toisen kerran, kun valmistelet kukan ja kolmannen, kun teet kukista asetelman tai kimpun.

Käytitpä sitten itse poimittuja tai kaupasta ostettuja leikkokukkia asetelman tekoon, pahin virhe on leikata kukkien varret tasaiseksi. Toinen on leikata varret likaisella veitsellä.

”Leikkaa kukan varsi joka kerta vinoon. Vinoon leikkaaminen johtuu siitä, että jos leikkaa varren tasaiseksi ja varsi sattuu menemään kiinni maljakon pohjaan, varren pää ei pysty imemään vettä. Ja tietenkin vinoon leikatessa imupinnan saa mahdollisimman pitkäksi ”, sisustussuunnittelija ja yrittäjä Anu Jokela kertoo.

Jokelan perustama Hilmala-kurssikeskus järjestää muun muassa kukka-asetelman ja kukkakimpun tekokursseja.

Lue myös: Tee itse yhden yllättävän aineksen kukkaravinne alle eurolla – Tämän helpompaa ohjetta ei ole!

Lika puolestaan edistää bakteerien kasvua. Bakteerit tukkivat kukkien varret nopeasti, joten puhtaus pidentää kukkien kestävyyttä.

Kukkien varret voi leikata esimerkiksi tavallisella hedelmäveitsellä. Oleellista on, että veitsi, jolla imupinnan leikkaa, on terävä.

Lue myös: Kukkakimppu lahjaksi? Näin paketoit kukat kauniiksi lahjapaketiksi – katso video!

Leikkokukkien leikkaaminen veitsellä

1. Purista veitsen kahva sormien alle, ja suorista peukalo.

Leikkokukkien leikkaaminen veitsellä

2. Luontaisesti peukalo liikkuisi kohti veistä, mutta pidä peukalo koko ajan liikkumattomana, samassa linjassa veitsen kanssa.

Leikkokukkien leikkaaminen veitsellä

3. Ota kukan varsi veitsettömään käteen ja aseta veistä pitelevän käden peukalo varren alapuolelle.

Leikkokukkien leikkaaminen veitsellä

4. Vedä kukan varsi hitaasti viistosti poikki. Hidasta liikettä on helpompi ohjata, jolloin pystyt leikkaamaan varteen mahdollisimman viiston ja ison imupinnan.

”Kun leikkaa uuden imupinnan kannattaa olla tarkkana, miten leikkaa, ettei ole sairaalassa peukalottomana”, Jokela ohjeistaa.

Jokela kertoo saaneensa oheista tekniikkaa käyttämällä vain kerran pienen haavan vasempaan ranteeseensa, kun oikea, veistä pidellyt käsi oli liian lähellä vasenta kättä, joka piteli vartta ja vasemman käden rannetta.

Lue myös: Tee itse kukka-asetelma: Katso videolta helpot vinkit kauniiseen lopputulokseen

Katso videolta hyvä tekniikka, miten leikkokukkien leikkaaminen sujuu helposti

Kun asettelet kukkia maljakkoon tai teet kukkakimpun, poista lehdet jotka jäisivät veden alle ja leikkaa veitsellä uusi imupinta vinoon.

Esikäsittelyä vaativia kukkia ei kannata enää lyhentää esikäsittelyn jälkeen tai joudut toistamaan käsittelyn uudestaan.

Lue myös: Kukka kuumaan veteen? Ei uskoisi, mutta tämä käsittely saa kukat kestämään – nappaa vinkki kestävän kukka-asetelman tekoon

Kommentoi

Kommentoi juttua: Älä tee näitä 2 virhettä, kun leikkaat leikkokukkia – näin leikkaat imupinnan kukan varteen oikeaoppisesti

Jaana

Jos ei halua, että tulppaanien varret alkavat nuokkua, niin tee jo heti aluksi varsiin veitsellä viilto. Siis varret voi leikata tasan, mutta jokaiseen oksaan viilletään päästä noin sentin viilto varren halki. Tulppaanit säilyvät terhakoina koko elinkaaren.

Florist

Tulppaanien ja muiden sipulikasvien varsi leikataan aina suoraan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.