Kukkaravinne saa kukkakimpun ja kukka-asetelman kestämään.
Huonekasvit

Tee itse yhden yllättävän aineksen kukkaravinne alle eurolla – Tämän helpompaa ohjetta ei ole!

Halvimmillaan kotitekoinen kukkaravinne valmistuu alle eurolla. Ota talteen myös nerokas vinkki, miten vaihdat veden maljakkoon helposti.

Kukapa ei haluaisi katsella kaunista kukka-asetelmaa tai kukkakimppua maljakossaan mahdollisimman kauan? Siinä itse tehty kukkaravinne tulee apuun.

Omatekoinen kukkavirkiste syntyy todennäköisesti helpommin kuin uskotkaan. Kotitekoisen kukkaravinteen valmistamiseen tarvitset nimittäin vain kloriittia.

Halvimmillaan itse tehty ravinne syntyy siis vain alle eurolla.

”Kukkien veteen tarvitaan jotain ainetta, joka pitää veden puhtaana. Kloriitti tekee sen. Puhtaus pidentää kukkien kestävyyttä”, sisustussuunnittelija, yrittäjä ja intohimoinen kukka-asetelmien tekijä Anu Jokela sanoo.

Jokelan perustama Hilmala-kurssikeskus järjestää muun muassa kukka-asetelman ja kukkakimpun tekokursseja.

”Kloriitti haisee pikkaisen, kun sitä laittaa maljakossa olevaan veteen, muuten se ei haise.”

Muuta kotitekoiseen kukkaravinteeseen ei tarvitakaan.

Moni voi olla tottunut tiputtelemaan kukka-asetelman tai kimpun veteen sokeria. Jokela kertoo, että sokeri edistää bakteerien kasvua, ja bakteerit puolestaan tukkivat kukkien varret nopeasti, jolloin kukat eivät pysty imemään vettä.

”Vain ruusuille tiputtaisin teelusikallisen sokeria litraan vettä.”

Lue myös: Tee itse kukka-asetelma: Katso videolta helpot vinkit kauniiseen lopputulokseen

Ruusuille sopiva kukkaravinne sisältää sokeria.

Kotitekoinen kukkaravinne

  1. Tee pieni reikä kloriitti pullon korkkiin esimerkiksi terävien saksien tai terävän veitsen kärjellä.
  2. Tiputa 3–5 tippaa kloriittia yhteen litraan vettä.
  3. Kloriitti sotkee vaatteet ja kodin tekstiilit helposti. Suojaa halutessasi ympäristösi ennen kloriitin tiputtamista.

Huolehdi maljakon ja veden puhtaudesta

Ennen kuin laitat kukat maljakkoon, pese maljakko hyvin.

Jokela vinkkaa, että hankalasti pestävät maljakot voi desinfioida kloriitilla. Täytä maljakko lämpimällä vedellä ja lisää veteen korkillinen kloriittia. Anna vaikuttaa viitisentoista minuuttia. Huljuttele vettä tai harjaa maljakko pulloharjalla. Heitä vesi lopuksi viemäriin. Kloriittivettä ei saa heittää luontoon.

Veden voi vaihtaa Jokelan noin kerran viikossa.

”Veden vaihtaminen tapahtuu helposti, kun laitat maljakon, jossa kukat ovat, hanan alle, ja valutat hanasta vettä maljakkoon niin kauan, että vesi vaihtuu kokonaan.”

Katso myös Jokelan vinkit, millainen käsittely kukille kannattaa tehdä ennen asetelman tekoa, jotta kukat kestävät mahdollisimman pitkään ja miten leikkaat kukkien varret oikein.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tee itse yhden yllättävän aineksen kukkaravinne alle eurolla – Tämän helpompaa ohjetta ei ole!

Niksit niih

Ja sitten haisee kloriitti sisäilmaan haihtuen kun pullon korkissa on avoin reikä… Vedenvaihtovinkki myös outo, miksi haluiaisin kastella maljakon ulkoapäin yli valuvalla vedellä? Lisäksi vettä kuluu helposti turhaan.

Kokemusta on

Ei haise tai haihdu kloriitti muutaman millin reiästä. Ja tuo vedenvaihtovinkki on tarkoitettu isoille kukka-asetelmille, joita on hankalaa tai mahdotonta ottaa pois maljakosta.

Kloriitinhajueihyvä

No mutta kuinka se kloriittipullo tuon jälkeen suljetaan tiiviisti? 🙄 Olisko kuitenkin jokin parempi tapa tipotteluun, kun ohje tuntuu vähän hhmmm… Eikä liene terveellistä, että siitä puhkaistusta korkista koko ajan leviää kloriittia huoneilmaan.

Tip tip

Ei haihdu kloriitti nuon pienest rakosest. Mä käytän kloriittia vain tähän tarkoitukseen, niin pieni reikä korkissa on kätevä. Voihan sitä vaikka laittaa pienen annoksen tippapulloon tai kaataa ensin korkkiin ja tiputtaa sillä muutaman tipan…

Viherpeukalo

En olisi arvannut, että kloriitti sopii ravinteeksi. Täytyypä kokeilla.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.