Huonekasvit

Huonekasvin ruukku ei saa olla liian pieni eikä liian iso – näiden vinkkien avulla valitset oikeankokoisen ruukun kasvillesi

Sopivan kokoinen huonekasvin ruukku auttaa kasvia voimaan hyvin. Ruukun koko on hyvä varmistaa kerran vuodessa. Kevät on otollista aikaa tarkistukselle.

Kerran vuodessa on hyvä tarkistaa, että huonekasvin ruukku on kasville oikean kokoinen. Paras aika tarkistukselle ja vaihdolle on alkukeväästä, helmi-maaliskuussa.

Auringon valon lisääntyessä kasvit saavat taas energiaa kasvaakseen. Kun kasvilla on riittävästi tilaa ruukussa, se jaksaa kukoistaa.

Kotiliesi kysyi Kukkatalo Marittan hortonomi Leila Anttalaiselta, mistä tietää, että ruukku on kasville sopiva.

Näistä merkeistä tiedät, että ruukku on käynyt liian pieneksi:

”Kun esimerkiksi lattiakasvi on pienessä 17–20 senttimetrin läpimittaisessa ostoruukussa ja itse kasvi on yli metrin korkuinen, kokonaisuus ei ole tällöin sopusuhtainen. Ruukku on liian pieni suhteessa kasvin kokoon ja ruukku tulisi vaihtaa suuremmaksi”, Anttalainen neuvoo.

Huonekasvin ruukku ei saa olla liian iso

Huonekasvin ruukku on sopivan kokoinen, kun ruukun seinämän ja juuripaakun väliin jää kauttaaltaan noin 1–2 senttimetrin levyinen rako.

Ruukku on liian iso, jos sormet humahtavat multaan, eikä mullassa tunnu olevan kasvin juuria.

Liian suuressa ruukussa kasvi panostaa enemmän juurten kasvattamiseen, jolloin itse kasvin kasvu hidastuu tai pysähtyy.

”Kasvin juurten ympärille kannattaa vaihdossa jättää lisätilaa korkeintaan noin viisi senttiä suuntaansa. Jos tilaa on enemmän, ruukku on kasville liian suuri.”

Viisi senttiä lisätilaa suuntaansa tarkoittaa esimerkiksi sitä, että halkaisijaltaan 20 senttimetrin kokoinen ruukku tulee vaihtaa 30 senttimetrin ruukkuun.

Millainen on sopivan kokoinen huonekasvin ruukku?

Kun siirrät huonekasvin isompaan ruukkuun, ruukun tulee olla korkeudeltaan ja halkaisijaltaan suurempi kuin aiempi ruukku.

Pieni kasvi tarvitsee ruukkua vaihdettaessa halkaisijaltaan 1–2 senttimetriä suuremman ruukun. Pieni kasvi on sellainen, joka on kaupasta ostettaessa halkaisijaltaan 12–15 senttimetrin kokoisessa ruukussa.

Keskikokoinen kasvi, jonka ruukun halkaisijamitta on kaupasta ostettaessa 20 senttimetriä tarvitsee seuraavaksi halkaisijaltaan 30 senttimetrin kokoisen ruukun.

Jos nykyinen ruukku on halkaisijaltaan 50 senttimetriä, kasvi tulee istuttaa ruukkuun, jonka halkaisija on 60 senttimetriä.

Ota isompaa ruukkua valitessasi huomioon, että mullan määrä kasvaa ruukkua vaihdettaessa.

Lue myös Anna.fi: Tuntuuko, ettet onnistu pitämään huonekasvejasi elossa? Listasimme eri olosuhteisiin sopivat helpot huonekasvit

Kevät on hyvää aikaa tarkistaa, onko huonekasvin ruukku sopivan kokoinen.
© iStock

Kommentoi

Kommentoi juttua: Huonekasvin ruukku ei saa olla liian pieni eikä liian iso – näiden vinkkien avulla valitset oikeankokoisen ruukun kasvillesi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.