Huonekasvit

Tiesitkö, että huonekasvin ruukku voi homehtua ja pilata allaan olevan tason? Erityisesti puiset pöytäpinnat vaarassa – näin vältät kosteusvahingot

Säilytätkö huonekasveja puisten huonekalujen päällä? On syytä olla varovainen, ettei ruukku ala tekemään hometuhoja.

Tiesitkö, että huonekasvin saviruukku voi homehtua? Biolanin puutarha-asiantuntija Riikka Kerttula vahvistaa, että riski ruukun homevahingoille on todella olemassa.

Kun kasvia kastelee, huokoisesta savesta valmistettu ruukku kastuu ulkopintaan asti. Samalla tavoin lasittamaton aluslautanen päästää vettä läpi.

Saviruukku voi siis homehtua, jos kasvi on pitkään täysin märkä ja ruukun pinnalla on jotain, jossa home lähtee kasvamaan.

”Lasittamattomat ruukut on hyviä kasveille mutta hoitajalle hieman hankalia. Kun kastelee reilusti, voi aiheuttaa kosteusvahinkoja”, Kerttula sanoo.

Haitta on erittäin ikävä silloin, kun vaivihkaa homehtuva ruukku pilaa pöytätason tai hyllyn jättämällä siihen tumman jäljen.

”Kun ruukku on märkä ja tiiviisti pintaa vasten, homeella on hyvät olosuhteet kasvaa. Varsinkin huokoisilla puutasoilla. Ruukku voi pilata lakatun pinnan tai jättää käsittelemättömään pintaan mustan läntin.”

saviruukun pilaama pöydän pinta
Tällainen yllätys voi löytyä lasittamattoman saviruukun alta. Sinertävä homekerros on pyyhitty jo tässä kohtaa pois hankaussienellä, mutta taso on jäänyt kupruille ja mustunut. © Alina Koskela

Homevahinkoja voi välttää muutamalla tavalla

Jos aluslautanen on märkä vielä puolen tunnin päästä kastelusta, veden voi kaataa pois. Aluslautanen ei päästä kosteutta läpi, kun vesi ei seiso siinä.

Toinen vaihtoehto on siirtyä pelkästään lasitettuihin aluslautasiin, joista vesi ei pääse läpi.

Kalusteille kaikkein turvallisimpia vaihtoehtoja ovat suojaruukut, mutta niihinkin liittyy ongelmia. Jos kasvi on istutettu suoraan suojaruukku, ruukun sisälle ei näe ja kasvia voi kastella liikaa. Vesipinta nousee huomaamatta ja lopulta tappaa kasvin.

Lue myös: Somevaikuttajan nerokas kikka selvittää kasvin kastelutarpeen hetkessä – tämä niksi ei likaa sormia!

Homeen voi pestä pois ruukusta

Kerttulan mukaan homehtunutta ruukkua ei tarvitse heittää pois, vaan sen pesu riittää. Harva home on kasveille haitallista, eikä kerran homehtunut ruukku vaikuta huoneilmaan huonolla tavalla.

”Home ei lähde enää kasvamaan, jos olosuhteet ovat kunnossa.”

Moni saattaa luulla saviruukkuun ilmestyvän valkoisen karstan olevan hometta. Se on kuitenkin kalkkia, jota ilmestyy veden ja lannoitteen mukana. 

Lasitettujen ruukkujen ulkopintaan ei kerry kalkkia, joten ne pysyvät siistimpinä kuin lasittamattomat saviruukut, eikä kalkkikarstaa tarvitse olla pesemässä aika ajoin pois.

Tältä näyttää saviruukun pinnassa oleva kalkki.
Tältä näyttää saviruukun pinnassa oleva kalkki. © Alina Koskela

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiesitkö, että huonekasvin ruukku voi homehtua ja pilata allaan olevan tason? Erityisesti puiset pöytäpinnat vaarassa – näin vältät kosteusvahingot

Sinun täytyy kommentoidaksesi.