Huonekasvit

Peikonlehden hedelmä on harvinainen ilmestys – Satakunnassa tapahtui ihme ja erikoista herkkua päästiin maistamaan

Kukkiakseen ja tehdäkseen hedelmiä peikonlehti vaatii kasvuolosuhteiltaan paljon. Pohjoisilla leveysasteilla vaatimukset harvoin täyttyvät. Satakuntalaisessa sairaalassa näin kuitenkin kävi.

Peikonlehden hedelmä ei ole tuttu näky Suomessa. Keski-Amerikasta kotoisin olevan peikonlehden tulisi kasvaa sille optimaalisissa olosuhteissa, jotta se kukkisi ja tekisi hedelmiä. Tavallisesti suomalaiskodit ovat tähän liian pimeitä ja kuivia.

Peikonlehden hedelmä vaatii ilmestyäkseen täydelliset kasvuolosuhteet

Peikonlehti tarvitsee runsaasti valoa ja riittävän ilmankosteuden, jotta se kukkii ja tuottaa hedelmiä. Kasvihuone olisi sille ihanteellinen kasvupaikka pohjoisilla leveysasteilla.

”Ilmankosteuden tulisi olla noin 50–60 prosenttia. Kasvitieteellisissä puutarhoissa ilmankosteus voi olla jopa 70–80 prosenttia. Jos kotioloissa on näin suuri ilmankosteus, se ikävä kyllä tietää homeongelmia”, Huonekasviseuran hallituksen jäsen ja viherkasveihin erikoistunut puutarhuri Ulla Magnoli sanoo.

Kasvi tarvitsee säännöllistä kastelua, lannoitusta kasteluiden yhteydessä keväästä syksyyn, riittävän tuen esimerkiksi tukikepistä ja ilmavan kasvualustan sekä mieluiten pohjareiällisen ruukun.

”Peikonlehdelle on helppo tehdä itse ilmava kasvualusta. Se rakennetaan lisäämällä kookoskuituun ruukku- tai lekasoraa ja kaarnaa.”

Jotta peikonlehti voi tehdä hedelmiä, sen tulee olla melko suuri, suurempi kuin minkä kokoiseksi kasvi tavallisesti kotona kasvaa.

Peikonlehden hedelmä on syöntikelpoinen täysin kypsänä

Luonnossa peikonlehti kukkii noin kolmen vuoden välein. Hedelmien kehittyminen kukinnasta vie aikaa vähintään yhdeksästä kuukaudesta jopa hieman yli vuoteen.

Peikonlehden hedelmä on syömäkelpoinen. Hedelmässä on kalsiumoksaalikiteitä, jotka saattavat tuntua pistelynä suussa. Itse kasvi on myrkyllinen ja sisältää runsaasti oksaalihappoa.

Hedelmän tulee olla täysin kypsä, jotta sen voi syödä. Se kypsyy vaiheittain tyvestä alkaen. Kypsyyden tunnistaa siitä, että vihreät suomut alkavat irrota.

Hedelmä avataan irrottamalla sen ulkokerroksen suomut yksitellen. Niiden alta paljastuvan vaalean hedelmälihan voi syödä.

Satasairaalan talvipuutarhassa kasvava peikonlehti.
Satasairaalan peikonlehti on vanha yksilö, joka on tuotu Satalinnan sairaalasta vuonna 1995. © Tanja Haapanen

Satasairaalan talvipuutarhan peikonlehti yllätti kukkimalla ja kasvattamalla hedelmän

Satakunnan hyvinvointialueella sijaitsevan Satasairaalan talvipuutarhassa kasvaa vanha peikonlehti. Kasvi yllätti hoitajansa lokakuussa 2022 kukkimalla.

Talvipuutarhan kasveja hoitavat tekniset ammattihenkilöt Tanja Haapanen ja Hanna Sirviö kertovat, että talvipuutarhassa on peikonlehdelle melko epätavalliset olosuhteet kukintaan ja hedelmän kasvatukseen.

”Talvipuutarhassa on melko viileää ympäri vuoden, lämpötila on noin 18 astetta ja kosteusprosentti on noin 37. Puutarha on hyvin valoisa, sillä kasvien ympärillä on pelkkää ikkunaa, tosin aurinko ei paista sinne koskaan suoraan”, Haapanen kertoo.

Haapanen ja Sirviö ovat hoitaneet Satasairaalan iäkästä peikonlehteä säännöllisin rutiinein. He antavat kasville runsaasti vettä kerran viikossa, lannoittavat merilevällä talvisin, tarjoavat kasvulannoitetta kesäisin ja sumuttelevat silloin tällöin lehtiä.

Satasairaalan peikonlehden hedelmä.
Peikonlehden hedelmä on kypsä, kun sen suomut alkavat irrota. © Tanja Haapanen

Lue myös Anna.fi: Osaisitko luetella Suomen myydyimpiä huonekasveja? Top 10:ssä näkyy nyt värikkäiden lehtien trendi

Peikonlehden hedelmä maistuu makealta hedelmäsalaatilta

Vuoden 2022 lokakuussa ilmestyneestä kukasta alkoi kasvaa hedelmä. Yli vuotta myöhemmin, helmikuun lopulla 2024 Haapanen ja Sirviö poimivat hedelmän. He jättivät sen odottelemaan työhuoneen pöydälle, jossa se kypsyi joka päivä aina pari senttiä lisää.

He päättivät yhdessä työporukan kanssa kokeilla, miltä hedelmä maistuu ja hämmästyivät positiivisesti.

”Hedelmä oli todella mehukas ja rakenteeltaan pehmeä. Se maistui todella makealta kuin hedelmäsalaatilta. Maussa korostuivat ananas ja banaani, mukana oli myös vähän kiivin, mansikan ja melonin makua”, Sirviö kertoo.

Ulla Magnoli kertoo, että peikonlehden hedelmiä kasvatetaan ja syödään yleisesti trooppisissa maissa. Esimerkiksi Meksikossa niistä tehdään smoothieita.

”Peikonlehden tieteellinen nimi on Monstera deliciosa. Monstera-sana tarkoittaa hirviötä tai peikkoa ja viittaa kasvin suureen kokoon. Deliciosa-sana taas viittaa kasvin hedelmiin, jotka ovat varsin herkullisia”, Magnoli sanoo.

Peikonlehden hedelmän sisus.
Kypsän peikonlehden hedelmän suomut irtoavat helposti ja paljastavat hedelmälihan. © Tanja Haapanen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Peikonlehden hedelmä on harvinainen ilmestys – Satakunnassa tapahtui ihme ja erikoista herkkua päästiin maistamaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.