Huonekasvit

Mikä kasvupyrähdys! Eeva kasvatti pistokkaasta jättimäisen peikonlehden vain kahdessa vuodessa – näin hän sen teki

Eeva uskoo jättimäisen peikonlehden salaisuuden olevan oikeanlainen kasvupaikka. Hyvällä hoidolla kasvi tekee isoja lehtiä myös talvisin.

Peikonlehti on tunnettu helppohoitoisuudestaan, mutta vain harva onnistuu kasvattamaan kasvilleen suuret, kauniisti liuskoittuneet jättilehdet. Moni ihmetteleekin, miksi oma peikonlehti ei sellaisia tee.

Porilainen Eeva Välimäki ei varsinaisesti voi samaistua ongelmaan. Eeva on onnistunut kasvattamaan pienen markettipistokkaan jättikokoiseksi katseenvangitsijaksi, jossa pienten lehtien sijasta on pelkästään isoja liuskoittuneita lehtiä.

Eevan peikonlehti
Peikonlehden omistavat janoavat erityisen liuskoittuneita lehtiä. Eevan peikonlehdessä niitä on lukuisia. © Eeva Välimäki

Hämmästyttävintä on se, että aikaa tähän kasvupyrähdykseen on kulunut vain kaksi vuotta. Miten hän sen teki?

Pyysimme Eevaa jakamaan parhaat hoitovinkkinsä, kuinka peikosta saa näin valloittavan ilmestyksen.

Lue myös: Miksi kasvi itkee? Tästä on kyse, kun kasvin lehden päähän ilmestyy vesitippa

Latvapistokkaat tekevät isoimmat lehdet

Eeva kertoo Kotiliedelle, että latvapistokas löytyi aikoinaan Kodin Terrasta. Silloin siinä oli vain kaksi lehteä.

Jos mielii kasvattaa erityisesti isoja lehtiä tekevän yksilön, kasvatus kannattaakin aloittaa isokokoisesta latvapistokkaasta, Eeva sanoo.

Kotoa Eevan pistokas löysi paikan ison, etelään suuntaavan ikkunaseinän luota. Loputon valon määrän onkin ollut yksi ratkaiseva tekijä peikon kukoistukselle.

”Kasvin täytyy olla valoisalla paikassa ihan ikkunassa kiinni. Jos kasvi on yhtään kauempana, se ei saa tarpeeksi valoa”, Eeva sanoo.

Peikko on saanut kasvaa normaalissa reikäpohjaisessa saviruukussa, ja sen mullat on vaihdettu vuosittain. Ruukkukoko on vaihtunut sitä mukaan isompaan, mitä ahtaammaksi juurien olot ovat käyneet.

Mitään erikoismultaseoksia Eeva ei ole käyttänyt, vaan tavallinen kukkamulta ja ruukkusora ovat ajaneet asian.

Peikonlehden pistokas
Tällaisesta pistokkaasta Eeva on aloittanut kasvatusprojektin. © Eeva Välimäki

Lue myös Anna.fi:stä: Viherkasvit: Neljä kuolijaa, joita kukkakauppias ei hankkisi kotiinsa – nämä kasvit puolestaan kukoistavat vähällä vaivalla

Kasvivalo takaa kasvun myös talvella

Tavallisesti peikonlehteä suositellaan kastelemaan noin kerran viikossa. Eeva kuitenkin itse kastelee kasvin läpikotaisin jopa kaksi tai kolme kertaa viikossa, talvikaudella hieman harvemmin. Pinta saa kuivahtaa kastelukertojen välissä.

Koska suurikokoinen kasvi kuluttaa reilusti ravinteita, peikonlehteä kannattaa lannoittaa. Eeva lannoittaa peikkoa joka kastelukerralla vaaleanpunaisella Puutarhan kesä -lannoitejauheella. Myös talvisin, koska peikolla on talven ympäri kasvivalot.

”Kasvivaloja pidän talvisin päällä 16 tuntia päivässä, aamusta iltaan. Näin kasvi teki talvellakin isoja lehtiä.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mikä kasvupyrähdys! Eeva kasvatti pistokkaasta jättimäisen peikonlehden vain kahdessa vuodessa – näin hän sen teki

Sinun täytyy kommentoidaksesi.