Huonekasvit

Pohjoisikkunan kasvit: Lajin valinnassa kannattaa olla tarkkana – 9 vaihtoehtoa, jotka pärjäävät vähässä valossa

Pohjoisikkunan saa vihreäksi, kun valitsee oikeat lajit ja hoitaa ne paikan mukaan. Kesällä valon määrä ei ole ongelma pohjoisikkunallakaan, kunhan rakennuksen puitteet tai pihan puut eivät varjosta ikkunaa.

Pohjoisikkunan kasvit eivät auringonvalossa paistattele. Onneksi on lajeja, jotka selviävät pienemmällä valomäärällä kuin toiset. Listasimme yhdeksän vaihtoehtoa.

Varmat pohjoisikkunan kasvit

Palmuvehka (Zamioculcas zamiifolia) on helppohoitoinen huonekasvi erityisesti vähään valoon, mutta toisaalta se sietää jopa paahdetta. Paksut lehdet varastoivat vettä, joten kastelua ei tarvita taajaan. Palmuvehka viihtyy normaalissa huoneenlämmössä läpi vuoden.

pohjoisikkunan kasvit: palmuvehka
© Jarmo Wright

Anopinkielet (Sansevieria spp.) ovat vanhanajan varmoja huonekasveja, jotka voi jättää hoidotta jopa parin viikon matkan ajaksi. Kesällä multa kastellaan kerralla kosteaksi ja pidetään taukoa. Lehdet varastoivat vettä, liikakastelua kannattaa varoa.

Anopinkieli
© Anni Reenpää

Tuonenkielo eli suutarinkielo (Aspidistra elatior) selviää vaikeissakin oloissa. Sen voi sijoittaa syvemmälle huoneeseen, pois ikkunan läheisyydestä. Kastelustakaan se ei ole turhan tarkka, mutta kokonaan ilman hoitoa ei selviä mikään kasvi.

Tuonenkielo
© iStockphoto

Viidakkotunnelmaa pohjoisikkunalle

Vuoripalmut (Chamaodorea spp.) ovat varjon lajeja, jotka selviävät kaukana ikkunoista. Ne sietävät myös kuivaa huoneilmaa. Kesällä taimia kastellaan tasaisesti, talvella vähemmän. Valon vähetessä viihtymistä parantaa muutaman asteen lasku lämpötilassa.

Pohjoisikkunan kasvit: Vuoripalmu
© Jarmo Wright

Malakanlaikkuvehka (Aglaonema commutatum var. robustrum) on näyttävälehtinen ja kestävä huonekasvi. Se selviää vähässä valossa, mutta multa ei saa täysin kuivua talvellakaan. Lämmin, vedoton kasvupaikka sopii sille läpi vuoden.

malakanlaikkuvehka
© iStockphoto

Jättipeikonlehti (Monstera deliciosa) sopeutuu pohjoisikkunalle sekä huoneeseen sisemmällekin. Laji viihtyy huoneenlämmössä läpi vuoden. Nopeakasvuista köynnöstä tulee kastella ja lannoittaa säntillisesti, kasvilamppujen alla talvellakin.

Pohjoiskkunan kasvit: jättipeikonlehti
© iStockphoto

Vähässä valossa kukkivat kasvit

Jalohortensia (Hydrangea Macrophylla-Ryhmä) on puolivarjoisten ja varjoisten paikkojen laji. Auringossa sitä saa kastella jopa kahdesti päivässä.  Syvässä varjossa kukkia ei muodostu yhtä lailla kuin valossa, mutta kukat kestävät pitkään. Hortensia talvetetaan viileässä paikassa.

jalohortensia
© Mirva Kakko

Saintpaulia (Saintpaulia Ionantha-Ryhmä) kukkii myös pohjoisikkunalla, vaikka se viihtyy parhaiten itä- ja länsi-ikkunalla. Suojaa suoralta auringonpaahteelta ja annostele kasteluvesi aluslautaselle. Kukkia voi putkahdella mihin aikaan vuodesta tahansa.

saintpaulia
© Suvi Laine

Pikkuviirivehka (Spathiphyllum floribundum) on kiiltävälehtinen viherkasvi, joka pitää runsaasta kastelusta. Talvella kastelutarve vähenee hieman, multa ei saa kuivua kokonaan. Jos valoa on tarpeeksi, se kukkii talvella valkoisin kukin. Huoneenlämpö sopii sille kesät, talvet.

Pohjoisikkunan kasvit: Pikkuviirivehka
© Kristiina Kurronen

Näin hoidat pohjoisikkunan kasvit talvella

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pohjoisikkunan kasvit: Lajin valinnassa kannattaa olla tarkkana – 9 vaihtoehtoa, jotka pärjäävät vähässä valossa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.