Huonekasvit

Eteläikkunan kasvit: Nämä 10 vaihtoehtoa eivät kavahda paahdetta ja aurinkoa

Eteläikkunan kasvit joutuvat kestämään runsaasti aurinkoa ja lämpöä. Nämä lajit selviävät koitoksesta parhaiten.

Jotkut kasvit sietävät aurinkoa paremmin kuin toiset. Tämä kannattaa ottaa huomioon, kun valitsee eteläikkunan kasvit. Lajeissa on eroja, mutta tyypillisiä eteläikkunalla viihtyville lajeille ovat vahapintaiset, paksut lehdet. Kaktukset ja mehikasvit ovat siellä omimmillaan. Myös monet kukkivat lajit vaativat valoisan paikan kesät, talvet.

Varmat eteläikkunan kasvit: Kaktukset ja mehikasvit

Kaktukset (Cactacea-suku) ovat varma valinta paahteiselle eteläikkunalle. Vettä varastoituu kaktuksen varteen, joten se sietää kuivuutta. Hiekkapitoinen läpäisevä kasvualusta ja kasvualustan kuivahtaminen ovat hyvästä. Lannoita kaktuksia harvakseltaan muutamien viikkojen välein ja vain kesällä.

Eteläikkunan kasvit
© iStockphoto

Aaloe (Aloe spp.) ja monet muut mehikasvit viihtyvät valossa. Vahapintaiset kasvit eivät haihduta samalla tavoin kuin ohutlehtiset, mikä on hyödyksi kesäaikaan. Mehikasvit viihtyvät hiekkapitoisessa läpäisevässä kasvualustassa. Kastele kesällä multa kosteaksi ja pidä parin viikon tauko, jotta kasvualusta kuivahtaa. Lannoita vain kesäaikaan.

Aloe vera eli aaloe
© Seppo Saarentola

Runsaasti kukkivat eteläikkunan kasvit

Pelargoni (Pelargonium spp.)  on eteläikkunan kasvi, joka ei kavahda paahdetta. Kastele saviruukkuihin istutettuja taimia kesällä ahkerasti, sillä vesi haihtuu myös ruukun läpi. Kasvi selviää kuitenkin pienestä kuivahtamisestakin. Lannoita pelargoneja keväästä syksyyn kerran viikossa.

Pelargoni
© Pauliina Salonen

Onnenapila (Oxalis spp.) kukkii runsaasti valoisassa paikassa. Lehdistö tosin saattaa kaivata suojaamista paahteelta. Kastele kasvia säntillisesti, sillä kuivahtamaan päässeen taimen kukinta ehtyy. Lannoita kasvukaudella kerran viikossa. 

Käenkaali eli onnenapila
© Otavamedia

Amppelit ja köynnökset eteläikkunalle

Isoposliinikukka (Hoya carnosa) kukkii parhaiten eteläikkunalla, mutta sen lehdistö ei kestää suoraa paahdetta. Kastele säännöllisesti, mutta anna pintamullan kuivahtaa kastelujen välissä. Isoposliinikukka kukkii keväästä syksyyn. Lannoita kasvukaudella parin viikon välein.

Eteläikkunan kasvit: Posliinikukka
© Jorma Marstio

Tuoksuköynnös (Stephanotis floribunda) kukkii valossa, hämärässä se jää viherkasviksi. Kastele lajia keväästä syksyyn runsaasti, talvella niukemmin. Talvikauden yli auttaa myös lehtien sumuttaminen. Lannoitetta tarvitaan kasvukaudella kerran viikossa.

Tuoksuköynnös
© Suvi Laine

Maljaköynnös (Dipladenia) on kesällä valon, lämmön ja kostean paikan laji. Kastele niin, että multa ei koskaan kuivu läpikotaisin. Sumuttele ahkerasti. Lannoita kasvukaudella parin viikon välein. Jos mahdollista, vie maljaköynnös talveksi hieman viileämpään.

Eteläikkunan kasvit: Maljaköynnös
© iStockphoto

Eteläikkunan kasvit, joista kasvaa komeita pensaita

Kiinanruusu (Hibiscus rosa-sinensis) ei kuki, ellei valoa ole tarpeeksi. Varo kuitenkin paahdetta, joka voi polttaa lehdistöä. Kastele kiinanruusua keväästä syksyyn runsaalla kädellä, mutta anna mullan kuivahtaa kastelukertojen välillä. Lannoita kasvukaudella kerran viikoissa.

Eteläikkunan kasvit: Kiinanruusu
© iStockphoto

Ihmepensas (Codiaeum variegatum) saavuttaa parhaan väriloistonsa runsaassa valossa.  Pidä kasvukaudella multa tasaisen kosteana ja lannoita parin viikon välein. Sumuttele talvisaikaan. Typistele kasvia, niin pensas tuuheutuu.

Eteläikkunan kasvit: Ihmepensas
© iStockphoto

Vaahtera-aulio (Abutilon x hybridium) viihtyy valossa, muttei paahteessa.  Se pitää tasaisesta kastelusta, älä päästä multaa rutikuvaksi. Kesäkaudella lannoita parin viikon välein. Talveksi lämpötilan laskeminen +10–15 asteeseen olisi hyväksi, mutta kasvatus onnistuu myös huoneenlämmössä läpi vuoden.

Vaahtera-aulio
© iStockphoto

Näin hoidat kasveja aurinkoisella ikkunalla

Kommentoi

Kommentoi juttua: Eteläikkunan kasvit: Nämä 10 vaihtoehtoa eivät kavahda paahdetta ja aurinkoa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.