Kodinhoito

Ammattisiivoja Tiia ei imuroi koskaan kotiaan – näin hän saa pölyt pois lattialta vielä tehokkaammin

Imuri on lähes joka kodin vakiovaruste. Siivousalan ammattilaisten mielestä imuriton elämä on itse asiassa kätevämpää.

Kodin imurointi voi tuntua monen mielestä pakkopullalta. Jos kuulut tähän joukkoon, meillä on sinulle hyviä uutisia: ilman imuriakin pärjää.

Siivousalan ammattilaiset ovat itse asiassa sitä mieltä, että imurin voi jättää suosiolla kaapin pohjalle. Ammattisiivooja Tiia Pentinmäki ei juuri käytä imuria koskaan, kun hän siivoaa omassa kodissaan.

Pentinmäen mukaan imuria parempi ratkaisu on kumipäinen teräväkuivain, jota lastaksikin kutsutaan. Ammattilaisten mielestä se on selvästi nopeampi ja helpompi tapa siivota lattiat.

”Siivouskohteissakaan ei juuri käytetä imuria juuri sen takia, että lastalla on niin paljon nopeampi vetää. On todella työlästä lähteä imuroimaan joka paikkaa.”

Pentinmäki asuu itse isossa rivitaloasunnossa, joten aikaa säästyy selvästi, kun imuria ei tarvitse liikutella paikasta toiseen. 

Lue myös: Kumpi ensin, imurointi vai pölyjen pyyhkiminen? Selvitimme vastauksen ikuisuuskysymykseen

Pölyjen siivous lastalla
Lastaus ei nosta pölyä ilmaan, mikä tekee siitä allergiaystävällisen siivoustavan. © iStockphoto

Lue myös: 5 asiaa, joita siivooja ei koskaan tekisi omassa kodissaan: ”Ihan järkyttävää rahojen ja luonnon tuhlaamista”

Lasta pääsee paikkoihin, joihin imuri ei

Imuri on monen kodin vakiovaruste, joten toisinaan imuriton elämä herättää ihmetystä, Pentinmäki sanoo. Lastalla siivoaminen kannattaa kuitenkin monesta syystä – ajansäästön lisäksi.

Koska kuivaimen pää on kuminen, pölyt ja karvat tarttuvat siihen todella hyvin. Teräväkuivain mahtuu ahtaisiin paikkoihin, ja sillä on helppo käydä läpi myös listat.

Lastaus ei myöskään nosta pölyä ilmaan, mikä tekee siitä allergiaystävällisen siivousmetodin.

Sopii erityisesti lemmikkikoteihin

Pentinmäen oma rutiini on pyyhkiä roskat ja pölyt pois lattiapinnoilta noin kerran viikossa. Jos esimerkiksi keittiöön kertyy viikossa tavallista enemmän likaa, lika on helppo ottaa pois teräväkuivaimella paikallisesti. 

Ainoa paikka, jonka Pentinmäki imuroi on matot – mutta ei niitäkään aina. Teräväkuivain nimittäin on kätevä myös mattojen puhdistamiseen. 

”Lemmikkitalouksissa hiukset ja karvat lähtevät matosta kuivaimella, ja siihen ei aina imurikaan pysty”, Pentinmäki sanoo.

Lopuksi Pentinmäki harjaa liat rikkalapioon. Aivan kaikki hiekka ei rikkalapion kyytiin tahdo päästä, mutta tähän rasittavaan muruviivaan hänellä on kätevä vinkki.

”Kastele talouspaperin palanen vedellä, asettele se poikkipäin rikkalapion reunalle niin, että puolet paperista jää maahan ja puolet rikkalapion puolelle. Sen jälkeen harjaa murukasa rikkalapioon. Kaikki hiekka ja muu tarttuu tähän märkään paperiin.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ammattisiivoja Tiia ei imuroi koskaan kotiaan – näin hän saa pölyt pois lattialta vielä tehokkaammin

Lukija671402

Nyt on tullut ammattisiivoajalta huti. Taloudessamme olleet käytössä sekä lasta että imuri. Lasta ei millään korvaa imuria varsinkaan mattoja puhdistaessa. Nopeuteen viittaaminen myös on harhaista, jälki ei millään korvaa imurilla saatua tulosta. Tämän huomaa viimeistään luututtaessa lattiat. Lasta ei myöskään korvaa esim. sohvan tai kapeiden kolojen imurointia.
Kasteltu paperiniksi myöskään ei ole pomminvarma, toimenpiteen saa toistaa useasti eikä siltikää kaikki lika tartu mukaan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.