Kodinhoito

Milloin viimeksi imuroit katonrajasta? Martta kertoo, miten siivoat kodin 5 ikuisuusprojektia

Milloin viimeksi puhdistit ilmanvaihtokanavat, katonrajat tai patterit? Martat neuvovat, kuinka hoidat oikeaoppisesti viisi siivoustyötä, joihin tartutaan harvemmin.

Kun aikaa kotona on tavallista enemmän, voi nousta houkutus tarttua tavallista työläämpiin siivousprojekteihin, kuten ikkunoiden pesuun ja kaappien järjestelyyn.

Jokaisessa kodissa piilee monia huomaamattomia paikkoja, jotka keräävät salavihkaa paljon pölyä ja likaa. Esimerkiksi valaisimet ja patterit ovat paikkoja, joita ei välttämättä puhdisteta perinteisen siivouspäivän tai edes jokavuotisen suursiivouksen yhteydessä.

Koostimme listan kodin harvakseltaan tehtävistä siivoustöistä ja kysyimme Marttaliiton kodinhoidon ja asumisen asiantuntijalta Teija Jerkulta vinkit, kuinka nämä paikat puhdistetaan oikeaoppisesti.

Lue myös: Rosteripintojen puhdistus on helppoa – kokeile 4 nopeaa keinoa

1. Seinien ja katonrajan puhdistus

Seinille kertyy ajan kuluessa roiskeita ja sormenjälkiä. Katonrajaan voi ilmestyä hämähäkinseittiä.

”Katonrajaan voi koettaa yltää pitkävartisella lattiamopilla tai imurin pitkällä varrella, jossa on pölysuutin”, Jerkku neuvoo.

Seinien tahroja kannattaa pyyhkiä nihkeällä tai kostealla siivousliinalla, joka on kostutettu käsitiskiaineeseen. Märällä pyyhkiminen ei sovi tapetille, maalattu seinä on hiukan armollisempi.

”Karkeaa liinaa tai sientä on syytä varoa. Ihmesieni voi tepsiä pahimpiin tahroihin, mutta silloin seinäpinta on vaarassa kärsiä.”

Lue myös: Etikka puhdistaa – 10 tapaa käyttää etikkaa kodin siivoamisessa

2. Valaisinten puhdistus

Kodin lamput keräävät useimmiten vain pölyä, joten pyyhkimiseen riittää kuiva mikrokuituliina. Esimerkiksi makuuhuoneen kattolamppua on hyvä välillä pyyhkiä, jotta pöly ei varise sänkyyn. Kankaista lamppua voi varovasti imuroida pölysuuttimella.

”Lamppu ei saa olla kuuma. Kuuma lamppu voi poksahtaa rikki, jos siihen koskee. Toki kannattaa myös katkaista sähköt ja ottaa lamppu pistorasiasta ennen pyyhkimistä”, Jerkku sanoo.

3. Ilmanvaihtokanavien puhdistus

Kun pidät huolta ilmanvaihtokanavien- ja järjestelmien puhtaudesta, terveellinen ja raikkaampi ilma pääsee kulkemaan kodissa.

”Varrellisella lattiamopilla ja kertakäyttöliinalla saa helposti irtolian pois. Voit myös imuroida venttiilin ympäriltä. Ilmanvaihtoventtiiliä voit puhdistaa yleispuhdistusaineella ja lämpimällä vedellä kostutetulla siivousliinalla”, Jerkku sanoo.

Jos asunnossa on koneellinen poistoilma, ota kiinni venttiilin kehyksestä ja väännä kaksin käsin vastapäivään. Näin venttiili irtoaa. Älä muuta venttiilin säätöä. Varo siis koskemasta venttiilin keskellä olevaan lautaseen. Poistoilman määrä riippuu lautasen asennosta, ja jos sitä muutetaan, ilmanvaihdon tasapaino voi mennä sekaisin. Myös painovoimaisen ilmanvaihdon venttiilin kannen voi pyörittää auki ja pestä.

Lue myös Seuran juttu: Kaikki sisäilmaongelmat eivät ole hometta – teetkö sinä jo tämän paremman sisäilman hyväksi?

4. Sohvanpäällisten pesu ja tahranpoisto

Ennaltaehkäisy on kaikkein paras konsti sohvan puhtaanapitoon. Ajan kuluessa herkässä kankaassa alkaa näkyä elämisen jälkiä. Kangassohvia voi käsitellä suoja-aineilla, jotka estävät roiskeiden imeytymistä kankaaseen.

”Tahrojen poisto riippuu paljon kankaasta. Kaikki päälliset eivät ole vesipestäviä. Jos päällinen on vesipestävä, sen voi pistää pesukoneeseen”, Jerkku sanoo.

Tarkista pesuohje aina kankaan pesulapusta. Pesulla on tapana haalistaa värejä, joten kankaat kannattaa kääntää nurin.

Kun poistat yksittäistä tahraa ilman pesua, kannattaa hankausta ja pesuainetta testata johonkin huomaamattomaan kohtaan.

Sappisaippua auttaa moneen tahraan. Pyyhi kostealla, puhtaalla liinalla. Tahraa pyyhitään reunoilta keskelle päin, jotta se ei leviä.”

Lue myös: Sametin puhdistus vaatii pari niksiä – lue, kuinka hoidat kangasta oikein

5. Pattereiden puhdistus

Voit imuroida pölyt pölysuuttimella tai rakosuuttimella tai vetää siivousliinaa patterin välissä. Patterin pintaa voi pyyhkiä kostealla liinalla alhaalta ylöspäin ja tarvittaessa käyttää apuna käsiastianpesuainetta tai yleispuhdistusainetta. Patterit on hyvä pyyhkiä silloin, kun ne eivät ole kuumat.

Lue myös: Kumpi ensin, imurointi vai pölyjen pyyhkiminen? Selvitimme vastauksen ikuisuuskysymykseen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Milloin viimeksi imuroit katonrajasta? Martta kertoo, miten siivoat kodin 5 ikuisuusprojektia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.