Kodinhoito

Onko matot syytä tampata vai riittääkö imurointi? Näillä keinoilla saat matot parhaiten puhtaaksi

Mattojen tamppauksesta kuuluva tamp tamp tamp kaikuu pihapiireissä yhä harvemmin ja harvemmin, kun imuri on syrjäyttänyt mattopiiskat.

Keskusteluja naapurien kesken: iäkkäämpi rouva ihmettelee, kuinka tunkkaista muilla naapureilla on, kun monikaan heistä ei enää tamppaa mattojaan ulkona. Keski-ikäinen nainen vastaa, että imurointi riittää, ja hän on oikeassa.

Imurien kehittyminen on vähentänyt mattojen tamppaustarvetta, kertoo siivouksen opettaja Maarit Liukolampi Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymästä Keudasta.

”Imuroisin maton ennen tamppaustakin, en halua kaikkia pölyjä niskaani tampatessa.”

Pitkänukkaiset ryijymäiset matot puhdistuvat edelleen parhaiten tamppaamalla. Samoin räsymatot voi tampata, muille matoille riittää imurointi.

Mattojen tamppaus, kuten mattojen ravistelukin, saattaa jopa vaurioittaa mattoa. Etenkin vanhojen mattojen kude- ja loimilangat voivat katketa, kun mattoa heitellään ja vedetään tamppaustelineen tankoa pitkin.

Lue myös: Missä matot saa pestä ja millaisilla pesuaineilla? 16 asiaa, jotka mattojen pesemisestä pitää tietää

Mattojen tamppaus

Mattojen imurointi vaihe vaiheelta

”Säännöllinen imurointi on mattohuollon a ja o”, Liukolampi sanoo.

Kysymykseen kuinka usein matto tulisi imuroida, on mahdoton antaa vastausta. Matto kerää ilmassa leijuvaa huonepölyä, ja maton likaantuminen riippuu muun muassa siitä, missä matto on, kuinka monta henkilöä asunnossa asuu, kuinka paljon asukkaat viettävät aikaa kotosalla ja onko asunnossa lemmikkieläimiä.

”Tärkeintä on, että imuroidaan. Huonepölyssä on aina hiekkaa jollain tavalla, mikä kuluttaa tekstiilejä. Jos tekstiilejä ei ikinä imuroi, ne menevät nopeammin rikki.”

Imurointiin voi kokeilla erilaisia mattosuulakkeita. Kaikille matoille ne eivät kuitenkaan sovi. Pyörivä harja saattaa avata kierteiset, ryijymäiset ja nyörimäiset matot.

  1. Imuroi matto ensin oikealta puolelta. Imuroi ensin toiseen ja sitten toiseen suuntaan.
  2. Käännä matto ja imuroi sen pohja samalla tavalla. Samalla voit imuroida lattian maton alta.
  3. Käännä matto oikeinpäin ja imuroi se vielä kertaalleen.

Lue myös: Maton kuivaus: Katso 8 ideaa, miten näin saat pestyt matot kuiviksi

Mattojen tamppaus, tuuletus ja lumipesu raikastavat

Matot voi kierittää rullalle ja viedä ulos tuulettumaan siivouksen ajaksi, jos niihin haluaa raikkaan tuoksun. Mattojen kerääminen pois lattioilta tekee lattioiden pyyhkimisestä helpompaa.

Talvella matoille voi tehdä lumipesun, jos ulkona on puuterista pakkaslunta. Laita matot ulos ja odota, että ne ovat kylmenneet. Levitä matot sitten lumelle ja harjaa niitä puhtaalla lumella. Poista lumi lopuksi.

Poista tahrat heti ja pese matto tarvittaessa

Paikkoihin, joissa tahroja tulee helposti, kuten eteiseen, keittiöön, lastenhuoneeseen ja wc-tiloihin, on viisasta laittaa matto, joka on konepestävä. Räsymatto tai pestävä kuramatto ovat hyviä.

”Oikeanlainen matto oikeassa paikassa helpottaa elämää.”

Kun tarhoja syntyy, ne tulisi imeyttää mahdollisimman nopeasti. Laita tahran päälle ja maton alle tahran kohdalle pyyhe, ja painele pyyhettä tahraan. Voit myös kävellä pyyhkeen päältä.

Vesipesun kestävän maton voi täsmäpestä tahran kohdalta omassa kylpyhuoneessa. Tärkeintä on saada matto nopeasti kuivumaan, jottei se ala haista ummehtuneelle.

Pese koko matto tarvittaessa. Maton voi pestä muun muassa kunnan järjestämällä matonpesupaikalla tai automaattipesulassa. Osa pesuloista hakee matot kotoa, ja osan matoista voi pestä kotona pesukoneessa.

Noudata maton hoito-ohjeita. Ohje kannattaa tutkia jo ennen maton ostoa. Joissain matoissa saattaa olla kaikki pesu kielletty, mikä tekee matosta kertakäyttöisen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Onko matot syytä tampata vai riittääkö imurointi? Näillä keinoilla saat matot parhaiten puhtaaksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.