Kodinhoito

Miten hopeat kiillotetaan? Katso isoäidin nerokkaat kotikonstit hopeiden puhdistukseen

Mitä tehdä pöytähopeille, kun niiden loisto on yllättäen kadonnut ja tilalle on hiipinyt nolostuttava tummuus. Testasimme kahta niksiä, joiden ainekset löytyvät keittiöstäsi.

Hieman kellastuneet ja vain vähän tummuneet pöytähopeat näyttävät toki mukavasti retroilta ja pitkään sekä hartaasti käytetyiltä. Mutta, kun hopea on täysi tummunut, nostalgia on haihtunut ja on aika puhdistaa ne. Hopean kiillotus onnistuu kahdella helpolla tavalla, ilman myrkkyjä. Aloita hopean kiillottaminen pesemällä ne ensin huolellisesti normaalilla tiskiaineella ja lämpimällä vedellä. Mitään hankaavia aineita ei kannata kuitenkaan käyttää peruspuhdistukseen.

Lue myös: Onko kaapissasi keräilijöiden himoama hopearasia? Näitä keräillään juuri nyt

Hopean kiillotus isoäidin niksillä: vettä, foliota ja suolaa

Hopean kiillotus
Voimakkaasti tummunut hopeinen kynttilänjalka kirkastui kylpiessään suolavedessä folion kanssa.

Mummonaikainen hopean puhdistus on suorastaan taikuutta. Hopeiden kiillotus onnistuu joka kodista löytyvien ainesten avulla.

Kattilaan laitetaan pari liuskaa alumiinifoliota, kolme ruokalusikallista suolaa ja reilusti vettä. Vesi kiehautetaan niin, että suola sulaa veteen. Hopeat voi laittaa kuumaan suolaveteen likoamaan toviksi. Mutta, jos haluat nopeuttaa kiillotusoperaatiota, laita hopeat kiehuvaan veteen ja anna niiden  kiehua hiljaisella lämmöllä muutama minuutti.  Pese hopeat sen jälkeen lämpimällä vedellä ja kuivaa huolella pehmeällä liinalla.

Hopean kiillotus onnistuu näillä tarvikkeilla:

Lopputulos: Kynttilänjalka tuli suorastaan häikäisevän hohtavaksi. Vastaavan lopputuloksen saavuttaminen esimerkiksi puhdistusliinalla tai hopean kiillotusaineella olisi vienyt moninkertaisen ajan.

Hopean kiillottaminen Joka naisen niksillä: perunan keitinvesi

Joka naisen niksikirja vuodelta 1952 antaa useita vinkkejä hopeiden kiillotukseen. Käytännöllisin sekä luonnonmukaisin lienee perunan keitinveden hyödyntäminen. Tämä keino toimii silloin, kun hopeat eivät ole kovin pahasti tummuneet.

”Jokapäiväisessä käytössä olevat pöytähopeat pysyvät kirkkaina, kun ne aina ennen tavallista pesua, panee hetkeksi seisomaan perunain keitinveteen!”

Kuinka kätevää. Keitä ensin kattilallinen perunoita ja ota keitinvesi talteen hopeiden puhdistusta varten. Jos haluat tehostaa ja nopeuttaa puhdistusta, ota perunat pois reikäkauhalla keitinvedestä ja laita hopeat kiehumaan siihen noin 10 minuutiksi. Keittämisen jälkeen hopeat pestään miedolla asitianpesuaineella ja lämpimällä vedellä ja huuhdellaan sekä kuivataan huolella. Kannattaa käyttää esimerkiksi pehmeää mikrokuituliinaa.

Hopean kiillottaminen
Hopeisen kyntilänjalan alaosa on kiehunut perunoiden keitinvedessä noin 10 minuuttia.

Lopputulos: tummunut hopeinen kynttilänjalka kirkastui selvästi, muttei tullut yhtä säihkyväksi kuin alumiinifoliokikalla. Kikka toimii lievästi tummuneisiin hopea-esineisiin sekä hopean kirkkauden ylläpitoon, juuri niin kuin niksikirjassa kerrottiin.

Säilytä hopeat suljetussa laatikossa

Hopea tummuu ajan myötä, kun se on kosketuksissa ilman kanssa. Jonkun verran tummumista voi estää säilyttämällä hopeat valolta suojattuna, suljetussa laatikossa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten hopeat kiillotetaan? Katso isoäidin nerokkaat kotikonstit hopeiden puhdistukseen

Raputyttö

Tepsiikö samat niksit myös ”alpakka-hopeaan”?

Kotiliesi Toimitus

Hei, vinkkejä ei ole testattu alpakalla, mutta ne saattavat toimia. Jos kokeilet niksejä, kannattaa niitä testata esineeseen tai esineen kohtaan, jossa epäonnistuminen ei haittaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.