Kodinhoito

Ilmanvaihtoventtiilin puhdistus kannattaa tehdä säännöllisesti – laiminlyönnin voi huomata sisäilmassa

Mitä useammin kotona pyörii pyykinpesukone tai kokin kauha, sitä vikkelämmin ilmanvaihtoventtiilit likaantuvat.

Ilmanvaihtoventtiilin puhdistus kuuluu asukkaan vastuulle niin vuokra- kuin omistusasunnoissa. Kyseessä on helppo ja nopea mutta joskus kovastikin laiminlyöty kotityö.

Laiminlyönti ei kannata, sillä ilmanvaihtoventtiilien puhtausasteella on suora vaikutus kodin sisäilmaan. Mitä likaisemmat venttiilit, sitä huonommaksi sisäilma voi käydä.

Tässä artikkelissa kerromme, kuinka usein ja millä konstein ilmanvaihtoventtiilit on hyvä puhdistaa.

Ilmanvaihtoventtiilit sijaitsevat yleensä keittiössä, kylpyhuoneessa, WC-tiloissa ja vaatehuoneessa.

Ilmanvaihtoventtiilin puhdistus: kerran vuodessa riittää

LVI-asiantuntija, ilmanvaihtoalan yrittäjä Lassi Väntsi LaatuLassilta on työssään nähnyt, miltä liasta tukkeutuneet ilmanvaihtoventtiilit voivat näyttää.

”Pahimmissa paikoissa ne ovat mustan mönjän peitossa ja täysin tukossa. Kun ilmamääriä yrittää mitata, mittatikkua ei saa edes työnnettyä sisään paksun liejun läpi”, hän kuvailee.

Näin pahan tilanteen voi välttää puhdistamalla ilmanvaihtoventtiilit vähintään kerran vuodessa, asiantuntija muistuttaa. Tiheämpi puhdistus ei ole hänen mukaansa tarpeen kuin poikkeustapauksissa.

Mikäli asunnossa on painovoimainen ilmavaihto, ilmanvaihtoventtiilin puhdistus voidaan suorittaa jopa harvemmin kuin vuosittain. Tämä johtuu Väntsin mukaan siitä, että painovoimainen ilmanvaihto ei ole yhtä tehokas kuin koneellinen.

”Koneellisessa ilmanvaihdossa imu on tehokkaampi, ja venttiili siten kerää enemmän likaa.”

Huono sisäilma voi kertoa ilmanvaihtoventtiileiden likaisuudesta

Venttiilien puhtautta voi tarkkailla silmämääräisesti. Mikäli ne näyttävät selvästi likaisilta, on puhdistuksen aika.

Kartiomallisissa venttiileissä likaa voi olla vaikeampi nähdä, ja likaisuuden toteaminen voi vaatia venttiilin irrottamisen.

Selkeät muutokset sisäilmassa voivat kertoa venttiilien puhdistustarpeesta.

”Jos sisäilma tuntuu tunkkaiselta, syyn selvittäminen on hyvä aloittaa ilmanvaihtoventtiileistä. Toisinaan käy ilmi, että tukkeutuneet venttiilit ovat aiheuttaneet huonon sisäilman”, Väntsi sanoo.

Erityisesti painovoimaisessa ilmanvaihdossa poistoilmaventtiilien tukkoisuus voi herkästi aiheuttaa ongelmia. Huonon sisäilman lisäksi asunnosta tulee ylipaineinen, minkä voi havaita esimerkiksi siitä, että ovet levähtävät avatessa apposen auki.

Ilmanvaihtoventtiilin puhdistus on siis syytä tehdä myös, jos kodin ovet käyttäytyvät tällä tavoin.

Mitä enemmän ruuanlaittoa ja pyykkäystä, sitä herkemmin venttiilit likaantuvat

Erityisessä tarkkailussa kannattaa pitää keittiön ja kylpyhuoneen poistoilmaventtiileitä, sillä ne ovat keskivertokodissa suurimmalla koetuksella.

Keittiössä ilmaan päätyvä rasva ja kylpyhuoneen vaatepöly ja kosteus kerrostavat likaa tehokkaasti ilmanvaihtoventtiileihin.

”Rasvaa tai kosteutta jää venttiilin pintaan, jonka jälkeen siihen takertuu huonepölyä. Kun ruokaa taas seuraavan kerran laitetaan tai suihkussa käydään, päälle liimautuu uusi rasva- tai kosteuskerros. Ja sitten taas pölyä”, Väntsi kuvailee.

Kun sama toistuu tarpeeksi monta kertaa, pintaan alkaa kertyä näkyvää likaa.

”Mitä suurempi perhe ja mitä useammin kodissa laitetaan ruokaa, pestään pyykkiä ja käydään suihkussa, sitä nopeammin ilmanvaihtoventtiilit likaantuvat.”

Ilmastointiventtiilin puhdistus: liesituuletin.
Liesituuletin on osa keittiön ilmastointijärjestelmää. Se on syytä puhdistaa useammin kuin ilmastointiventtiilit eli noin kerran kuukaudessa. © iStock

Ilmanvaihtoventtiilin puhdistus: näin se tapahtuu

Kuinka ilmanvaihtoventtiilin puhdistus sitten tehdään?

”Yleensä venttiilin saa irti kiertämällä sen ulkoreunoista. Joissakin painovoimaisissa malleissa voidaan tarvita ruuvimeisseliä, mutta joka tapauksessa venttiili on aina pystyttävä irrottamaan ihan jo ilmanvaihtokanavien puhdistusta varten”, Väntsi kertoo.

Hän muistuttaa, että erityisesti koneellisessa ilmanvaihdossa venttiilin keskiosaan ei tule koskea, jotteivat sen säädöt mene sekaisin.

Varmuuden vuoksi säädön oikean paikan voi merkata esimerkiksi laittamalla tussilla venttiili- että reunaosaan samaan kohtaan merkin.

Kun venttiili on irrotettu, Väntsi neuvoo pesemään sen lämpimällä vedellä, tiskiharjalla ja astianpesuaineella samaan tapaan kuin astioita pestessä.

Puhdistuksen yhteydessä kannattaa tarkistaa venttiilin tiivisteen kunto.

”Tiivisteet haperoituvat ajan myötä, etenkin vanhemmissa, vaahtomuovitiivisteisissä venttiilimalleissa”, Väntsi muistuttaa.

Mikäli tiiviste on kovin huonokuntoinen tai jopa murenee käsittelyssä, se on syytä vaihtaa. Tiivisteitä saa hankittua LVI-liikkeistä tai rautakaupasta.

Pesun jälkeen venttiilin annetaan kuivua tai se kuivataan täysin kuivaksi.

Kuiva venttiili kierretään takaisin ilmanvaihtoaukkoon – ja nautitaan puhtaammasta sisäilmasta.

Lue myös Anna.fi: Nenä tukossa kotona? Homeen sijaan syynä voi olla puhdistusta kaipaava ilmanvaihto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ilmanvaihtoventtiilin puhdistus kannattaa tehdä säännöllisesti – laiminlyönnin voi huomata sisäilmassa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.