Kodinhoito

Kaakelisaumojen puhdistus homeesta: Siistijä kertoo, miten ongelmasta pääsee eroon – ja milloin hometäplät voivat olla merkki isoista ongelmista

Kylpyhuoneen laattojen ja saumojen pintaan ilmestyvät mustat pisteet kielivät siitä, että liika kosteus, lämpö ja muhivat bakteerit ovat alkaneet luoda uutta elämää, eli hometta. Siivousalan ammattilainen neuvoo, kuinka kaakelien ja kaakelisaumojen puhdistus tehdään.

Kaakelisaumojen puhdistus kannattaa ottaa tehtävälistalle, jos kylpyhuoneen kaakeleihin ja saumoihin alkaa kertyä mustaa hometta. Homeen taustalla voi olla kaksi eri syytä. Tavallisinta on, että tila on ollut pitkään liian kostea ja lämmin, jolloin se on toiminut hyvänä kasvualustana bakteereille.

Lue myös: Yllättävä listaus: Nämä 7 paikkaa ovat kodin bakteeripesäkkeitä

”Pesutiloihin jää paljon bakteereille sopivaa kasvualustaa, kuten ihorasvaa. Kylpyhuone on hyvin otollinen paikka homeen ilmestymiselle”, kertoo siivousalan asiantuntija, siistijä Saana Tyni Koti Puhtaaksi -siivouspalvelusta.

Jos kylpyhuoneessa on lisäksi kehno ilmanvaihto, pinnallisen homevaurion ainekset ovat kasassa.

Joskus kylpyhuoneen home voi kieliä myös vakavammasta ongelmasta, johon Tynikin on työssään törmännyt. Eräässä asiakaskodissa kylpyhuoneen hometäpliä jouduttiin puhdistamaan kerta toisensa jälkeen. Selvisi, että talossa oli laajempi homevaurio, joka vihjasi olemassaolostaan ilmestymällä kylpyhuoneen pinnoille.

”Jos hometäplät ilmaantuvat toistuvasti puhdistuksenkin jälkeen, on hyvä ottaa yhteys sisäilmaongelmia tutkivaan asiantuntijaan ja selvittää, voisiko taustalla olla isompi ongelma. Kaikki ei välttämättä hoksaa ajatella tällaista.”

Pinnalliset hometäplät eivät ole pelkästään kosmeettinen haitta, vaan kylpyhuoneen home on pidemmällä aikavälillä haitaksi terveydelle. Jos ongelman jättää hoitamatta, mikrobien määrä lisääntyy. Jossain kohtaa home voi levittäytyä kodissa yhä laajemmalle alueelle.

”Kylpyhuoneen home lisää mikrobien määrää oleskelutilojen hengitysilmassa. Vaaralliset bakteerikasvustot ei ole vähäisimmässäkään määrin hyväksi terveydelle”, Tyni sanoo.

Lue myös: Epäiletkö kodissasi sisäilmaongelmaa? Lue sisäilmaneuvojan helpot vinkit tilanteen kartoittamiseksi

Kaakelisaumojen puhdistus homeesta

Tyni lohduttaa, että hometäplistä voi päästä eroon kotikonstein. Jos home on silikonisissa saumoissa, silikonien vaihtaminen kokonaan voi olla puhdistamista nopeampi ja turvallisempi ratkaisu. Yleinen suositus on, että silikonit olisi hyvä vaihtaa 3–5 vuoden välein.

Nopealla googlauksella löytyy yksityiskohtaisia ohjeita, kuinka silikonit vaihdetaan helposti itse. Jos laattojen väliset saumat haluaa uusia, on viisainta kääntyä ammattilaisen puoleen.

Ennen siivousvälineisiin tarttumista on hyvä muistaa, että homelian puhdistaminen vaatii erityistä tarkkuutta ja täsmäaseita. Kloriittia ei suositella kodin arkisiivoukseen, mutta Tynin mukaan tässä tapauksessa on viisasta tarttua järeään puhdistusaineeseen.

”Kloriitti on hengitysteille haitallinen ja äkäinen myrkky, mutta on parempi käyttää sitä kuin jättää toinen myrkky poistamatta. Elävä mikrobikasvusto pitää päästä eliminoimaan”, Tyni sanoo.

Puhdista home kylpyhuoneesta näin:

  1. Kastele pinnat vedellä.
  2. Käy alue läpi sekä kloriitilla että juuriharjalla tai tiskiharjalla.
  3. Hammasharja on hyvä väline, sillä se ei sottaa puhdistettavaa aluetta laajasti.
  4. Varo levittämästä homelikaa ympäri kylpyhuonetta.  ”Jos samalla harjalla menee seuraavaan pintaan, silloin vain levittää mikrobeja paikasta toiseen.”
  5. Itseään ei kannata altistaa homeelle siivotessa, joten hengityssuojaimen käyttäminen on hyvin suositeltavaa. Homeen kanssa kontaktissa olleet siivousvälineet kannattaa hävittää tai puhdistaa todella huolellisesti.
  6. Huuhtele harjatut pinnat lopuksi vedellä tai pyyhi kostealla mikrokuituliinalla.

Lue myös: Onko tämä hometta vai merkki kosteusvauriosta? Näin tunnistat homeen ja mikrobit

Pidä kylpyhuoneestasi huolta ja vältä home

Kun pesutiloisssa kosteus, lämpö ja lika eivät jyllää, on hyvin epätodennäköistä, että hometta pääsee koskaan syntymään, Tyni muistuttaa.

Pidä siis huolta näistä toimenpiteistä, jos haluat välttyä hometäpliltä:

Lue myös Anna.fi: Haiseeko pesukone? Näin puhdistat pyykinpesukoneen tehokkaasti

Juttua muokattu 21.11.2023 kello 15.16: Pesuohjeiden loppuun lisätty 6. kohta ”Huuhtele harjatut pinnat lopuksi vedellä tai pyyhi kostealla mikrokuituliinalla.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kaakelisaumojen puhdistus homeesta: Siistijä kertoo, miten ongelmasta pääsee eroon – ja milloin hometäplät voivat olla merkki isoista ongelmista

Lukija452197

Tässäpä sekoitetaan nyt iloisesti bakteerit ja home. Homeet eivät ole bakteereja. Homeet ja bakteerit vaativat hieman eri asioita kasvaakseen ja leviävät eri tavoin. Puhdistus on sentään kylppärissä usein suhteellisen samankaltaista, mutta homeet voivat olla syvemmällä rakenteissa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.