Kodinhoito

Miten uunipellin saa puhtaaksi? Siivooja paljastaa kikat, joilla putsaat pellit kiiltäviksi ilman kemikaaleja

Vaikka käyttäisi leivinpaperia, uunipeltiin saattaa pinttyä likaa, joka ei irtoa niin sitten millään. Ammattisiivooja vinkkaa luonnolliset keinot, joilla pellit saa kiiltämään.

Uunipelti sujahtaa helposti heti ruoanlaiton jälkeen takaisin uuniin. Samalla voi unohtua, että uunipelti kaipaa säännöllistä puhdistusta astianpesukoneessa tai käsin tiskaten.

Koska ruoka tarttuu helposti kiinni pelteihin, ennaltaehkäisy on niiden puhtaudessa tärkeintä, kertoo ammattisiivooja Saana Tyni Koti Puhtaaksi -siivouspalvelusta. 

”Vaikeasti likaisten uunipeltien kanssa ei tarvitsisi olla pulassa, jos muistaisi säännöllisen puhdistamisen”, Tyni sanoo.

Lue myös: Uunin puhdistus – näillä vinkeillä onnistut!

Uunipellin puhdistus alkaa liotuksella

Kun rasvatahrat ja ruoantähteet palavat kuumassa uunissa uunipeltiin kiinni, syntyy likaa, jota on vaikea nitistää. Jos lika on päässyt pinttymään pelteihin pahasti, Tyni suosittelee aloittamaan liotuksella.

”Yksi kikka, jota itse käytän, on laittaa pelti likoamaan veteen käsitiskiaineen tai konetiskiaineen kanssa. Kun lika on pehmentynyt yön yli, mekaaninen hankaaminen on huomattavasti helpompaa”, Tyni sanoo.

Ensimmäiseksi likaa kannattaa pehmentää liottamalla peltiä yön yli pesuvedessä. Uunipelleissä oleva lika on pääsääntöisesti rasvalikaa. Mitä emäksisempi puhdistusaine, sitä paremmin se irrottaa likaa. 

Toinen hellävarainen vaihtoehto on pehmentää likaa astianpesukoneessa. Pelti voi kaivata vielä sen jälkeenkin pesua käsin.

Lue myös: Muffinssivuoka on keittiön todellinen monitoimipelti! Lukijat paljastavat nerokkaimmat käyttövinkit

Uunipellin puhdistus sokeripalalla ja ruokasoodalla

Jos lika ei tunnu irtoavan pelkän pesuvedessä liottamisen ja tiskiharjan avulla, Tyni kehottaa ottamaan avuksi sokeripalan tai ruokasoodan. Tee näin:

Katso videolta, miten uunipelti puhdistetaan sokeripalan avulla:

Kun mikään muu ei auta

Viimeinen mutta ei kovin suositeltava konsti on käyttää hankausvillaa, kuten teräsvillaa. Mekaaninen hankaus sillä on tehokasta, mutta se saattaa vaurioittaa pellin pintaa.

”Ruokasoodatahna ja sokeri eivät naarmuta peltiä samalla tavoin kuin hankausvillat”, Tyni sanoo. 

Jos pellin pinta naarmuuntuu, lika voi tarttua siihen jatkossa entistä hanakammin kiinni.

Lue myös Anna.fi: Uunin puhdistaminen ilman turhia myrkkyjä – 4 tehokasta ja ekologista keinoa

Juttua on muokattu 25.8.2023 klo 12:39: Juttuun on lisätty video.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten uunipellin saa puhtaaksi? Siivooja paljastaa kikat, joilla putsaat pellit kiiltäviksi ilman kemikaaleja

tuhkatollo

kaikki nämä konstit on turhia! ota uunista tuhkaa ja tee siitä veden kanssa sopiva massa. tällä lähtee myös uunin lasiluukku tahrattoman puhtaaksi ilman hirmuista hankaamista. kannattaa laittaa veden ja tuhkan seosta reilusti joka paikkaan ja antaa liota siinä kaikessa rauhassa. lopulta seos muuttuu harmaaksi. sen jälkeen vaan otat vettä ja sanomalehtipaperia pyöritettynä sopivaki tolloksi ja hankaat sillä välillä tuhkaa lisäten. loput saa pois terällä jolla puhdistetaan keraaminen liesi ym:

Tuhkimo

Tuhka on erinomainen apu esim.uunin lasiluukkujen puhdistuksessa. Ei tarvitse liuottamista. Kastele sanomalehtipaperi märäksi vedessä ja paina tuhkaan. Pyyhi lasit tuhkalla ja puhdista. Itse puhdistan myös vuolukivitakan nokeumat luukun ympärillä.

Kaupunkilainen

Varmasti hyvä idea. Kerrostalossa kaupungissa elävän on kohtuullisen vaikea noudattaa ohjetta, koska tuhkaa ei ole eikä sitä voi mistään ostaa. Maaseudulla monilla eri asia, jos on puilla lämmitettäviä liesiä, takkoja tai saunoja.

Toinen kaupunkilainen

Näinpä! Pitää varmaan ensi kesänä jemmata mökiltä tuhkaa ja tuoda talven tarpeiksi kaupunkikotiin!

Kemianope

Pesuaineko ei ole kemikaali, eikä etikka / ruokasooda.
Toimittaja voi tutustua kemikaaleihin jos luulee etteivät nämä niitä ole

Sanna

Olen pessyt oman todella vanhan uunin ja uuni pellit puhtaaksi taikasienella! Eikä tarvita mitään muita aineita kun tämä taikasieni.

sieni

Taikasieni mikrohioo pintaa eli rikkoo sitä. Sen takia ei kannata käyttää sitä ensisijaisena keinona.

Tuula

Ilman kemikaaleja käsitiskiainetta ja konetiskiainetta!!?? Älkää nyt hulluja kirjoittako! Konetiskiaine varsinkin melkoista ainetta!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.