Siivousvinkit

Siivousalan ammattilainen: Kodeissa on erityisesti 3 paikkaa, joiden siisteys jää helposti huomioimatta

Ammattisiistijä Sari Lämsän mukaan suomalaiset karttavat vieraille näkymättömien paikkojen siivoamista. Lue siivousvinkit, joiden avulla vältät virheet!

Hyvät siivousvinkit tulevat aina tarpeeseen. Mitkä kodin puhtauteen liittyvät asiat ovat asiantuntijan mielestä suomalaisten kodinhoidossa vinossa?

Siivousalan ammattilainen Sari Lämsä tietää vastauksen tarkalleen. Oulun Kotisiivouksen ammattisiistijänä hän on päässyt kurkkaamaan lukuisiin suomalaiskoteihin.

”Ihmiset eivät viitsi siivota sellaista, mitä toiset eivät näe”, Lämsä kiteyttää. 

Lue myös: Kulkeeko mukanasi salakavala bakteeripesäke? Martat neuvovat, miten puhdistat tavarat, joita lääpit jatkuvasti

Siivousvinkit: Kiinnitä huomio saunaan ja kylpyhuoneeseen

Lämsän mukaan monilta jää siivoamatta erityisesti sauna ja kylpyhuone. Pesuhuonetilojen siivous voi olla laiminlyötynä kuukausienkin ajan. 

”Ne ovat huomattavan likaisia monessa kodissa. Jos tulee vieraita, kukaan ei näe sinne. Siivoukset tehdään vain näkyville paikoille”, Lämsä sanoo

”Tuntuu, että en itse haluaisi mennä sellaiseen saunaan, koska siellähän vain sotkeentuu. Sauna- ja kylpyhuonetilat ovat paikkoja, joissa pitäisi kuitenkin puhdistautua.”

Näin siivoat saunan

 • Siirrä irtokalusteet muualle. Imuroi tai lakaise lattioilta ja lauteilta pölyt ja irtoroskat pitkävartisella harjalla tai lastalla. Harjaa myös katto ja seinät.
 • Kastele puupinnat lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat. Pese yleispuhdistusainevedellä tai saunanpuhdistusaineella ja pehmeällä harjalla tai hankauspesimellä. Huuhtele kylmällä vedellä puun huokosten sulkemiseksi.
 • Tuuleta tilat raikkaaksi. Puhdistamisen jälkeen pidä saunaa pieni hetki päällä, jotta sauna kuivuu.

Huom! Sauna pysyy hyvin puhtaana, kun käyt suihkussa ennen löylyyn menoa ja käytät laudeliinaa.

Jos pesutilat päästää todella epäsiistiin kuntoon, se kostautuu myöhemmin. Pesutilojen pinttynyttä likaa on hyvin vaikea saada puhtaaksi.

Lue myös: Kodin perusteellinen siivous – muista nämä 15 kohtaa, kun aloitat suursiivouksen

”Jos pesutiloja ei lastaa säännöllisesti ja pinnat ovat aina kosteana, ne voivat alkaa kerätä kalkkia tai peräti hometäpliä. Jos jokaisen suihkun jälkeen vetäisi pinnoilta lastalla vedet kaivoon, viikoittainen siivous helpottuisi merkittävästi.”

Lämsällä itsellään on kylpyhuoneessaan pieni lasta, jolla hän vetäisee seinät ja lasipinnat aina suihkun jälkeen – kalkkia ei kerry lainkaan.

Näin siivoat kylpyhuoneen

 • Puhdista pesutilat riittävän usein, vähintään viikoittain.
 • Kalkkisaostumat saa pois happamalla puhdistusaineella. Useimmat kylpyhuoneen puhdistusaineet ovat happamia (pH alle 6).
 • On tärkeää kastella pinnat ennen puhdistusaineen käyttöä ja huuhdella saumat hyvin, sillä puhdistusaineet voivat haurastuttaa sauma-aineita.
 • Pese seinäpinta roiskekorkeudelta. Pese myös lasiset ja muoviset suihkuseinät. Voit kuivata ne vaikka ikkunankuivaimella.
 • Pese lattiakaivo silloin tällöin lattian pesun yhteydessä. Käytä aina suojakäsineitä lattiakaivoa puhdistaessasi.

Älä unohda keittiön jätekaappia

Myös keittiön jätekaappi jää Lämsän mukaan helposti huomiotta. Se on päivittäisessä käytössä, mutta harva muistaa siivota roskista säännöllisesti. 

”Jätekaapissa voi olla runsaasti roiskeita, jotain on voinut tippua ohi ämpärin, eikä kukaan ole jaksanut nostaa roskaa”, Lämsä sanoo. 

Näin siivoat jätekaapin

 • Jätekaappiin kertyy ruoanvalmistuksen yhteydessä rasva- ja valkuaislikaa sekä murusia. Rasvaisille pinnoille kiinnittyy nopeasti pölyä.
 • Pyyhi kaapiston ovet säännöllisesti keittiöliinalla, etteivät rasvalika ja sormenjäljet pinty niihin. Käsiastianpesuaine sopii kaapiston puhdistamiseen.
 • Jäteastiat on hyvä tiskata säännöllisesti, jotta jätteiden haju ei pinty.

Siivousvinkit: Vaihda putsarit miedompiin

Lämsän mukaan suomalaisten käyttämät puhdistusaineet ovat usein liian voimakkaita.

”Kodeissa ei kuljeta enää kengät jalassa, kuten ennen vanhaan. Miedoilla aineilla selviää todella hyvin, jos säännöllisesti siivoaa.” 

”Jos käyttää voimakkaita myrkkyjä tavalliseen siivoukseen, pinnat menevät pahaksi ja ympäristö ei kiitä.” 

Vessanpöntön kaltaisten tehopuhdistusta vaativien paikkojen siivouksessa on paikallaan turvautua jämäkämpiin aineisiin. Muuten niiden käyttäminen on turhaa.

Lue myös: Näin puhdistat kylpyhuoneen ja lattiakaivon

Puhdistusainetta ei ole suositeltavaa sumutella suoraan siivottavaan kohtaan. Ainetta kannattaa aina laimentaa vedellä ja levittää liinalla. 

”Yleispuhtaus pysyy paremmin, kun siistii säännöllisesti. Muuten pitää olla raaputtamassa isolla työllä ja vahvoilla aineilla”, Lämsä sanoo.

Lue myös: Etikka puhdistaa – 10 tapaa käyttää etikkaa kodin siivoamisessa

.

Lähteenä käytetty myös: Martat.fi

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Siivousalan ammattilainen: Kodeissa on erityisesti 3 paikkaa, joiden siisteys jää helposti huomioimatta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X