Kodinhoito

Komposiittialtaan puhdistus on yllättävän yksinkertaista – kaikille tuttu aine saa jopa ”naarmut” katoamaan

Erityisiä puhdistusaineita ei usein tarvita, jos komposiittialtaan siisteydestä huolehtii arjessa.

Komposiittiallas on yleinen valinta keittiön ja kodinhoitohuoneen pesualtaaksi. Komposiittialtaat näyttävät moderneilta, ne eivät kolise kuten teräsaltaat ja sisustukseen sopivia värivaihtoehtoja on useita.

Komposiittialtaita valmistetaan erilaisista materiaaleista ja erilaisin tekniikoin. Altaan pääraaka-aineena voi olla esimerkiksi graniitti tai kvartsi. Toisena raaka-aineena on usein akryylimuovi.

Miten komposiittiallasta puhdistetaan ja huolletaan? Kysyimme asiaa suomalaiselta keittiöalan yritykseltä Lapetekilta, jonka tuotteisiin kuuluvat Blancon komposiittialtaat.

Huomioi, että kaikkia komposiittialtaita eivät välttämättä koske täysin samat hoito-ohjeet. Käytetty materiaali ja valmistustekniikka vaikuttavat altaan ominaisuuksiin. Oman altaasi tarkat hoito-ohjeet saat altaan valmistajalta.

Komposiittialtaan puhdistus ei vaadi erityisiä pesuaineita

Komposiittialtaan puhdistus voi mietityttää teräaltaisiin tottuneita, mutta laadukkaat komposiittialtaat ovat hyvin helppohoitoisia.

Väri ei vaikuta altaan puhdistukseen, mutta vaaleassa altaassa lika näkyy tummaa allasta helpommin.

”Komposiittiallas ei ime itseensä mitään likaa, vaan lika on aina altaan pinnassa ja siitä helposti puhdistettavissa”, tuotepäällikkö Ermo Immonen Lapetekilta kertoo.

Käytön jälkeen komposiittiallas kannattaa huuhdella, pestä kevyesti käsitiskiaineella ja kuivata, jotta allas pysyy puhtaana kalkki- ja likatahroista. © Lapetek

Päivittäisessä käytössä allas ei tarvitse erityisiä puhdistusaineita. Jos keittiön pesuallas on likainen, sen voi pestä kevyesti käsitiskiaineella ja tiskiharjalla.

”Tiskiallas olisi hyvä huuhtelun jälkeen kuivata, sillä erityisesti paikkakunnilla, jossa veden kalkkipitoisuus on korkea, altaan pinnalle kuivunut vesi jää kalkkitahroiksi, ja kalkkitahroihin lika taas jää helpommin kiinni”, Immonen vinkkaa.

Kalkkitahroihin tehoavat parhaiten niiden poistoon tarkoitetut valmisteet tai pelkkä sitruunahappo.

”Ja aina pitää käyttää yli 65 asteista vettä, jotta kalkki irtoaa. Kylmä vesi ei tehoa kalkkiin.”

Kalkinpoiston jälkeen allas on hyvä huuhdella huolellisesti.

Jos pesuallas on ollut pitkään puhdistamatta ja se on hyvin likainen, lian poistoon voi tarvittaessa käyttää komposiittialtaille suunniteltua puhdistusainetta tai nestemäistä pyykinpesuainetta. Pinttynyttä likaa voi myös hangata ihmesienellä.

Komposiittialtaan hoito ei vaadi paljoa

Komposiittialtaan hoito on yksinkertaista: tärkeintä on komposiittialtaan puhdistaminen arjessa.

”Ainakaan Blancon komposiittiallasta ei tarvitse huoltaa millään tavalla, eikä allasmateriaali esimerkiksi harmaannu tai haalistu ajan myötä”, Immonen kertoo.

Normaalikäytössä laadukkaat komposiittialtaat eivät naarmuunnu. Jos altaassa näyttää olevan naarmuja, kyse on usein vain altaan pinnassa olevasta liasta. ”Naarmut” voivat siis lähteä pois käsitiskiaineella tai ihmesienellä.

”Oikean naarmun voi saada aikaiseksi ainoastaan terävän esineen voimakkaalla iskulla altaan pintaan. Tällainenkaan jälki ei kuitenkaan vähennä altaan käyttöarvoa tai heikennä sen ominaisuuksia, koska allas on samaa materiaalia kauttaaltaan.”

Komposiittialtaan puhdistaminen
Yllä olevassa kuvassa komposiittialtaan pinta näyttää naarmuiselta. ”Naarmut” lähtivät kuitenkin pois käsitiskiaineella. © Johanna Jantunen

Lue myös Anna.fi: Moni valuttaa kiehuvaa vettä lavuaariin tavalla, joka tekee tuhoisaa jälkeä lavuaarin alla – hyvä muistaa kattila kädessä

Onko komposiittialtaan öljyäminen tarpeen?

Sosiaalisessa mediassa kiertää silloin tällöin komposiittialtaaseen liittyviä puhdistusvinkkejä.

Suositun vinkin mukaan komposiittialtaan öljyäminen ruokaöljyllä kannattaa, sillä sen luvataan tekevän altaasta kuin uuden.

Mutta onko öljyäminen tarpeen?

”Komposiittiallasta ei tarvitse huoltaa öljyllä, koska allasmateriaali ei muutu ajan myötä. Ainoa asia, mikä tulee tehdä, on pitää allas puhtaana.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Komposiittialtaan puhdistus on yllättävän yksinkertaista – kaikille tuttu aine saa jopa ”naarmut” katoamaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.