Kodinhoito

Hanan puhdistus kiiltäväksi on vaivattomampaa kuin luulet – yhtä kaikille tuttua ainetta ei kuitenkaan kannata käyttää

Hanan puhdistus kannattaa ottaa osaksi viikkosiivousrutiinia. Asiantuntija kertoo, millä kikoilla hanasta saa varmasti puhtaan.

Puhdas ja kiiltävä hana on vessan tai keittiön kruunujalokivi. Usein hana saattaa kuitenkin olla samea ja vaaleiden rantujen peitossa.

Hanan puhdistus on helppoa, kun tietää oikeat kikat. Eniten puhdistusta helpottaa ennaltaehkäisy eli se, että hanaa ei päästä pinttymään liasta, sanoo siivouksen ammattilainen, talon sisäinen kouluttaja Taina Petäjäsoja Onni kotisiivouksesta.

Petäsojan mukaan hana kannattaa puhdistaa vähintään viikoittain, vaikka normaalin viikoittaisen vessan- ja kylpyhuoneen siivouksen yhteydessä. Sama koskee keittiön hanaa.

”Kun puhdistuksen tekee viikoittain, lika ja kalkki eivät pääse pinttymään hanan pintaan. Näin pääsee paljon helpommalla, kun ei tarvitse liotella niitä pois.”

Hanan puhdistus sujuu mikrokuitupyyhkeellä ja pesuaineella

Paras väline hanan pesemiseen on mikrokuitupyyhe tai muu pehmeä siivouspyyhe. Karkeita tai teräviä työvälineitä, kuten karhukieltä tai karheita sieniä, ei tule käyttää.

”Hanat ovat kromia ja terästä, ja jos niitä hankaa liian karkeilla sienillä tai harjoilla, saa äkkiä sanoa hyvästit hanalle”, Petäjäsoja kuvaa.

Pesuainetta valitessa on tiirailtava pakkausmerkintöjä: mikäli pakkauksessa ei lue tuotteen pH-arvoa, se kannattaa jättää hyllyyn.

Hanalle sopivan pesuaineen pH on heikosti emäksinen eli 8–9. Pesuaineeksi kannattaa valita yleispesuaine, josta tehdään pakkauksen ohjeen mukainen käyttöliuos. Pyyhe kastellaan liuokseen, ja sillä pyyhitään hana.

Heikosti emäksinen yleispesuaine on juuri omiaan hanojen iho- ja ruokarasva- sekä kalkkijäämiin. Se myös puhdistaa vessan hanaan usein päätyvät hammastahnaroiskeet.

Kalkkijäämät tarvitsevat happamia pesuaineita

Kalkin tunnistaa hanassa valkoisesta tai vaaleanharmaasta väristä. Sameus hanan pinnalla johtuu kalkista.

Yleensä kalkkia kertyy erityisesti hanan juureen. Suuremmat ja pidempään muhineet kalkkikertymät näkyvät hanan juuressa tummanpuhuvana, pinttyneenä likana.

”Kalkki ei muulla kuin hapolla lähde”, Petäjäsoja sanoo.

Pyyhi hana kauttaaltaan yleispesuaineen jälkeen happamaan pesuaineliuokseen kastetulla mikrokuitupyyhkeellä. Happaman pesuaineen pH tulee olla 5 tai sen alle.

Myös sitruunahappo käy, jos haluaa käyttää luonnonmukaisia pesuaineita. Etikkaa sen sijaan ei tule käyttää.

”Useat hananvalmistajat eivät suosittele etikkaa, sillä se voi vaurioittaa hanan kromipintaa.”

Hanan puhdistus.
Hanan puhdistuksessa kuivaus on tärkeä vaihe: se tuo kiillon. © iStock

Hanan puhdistus pinttyneestä kalkista vaatii liottamista

Kalkkijäämät eivät aina lähde pyyhkimällä. Peitä kalkkikohdat happamaan pesuaineeseen kastetulla mikrokuitupyyhkeellä hanan pyyhkimisen jälkeen, jotta pyyhe liottaa kalkkia irti.

”Ensin voi kokeilla puolen tunnin ajan, sitten tunnin tai kaksi. Jos vieläkään ei kaikki kalkki irtoa, kannattaa happoliuospyyhe jättää paikoilleen yön yli”, Petäjäsoja vinkkaa.

Kostuta liina riittävän märäksi, jotta se ei kuivu yön aikana.

Kun kalkkia on lioteltu, on aika hangata se pois. Pinttyneempään kalkkiin hyvä väline on astianpesu- tai hammasharja, lievempään tapaukseen voi riittää mikrokuitupyyhkeellä hankaaminen.

Kiiltävän hanan salaisuus on huolellinen kuivaus

Lopuksi hana huuhdellaan vedellä. Sen jälkeen ei pidä unohtaa pientä, mutta sitäkin tärkeämpää seikkaa: hanan huolellista kuivaamista.

Kuivaaminen on kiiltävän hanan salaisuus. Sen voi tehdä joko mikrokuituliinalla tai vaikkapa talouspaperilla.

”Kiilto tulee nimenomaan kuivauksella”, Petäjäsoja painottaa.

Itse hän kertoo pyyhkäisevänsä kylpyhuoneen hanan mikrokuituliinalla kuivaksi jokaisen suihkukäynnin jälkeen.

Saniteettitilojen hanoja kannattaa pyyhkäistä mikrokuituliinalla kuivaksi käytön jälkeen, mikäli pintaan jää vesipisaroita. Näin niihin ei jää pisarajälkitahroja, ja käyttäjää odottaa aina säihkyvän kirkas hana.

Lue myös Anna.fi: Suihkupään puhdistus helposti, edullisesti ja ekologisesti – katso ohjeet


Kommentoi

Kommentoi juttua: Hanan puhdistus kiiltäväksi on vaivattomampaa kuin luulet – yhtä kaikille tuttua ainetta ei kuitenkaan kannata käyttää

Sinun täytyy kommentoidaksesi.