Kodinhoito

Menevätkö kaulakorusi aina solmuun? Tämä nerokas jippo ratkaisee ongelmasi – nämä korujen säilytysvinkit haluat lukea

Kultasepän vinkeillä rakkaat korusi pysyvät kauniina ja ehjinä mahdollisimman pitkään.

Kuulostaako tutulta? Etsit korulippaan pohjalta lempikaulakoruasi, mutta se on tuhannen solmulla muiden ketjujen kanssa. Korujen säilytys on niin turhauttavaa!

Mikä on paras tapa säilyttää koruja niin, että ne säilyvät kauniina eivätkä mene solmuun? Soitimme kultaseppä Otto Lambergille A. Tillanderilta ja kysyimme vinkit korujen säilytykseen.

Turvallisuuden näkökulmasta ei ole väliä, missä koruja säilyttää, mutta arvokkaista koruista on hyvä olla valokuvat. Kaikkein kalleimmille koruille voi hankkia omat vakuutukset.

Lue myös: Löytyykö kaapeistasi vanhoja Kalevala Korun koruja? Näin tunnistat aidot yksilöt

Korujen säilytys on tarkkaa puuhaa

Lambergin mukaan kaikkein paras paikka korulle on se pieni rasia, jossa koru on ostettu. Siellä se ei kolhiinnu eikä kietoudu muihin koruihin. Ilmatiiviissä rasiassa korut eivät myöskään pölyynny.

Toki kaikkien korujen mukana ei tule rasiaa, jolloin käteviä ovat erilaiset korupuut, joihin kaulakorut saa roikkumaan. Nämä kuitenkin keräävät pölyä ja vaativat puhdistamista aika ajoin.

Monet korut, etenkin edullisimmat haalistuvat ajan saatossa. Ketjujen haalistumista voi olla vaikea välttää, jos kyseessä on erilaisista korumetalliseoksista valmistetut edulliset korut. Esimerkiksi ohut kultaus kuluu normaalissa käytössä pois.

Kylpyhuone on huono paikka koruille: erityisesti hopeakorut tummuvat kosteassa ilmassa.

Älä jätä arvokkaita kiviä aurinkoon

Säilytyksen kanssa on hyvä olla tarkempi silloin, jos koruissa on arvokkaampia jalokiviä. Huolehdi, etteivät korut altistu auringonvalolle, sillä auringossa jotkut kivet saattavat vaihtaa kokonaan väriä.

Jossain jalokivissä, kuten opaaleissa, on myös sisällä nestettä. Jos neste pääsee kuivahtamaan auringossa, se voi pahimmassa tapauksessa halkaista kiven. Kaunis koristetarjotin ikkunalaudalla ei siis ole paras säilytyspaikka kivellisille arvokoruille.

korujen säilytys
Varo jättämästä arvokkaita kiviä aurinkoon, sillä jotkut kivet voivat vaihtaa sävyä. Kuva: iStockphoto

Ketjut solmussa? Pujota ne pilleihin

Yksi kätevä niksi yksittäisten ketjujen säilyttämiseen on pujottaa ketju pillin läpi ja säilyttää kukin koru omassa pillissään. Näin korut eivät mene solmuun ja ne saa kätevästi pystyyn esimerkiksi pieneen maljakkoon. Lyhyemmille ketjuille voi leikata lyhyemmän, sopivan mittaisen pillin.

Katso alta video kätevästä pillikikasta!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Menevätkö kaulakorusi aina solmuun? Tämä nerokas jippo ratkaisee ongelmasi – nämä korujen säilytysvinkit haluat lukea

Sinun täytyy kommentoidaksesi.