Kodinhoito

Silmälasit voivat olla pöpöpommi! Asiantuntija kertoo, miten puhdistat lasit oikein – ja mitä niille ei ainakaan kannata tehdä

Korona-aikana lasien hygieniasta huolehtiminen korostuu. Optikko neuvoo, miten voit tehdä desinfioivan pesuliuoksen silmälasiesi kehyksille kotona.

Tänä keväänä käsiä on pesty ahkerasti ja kasvoja on yritetty olla koskettelematta. Mutta muistatko pestä myös silmälasit, jotka ovat koko ajan kasvoilla ja joita tulee jatkuvasti kohennettua huomaamattaan? Silmälasien puhdistus sujuu vaivatta vaikka käsien pesun yhteydessä, kun oikeat pesuaineet ja tekniikat ovat hallussa.

Instrumentariumin optikko ja tuotepäällikkö Lotta Werlander kertoo, millä pesuaineilla linssit ja kehykset kannattaa pestä.

Lue myös: Iskikö ikänäkö? Näin valitset oikeat moniteholinssit

Silmälasien puhdistus pitäisi tehdä kerran päivässä

Silmälasien puhdistus on tärkeää kahdesta syystä. Ensinnäkään lasien optiikka ei toimi suunnitellulla tavalla, jos linssit ovat likaiset. Toisekseen likaiset lasit ovat epähygieeniset.

”Lasit ovat koko ajan kontaktissa ihon kanssa. Ihossa on normaaleja bakteereja ja kasvustoa, joka siirtyy kehyksiin. Ajan myötä sitä tulee enemmän ja enemmän. Mitä likaisempi kehys on, sitä enemmän siellä saattaa alkaa kasvaa vaikka mitä rihmastoja, varsinkin nenätyynyissä”, Werlander kertoo.

Lue myös: Naaman lääppiminen ei kannata korona-aikana – Sanna yritti noudattaa suositusta vain tunnin ajan, mutta silti käsi eksyi kasvoille

Erityisesti nyt, kun emme halua ylimääräisiä pöpöjä itseemme, kakkuloiden puhdistuksesta on syytä pitää huolta.

”Suurin osa pöpöistä, joita silmälaseissa on, on käyttäjän omia pöpöjä. Korona kuitenkin tarttuu pisaratartuntana, ja kun käy kodin ulkopuolella, lasit altistuvat samalla tavalla kuin lasien käyttäjäkin.”

Moni kohentelee laseja helposti tietämättään. Jos kädet eivät ole aivan juuri pestyt, pinnoilta saattaa tuoda kasvoihin ja kehyksiin viruksia ja bakteereita.

Lotta Werlanderin mukaan silmälasit olisi hyvä pestä kerran päivässä.

”Samantyyppinen saippuapesu kuin käsille riittää myös silmälaseille, jos ne pesee joka päivä. On hyvä hetki pestä silmälasit samalla, kun tulee ulkoa sisälle ja pesee kädet.”

Lue myös: Kulkeeko mukanasi salakavala bakteeripesäke? Martat neuvovat, miten puhdistat tavarat, joita lääpit jatkuvasti

Millä pesuaineella linssit puhdistetaan?

Linssit kannattaa pestä silmälaseille suunnitellulla pesusuihkeella. Jos pesusuihketta ei ole, voi tehdä miedon vesi-saippuaseoksen esimerkiksi hellävaraisesta kasvojen pesemiseen tarkoitetusta saippuasta.

”Astianpesuainetta ei suositella suoraan linssille laitettavaksi, koska se on niin vahvaa. Sillä pestessä linssit voivat mennä pahimmassa tapauksessa pilalle. Jos kuitenkin laimentaa Fairya todella paljon vedellä ja tekee siitä miedon tiskiveden, sitä voi hätätapauksessa käyttää.”

Lasit taputellaan pehmeällä kankaalla, nenäliinalla tai talouspaperilla kuivaksi. Mikrokuituliinalla viimeistellään linssien kirkkaus.

Lue myös: Liittyykö piilolinssien käyttöön riskejä? Älä tee yleisiä virheitä

Silmälasien puhdistus hoituu helposti suihkutettavalla, silmälaseille suunnitellulla puhdistusaineella.

Miten silmälasien kehykset pestään?

Tärkein ohjenuora silmälasien kehysten puhdistamisessa on, että pesuaineena ei saa käyttää liian voimakkaita liuottimia.

”Monet kehysmateriaalit ovat öljypohjaisia. Ne voivat mennä pilalle, jos niitä hinkkaa liian kovilla aineilla. Sen takia esimerkiksi desinfiointiaineella ei kannata pyyhkiä kehyksiä”, Werlander sanoo.

Myös astianpesuaineet ovat usein haitallisia kehyksille. Muovinen kehys kuivuu, jos sitä pesee tehokkaasti öljyä ja rasvaa poistavalla saippualla.

Kehysten pesemiseen sopii esimerkiksi todella miedosta saippuasta tehty vesi-saippuaseos. Kehykset pestään kädenlämpöisessä vedessä.

Koronan takia optikkoliikkeissä on tänä keväänä kiinnitetty erityistä huomiota hygieniaan. Esimerkiksi Instrumentariumin liikkeissä kehykset pestään laimennetulla vetyperoksidilla, kun asiakas on sovittanut niitä kasvoilleen. Myös kotona voi tehdä samanlaisen puhdistavan liuoksen.

”Vetyperoksidi on hyvin tehokasta. Sillä on pieni desinfioiva vaikutus. Se tappaa myös kaikenlaisia taudinaiheuttajia hyvin.”

Muista puhdistaa myös nenätyynyt!

Nenätyynyt kannattaa puhdistaa juoksevan veden alla saippuatipan tai silmälasinesteen avulla. Jos lika on tiukasti jumissa eikä lähde huuhtomalla pois, apuna voi käyttää esimerkiksi vanhaa hammasharjaa.

”Yksi nenätyynypari kestää käyttöä noin 5–6 kuukautta. Ne kannattaa käydä säännöllisesti uusimassa. Niitä saa edullisesti optikkoliikkeistä. Jos nenätyyny on ehjä, se ei kerää niin paljon pöpöjä.”

Koska nenätyynyt ovat jatkuvasti ihoa vasten, ne kuluvat. Puolessa vuodessa nenätyynyt menevät sellaiseen kuntoon, etteivät ne meinaa puhdistua enää kunnolla.

Lue myös Anna.fi: Silmälasimeikki vaatii huolellisuutta ja pari ovelaa meikkikikkaa – katso Ida Jokikunnaksen tarkat meikkivinkit

Silmälasien puhdistus onnistuu, kun et sorru näihin mokiin!

  1. Laseja ei kannata pyyhkiä paidan helmaan. Paitaan on voinut tarttua esimerkiksi hiekanjyviä tai paidassa saattaa olla sellaisia kuituja, jotka voivat naarmuttaa linssejä. Lompakon väliin tai taskuun kannattaa hankkia silmälaseille tarkoitettuja kosteuspyyhkeitä, joita voi käyttää tilanteen sitä vaatiessa.
  2. Rillejä ei kannata pestä todella kuumassa vedessä. Linssit eivät pidä suurista lämpötilanvaihteluista. Linssit on yleensä valmistettu muovista. Ne lämpölaajenevat kuumassa. Pinnoitteet eivät pysy laajentumisessa mukana, vaan ne lähtevät irtoamaan hitaasti.
  3. Älä putsaa laseja likaisella mikrokuituliinalla. Lasien pesemisestä ei ole paljoa iloa, jos puhdistuksen päätteeksi linssit viimeistelee likaisella liinalla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Silmälasit voivat olla pöpöpommi! Asiantuntija kertoo, miten puhdistat lasit oikein – ja mitä niille ei ainakaan kannata tehdä

haluaisin tietää

”voi tehdä miedon vesi-saippuaseoksen esimerkiksi hellävaraisesta kasvojen pesemiseen tarkoitetusta saippuasta”: mikä tällainen saippua voisi olla (brändi)??

Tiska

minä myös

Maisa

Silmälasien kehhys napsahti poikki. Liimaus piti koossa hetken. Turvauduin seuraavaksi teippiin J A siitä jäi linssin nenän puolella olevaan nurkkaan jälki/himmentymä jota ei saa pesten pois. VAI SAAKO? Onko mitään keinoa saada linssi pysymään paikoillaan. Olen menossa kaihileikkaukseen joten uusien lasien hankkiminen ei ole nyt ajankohtaista.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.