Kodinhoito

Lajittele ja kierrätä

Parasta jätehuoltoa on jätteen syntymisen estäminen. Se onnistuu monin pienin päätöksin. Niistä tärkein on ostopäätös. Kannattaa miettiä, tarvitseeko todella kaikkea havittelemaansa. Kaikesta kun syntyy jätettä.

Kierrättämällä ja roskia lajittelemalla saadaan jätemäärää pienennettyä huomattavasti. Kierrättäminen ei ole vaikeaa, kun sen kerran opettelee ja ottaa tavakseen. Vaatteet, kirjat, astiat ja toimivat laitteet voi lahjoittaa tai myydä eteenpäin. Biojätteeseen kuuluvat elintarvikkeiden lisäksi esimerkiksi munakennot, suodatinpaperit, paperiset lautasliinat ja hammastikut.

Biojätepusseja myydään kaupoissa, mutta myös suuret ikkunattomat kirjekuoret tai sanomalehdet käyvät biopusseiksi. Paperinkeräykseen kuuluvat sanoma- ja aikakauslehdet, mutta eivät pahvit tai lahjakääreet. Ruskeat pahvit ja paperikassit kuuluvat pahvikeräykseen. Maitotölkit, kartonkipakkaukset ja tyhjät paperirullat laitetaan kartonkikeräykseen.

Vielä kun muistaa erotella panttipullot keräyslasista, viedä säilyketölkit ja foliot pienmetallikeräykseen, paristot omaan keräysastiaansa ja toimittaa sähkölaitteet sekä ongelmajätteet omiin keräyspisteisiinsä, ei kaatopaikalle jää paljon viemistä.

Jos ohjeet tuntuvat hankalilta ja jätteiden lajittelu vaikealta, opettele yksi asia kerrallaan ja lisää lajittelua vähitellen. Kesämökiltäkään ei tarvitse viedä kesän lopuksi monta kuormaa roskia kaatopaikalle, kun kaikki on asiallisesti hyödynnetty ja lajiteltu.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lajittele ja kierrätä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.