Kodinhoito

Tiesitkö? Näin usein lakanat pitäisi vaihtaa – tämä väli on jo auttamatta aivan liian pitkä

Vuodevaatteet keräävät yllättävän paljon likaa, hikeä ja pölyä. Ammattilainen linjaa sopivan vaihtovälin lakanoille ja kertoo, millaisissa kodeissa tiheämpi väli kannattaa.

Kun sängyssä viettää joka päivä noin kahdeksan tuntia, se johtaa lian, kehon rasvojen, kuolleiden ihosolujen, hien ja muun lian kertymiseen vuodevaatteisiin.

Sopiva pesuväli lakanoille jakaa runsaasti mielipiteitä. Erityisen siisteissä kodeissa uutta lakanapyykkiä tulee viikoittain, kun toisaalla lakanat vaihdetaan kerran kuussa.

Mutta missä menee kultainen keskitie, kuinka usein lakanat pitäisi oikeasti pestä? Kysyimme asiaa siivousalan ammattilaiselta Sanna Suhoselta, Sannan Siivouspalvelusta.

”Tähän liittyen on monta koulukuntaa, mutta asiakaskohteissa sänkyvaatteet vaihdetaan kahden viikon välein”, Suhonen linjaa.

Tyynyliina on paikallaan vaihtaa vaikka viikonkin välein, sillä tyynyliina kerää ihonhoito- ja hiustuotteiden jäämiä, hiuksia ja kuolaakin. Tiheä tyynyliinan vaihto puhtaaseen ehkäisee esimerkiksi iho-ongelmia.

Lue myös: Milloin viimeksi pesit peitot ja tyynyt? Näin usein ne pitäisi pestä!

Lakanat pesuun jo viikon jälkeen

On muutama poikkeus, jolloin tiheämpi lakanoiden vaihtoväli kannattaa. Tällaisia ovat esimerkiksi allergiaperheet, joissa pölyisyys aiheuttaa oireita.

Suhosen mukaan sänky ja sijauspatjat on tärkeää imuroida aina lakanoiden vaihdon yhteydessä pölyn minimoimiseksi. Se kannattaa myös kodeissa, joissa pöly ei aiheuta varsinaista allergiaa.

Tiheä lakanoiden vaihto on paikallaan myös kodeissa, joissa lemmikit ovat tervetulleita sänkyyn. Lemmikit kantavat mukanaan hiekkaa, karvoja ja monenlaista likaa.

lakanoiden vaihtoväli 
Koirakaverit kantavat sänkyyn karvaa, hiekkaa ja muuta likaa. Kuva: iStockphoto

Runsaasti hikoileva voi vaihtaa petivaatteet useammin, varsinkin alasti nukkuva. Esimerkiksi kesähelteillä moni hikoilee tavallista enemmän nukkuessaan, jolloin tiheä vaihtoväli kannattaa.

Lue myös: Hiki pinnassa yöllä? Testasimme viileyttä lupaavat peitot, lakanat, tyynyt ja patjat – yllättäjäksi nousi uudenlainen lakanakangas

Liian pitkä lakanoiden vaihtoväli tekee hallaa peitoille ja tyynyille

Aivan liian pitkä sänkyvaatteiden vaihtoväli on Suhosen mukaan kuukausi. Usein kolme viikkoakin on jo liikaa.

Syynä tähän ovat bakteerit ja pölypunkit, jotka viihtyvät likaisissa lakanoissa. Sänkyvaatteet pitäisikin pestä aina minimissään 60 asteessa, jotta pölypunkit kuolevat.

Liian pitkä vaihtoväli sotkee likaa hiljalleen myös patjan, tyynyt ja peitot.

”Jos kuukausitolkulla nukkuu samoissa lakanoissa, tyynyjä ja peittojakin saa pestä useammin. Ja jos peittoja ja tyynyjä joutuu pesemään paljon, niitä joutuu uusimaan.”

Talvella petivaatteet kannattaa aina tuulettaa lakanoiden vaihdon yhteydessä. Näin peitot ja tyynyt säilyvät kuohkeina ja ilmavina pitkään.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiesitkö? Näin usein lakanat pitäisi vaihtaa – tämä väli on jo auttamatta aivan liian pitkä

Maila

Hämmästyttävää, että koiria ja muita kotieläimiä otetaan mukaan sänkyyn!
Ja sitä jopa pidetään ihan luonnollisena.
Kysykääpä nyt toimittajat asiantuntijoilta, kuinka suuri terveysriski siitä syntyy.
Petivaatteet kai pitäisi siinä tapauksessa vaihtaa päivittäin!
Maila

Tuulihuuli

Ei niitä aina ”oteta”. Oman koirani kanssa kävin viikkoja viivytystaistelua sen jälkeen kun se kasvoi riittävän isoksi hypätäkseen viereen nukkumaan. Lopulta oli pakko oli luovuttaa, koska en enää jaksanut jokaöistä ”siirrä koira takaisin lattialle” leikkiä. Koira on laumaeläin, jolle luontainen nukkumapaikka on kaverin vieressä.
Nyt jo iäkäs koirani on saanut oman erityisen paikkansa vuoteessa; sillä on siellä oma nurkka ja siellä pieni aluspeitto ja matala tyyny. Eli pääasiassa pieni seuralaiseni nukkuu jalkopäässä. Joskus se tulee hetkeksi viereen ja huokaisee tyytyväisenä kellahtaessaan kiinni kylkeeni. Muuta haittaa siitä ei ole kuin se, että aluslakanan puhtaus vaatii hieman enemmän töitä ja tiheämpää vaihtoa. Pikkujuttu!

Ikku

Minusta on hämmästyttävää, että joku suhtautuu asiaan näin. Jokainen tietenkin tekee omat päätöksensä omien lemmikkiensä osalta, mutta jos ei allergiaa ole ja sängyssä on tilaa, niin miksi ei? Mikä terveysriski lemmikistä aiheutuu? Onko lemmikin lähellä olo jotenkin vaarsllista juuri nukkuessa vai pitäisikö lähellä oloa muutenkin välttää?

Tuulihuuli

Luulenpa, että ainoa terveysriski on punkit. Itse en ole kokenut sitäkään, sillä olen lääkityksellä ja punkkitarkastuksilla pitänyt huolen siitä, että koirani ei kuljettele niitä sänkyyn. Se on nyt 13-vuotias eikä ole koko elämänsä aikana saanut kuin ehkä 4-5 punkkia.
Niistä muista riskeistä en minäkään tiedä kun ei ole flunssaakaan ollut syksyn 2018 jälkeen.

Liisi

Kun tuuletan kunnolla siivousparvekkeella pussilakanapeitot ja ison aluslakanan kerran viikossa, niin kuukauden ovat petivaatteet freesejä.
Tyynyliinan vaihto tietysti joka tukanpesun yhteydessä eli 2x viikossa.
Käytämme yöpukuja, mh + 17-19°C talvella, vaihdevuodet ohitettu 😉, ei kotieläimiä.

Missä valtavaa määrää lakanapyykkiä edes jatkuvasti pesisi /kuivaisi kerrostalossa ilman kuivausrumpua tai laahaisi pesulaan ilman autoa.

Sarah

Kyllä minusta koira sängyssä kaverina on aika kamala! En kyllä ole koiraihminen varsinaisesti enkä koiraa sänkyyni ottais. Hoitokoira kerran mökillä pyrki sänkyyn ja heti sieltä löytyi punkki!

Lippe

Koira ihmisen sängyssä on suorastaan irvokasta ja iljettävä! Jokainen tehköönmitä haluaa, mutta ihmistä, joka nukkuu oman koiransa kanssa samoissa lakanoissa on kyllä vaikea hyväksyä. Aivan karmeaa.

Ritva.patrikainen@pohjolantuvat.fi

On se vaan ihana kellahtaa kerran viikossa puhtaisiin ,mankeloituihin lakanoihin. Tyyny pestään kaks’ kertaa väh. vuodessa. Ostetaan uus ja entinen pestynä kiertoon. Täkki kerran vuodessa.
Eläimet ei kuulu sänkyyni.

Liisa,Karkki ja Nalle

Nukun koirieni kanssa makoisasti,oikeata tassuterapiaa.Lakanat vaihtuu tarpeen mukaan,vk tai kahden välein.
Oma elämä,omat säännöt.Kukaan kukkahattutäti ei tule tarkistamaan miten ja kenen kanssa nukun.Kaikille soisin vähemmän kontrolloituja nukkumapuuhia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.