Kodinhoito

Matkalaukun pakkaaminen voi sujua myös helposti – näiden vinkkien avulla tilaa jää tuliaisillekin

Suunnittele matkalaukun pakkaus tarkasti, jotta mukaan mahtuu kaikki tarvittava. Siihenkin kannattaa kiinnittää huomiota, miten vaatteet laukkuun laittaa.

Matkalaukun pakkaaminen aiheuttaa vähemmän päänvaivaa, kun suunnittelet pakkaamisen huolellisesti hyvissä ajoin.

Ammattijärjestäjä Nea Laaksonen Suomen ammattijärjestäjät ry:stä kertoo, että tärkeintä on miettiä etukäteen, mitä vaatteita ja asioita matkalla aikoo oikeasti käyttää, jottei mukaan tule mitään turhaa.

Liikkeelle mietinnässä voi lähteä siitä, millainen sää matkakohteessa on ja mitä kaikkea aiot matkalla tehdä.

Voit miettiä paitojen sopivaa määrää pesuvälin mukaan: käytätkö samaa paitaa yksi vai kaksi päivää. Jos voit pestä vaatteita paikan päällä, tarvitset niitä mukaasi vähemmän.

”Moni suosii monikäyttöisiä vaatteita, joita voi käyttää useammalla eri tavalla ja yhdistellä keskenään. Esimerkiksi ohutta mekkoa voi käyttää paitana pidempien housujen kanssa”, Laaksonen vinkkaa.

Tarvittavat asiat voi kirjata ylös pakkauslistalle, jota voit käyttää apuna pakkaamisessa.

Lue myös Anna.fi: Saako kipeänä lentää? Ilmailulääkäri varoittaa korvatulehduksessa ja tukkoisena matkustamisesta – Finnairilta selvä viesti

Katso videolta ohje matkalaukun pakkaamiseen:

Kokeile vaatteiden pystyviikkausta tai rullausta

Vaatteiden pystyviikkaaminen vie matkalaukusta vähiten tilaa. Pystyviikkauksessa vaatteet pysyvät itsestään pystyssä. Kun avaat laukun, näet kaikki vaatteesi kerralla. Tätä viikkaustapaa on järkevää hyödyntää, jos matkalaukku on normaalikokoinen tai pieni.

Vaatteet rullaamalla säästät tilaa ja vaatteet eivät rypisty. Rullauksen ongelma on se, että kaikkia vaatteita ei näe kerralla, kun laukun avaa. Vaatteiden rullaaminen on fiksua, jos käytössä on pieni matkalaukku.

Laaksonen ohjeistaa rullaamaan vaatteet kategorioittain.

”Sijoita housut erikseen tiettyyn paikkaan ja paidat toiseen. Viikonloppureissulle voi rullata yhden asun kerrallaan, esimerkiksi lapselle voi laittaa samaan settiin alusvaatteet, paidan ja housut.”

Saat hitusen lisää tilaa matkalaukkuun, kun laitat rullatut vaatteet muovipussiin, puristat ilmat pois pussista ja suljet sen tiiviiksi.

”Tilan käytön kannalta on järkevintä laittaa isoimmat kengät ja paksuin huppari tai neule päälle lentokoneeseen.”

Matkalaukun pakkaaminen: Pidä järjestys yllä ja estä lian leviäminen

Jos matkalaukussa on vähän tavaroita ja paljon tyhjää tilaa, käytä pusseja ja kasseja, jotta tavarat pysyvät järjestyksessä, eivätkä ne ole lentomatkan jäljiltä sekaisin.

Muista hyödyntää myös matkalaukun remmejä, ne pitävät vaatteet paikallaan.

Jos pakkaat laukkuun useamman eri henkilön vaatteita, käytä esimerkiksi väri- tai nimikoodattuja pussukoita, jolloin jokaisen on helppo löytää omansa laukusta.

Laita kengät laukkuun suljetussa muovipussissa, jotta lika ei leviä niistä vaatteisiin ja tavaroihin. Putsaa kenkien pohjat hiekasta ennen kuin pakkaat kengät laukkuun.

Vaatteita ei tarvitse pakata muovipusseihin ötökkäpelon vuoksi. Ötökät voivat oleilla missä vain matkalaukun sisuksissa ja kulkeutua kotiin avatusta matkalaukusta.

Suojaa särkyvät tai herkästi vuotavat tavarat

Pakkaa kosmetiikkatuotteet tiiviisiin muovipusseihin vuotamisvaaran vuoksi. Esimerkiksi läpinäkyvät ja uudelleen suljettavat minigrip-pussit ovat käteviä. Niistä näkee helposti pussukan sisällön. Myös tiiviit kosmetiikkalaukut ajavat hyvin asian.

”Ota matkalle mukaan vajaa shampoopullo tai hammastahnatuubi täysinäisen sijaan. Voit käyttää aineen loppuun matkan aikana ja heittää pois tyhjän pakkauksen, jolloin paluumatkalla laukussa on enemmän tilaa.”

Jos pakkaat tavaroita vedenkestävään suljettavaan pussiin, voit hyödyntää sitä esimerkiksi rantakohteessa laittamalla puhelimen sen sisälle venematkan ajaksi.

Sijoita herkästi rikki menevät tavarat, kuten lasiset nestettä sisältävät pullot, matkalaukun keskelle, jossa on pienin mahdollisuus rikkimenemiselle.

Suojaa yksittäinen pullo laittamalla se ensin muovipussin sisään. Sulje pussi, ja kääri pussitettu pullo vielä pehmeän pyyhkeen tai collegepaidan sisälle.

Tavaroiden särkymisen riski on pienempi, jos käytössäsi on kovakuorinen laukku. Kangasmatkalaukun kanssa riski on suurempi.

”Tärkeintä on varmistaa, että tavarat ovat laukussa mahdollisimman tiiviisti ja tasapainoisesti, jotta heilumatilaa on mahdollisimman vähän. Tällöin on pienempi riski, että jokin tavara hajoaa, kun laukkuja heitetään lentokoneen ruumaan miten sattuu.”

Lue myös: Teimme pakkaajan listan – tarkista tästä, ettet unohda mitään tärkeää!

Matkalaukun pakkaaminen.
Laita nestettä sisältävät tuotteet tiiviisiin muovipusseihin tai kosmetiikkalaukkuihin. © iStock

Hyödynnä matkalaukun pakkaamisessa tyhjät kolot ja sivupussukat

Jos otat mukaasi paljon tavaraa, hyödynnä kaikki laukkuun jääneet pienet kolot ja tyhjät kulmat täyttämällä ne pienemmillä vaatteilla, kuten rullatulla topilla, alushousuilla tai sukilla. Voit sujauttaa sukat pakkaamiesi kenkien sisälle.

”Matkalaukun vetoketjullisiin sivupusseihin laittaisin esimerkiksi tietokoneen ja puhelimen laturin, asiakirjoja tai muuta pientä tavaraa, joille ei ole omaa säilytyspussukkaa.”

Matkalaukun pakkaus käy leikiten, kun se perustuu huolelliseen suunnitteluun.
Muista varata laukkuun hieman tilaa myös matkakohteesta kotiin vietäville ostoksille ja tuliaisille. © iStock

Kommentoi

Kommentoi juttua: Matkalaukun pakkaaminen voi sujua myös helposti – näiden vinkkien avulla tilaa jää tuliaisillekin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.