Kulttuuri

Asiantuntijat paljastavat matkailutrendit 2024: Pinnalla ovat nyt unelmakohteiden halvemmat versiot ja Balkanin tuntemattomat helmet

Asiantuntijat listasivat matkailutrendit 2024. Listalta löytyy monia suomalaisten ikisuosikkeja.

Mihin maihin suomalaiset suuntaavat juuri nyt? Entä mikä kiinnostaa kotimaassa? Keitä matkaseurueeseen kuuluu ja miten matka taitetaan? Pyysimme matkailun ammattilaisia listaamaan matkailutrendit 2024.

Asiantuntijoina toimivat maajohtaja Jessica Virtanen valmismatkoja tarjoavasta matkatoimisto Tjäreborgista, toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti matkailualan kehitystä edistävästä Suomen matkailuliitosta (SMAL) ja vastuulliseen matkailuun perehtynyt puheenjohtaja Anu Häkkinen Reilun matkailun yhdistyksestä.

1. Unelmamatkakohteiden halvemmat versiot

Matkailijoiden parissa suosiotaan nostavat nyt niin sanotut kopiokohteet. Sellaisia ovat paikat, jotka muistuttavat tunnelmaltaan ja ilmeeltään ylistettyjä unelmamatkakohteita mutta ovat niitä edullisempia, helpommin saavutettavia ja vähemmän turisteja vetäviä.

Malediivien sijaan määränpääksi saattaakin valikoitua Egypti ja Punainenmeri ja Havaijin sijaan Madeira. Krakovan sijaan reissu kohdistuukin ehkä Lounais-Puolaan Wrocławiin.

2. Kolmen sukupolven lomamatkat

Reissuseuralaiseksi lähtevät omien lasten lisäksi yhä useammin myös isovanhemmat sekä sedät ja tädit perheineen. Koronapandemian jälkeen läheisten kanssa yhdessä vietetyn ajan arvo korostuu.

Suosituimpia perhelomakohteita ovat tutut ikisuosikit. Talvisin suomalaiset suuntaavat aurinkoon ja lämpöön reilun viiden tunnin lentomatkan päähän Kanariansaarille. Kesäisin määränpääksi valikoituu tutuksi, turvalliseksi ja hinta-laatusuhteeltaan varmaksi koettu Kreikka saaristoineen.

Isovanhemmat ja pieni lapsi rannalla.
Yhä useampi lähtee matkalle koko perheen voimin.  © iStockphoto

3. Soolomatkailu

Yksin matkustaminen ei ole vain sinkkujen juttu. Siitä innostuvat myös perheelliset ja pariskunnat, joiden osapuolet haluavat suunnitella matkan sisällön itse. Houkuttelevimpia ovat aktiivilomat, jotka kietoutuvat jonkin harrastuksen, kuten patikoinnin, joogan tai pyöräilyn, ympärille.

Yksin matkustaminen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että matka tulisi vietettyä omassa seurassa. Uusiin ihmisiin ja kulttuuriin saattaa tutustua avoimemmin, kun reissuseuralaista ei ole.

4. Matkat kauas

Koronapandemian tuomien matkustusrajoitusten jälkeen suomalaiset lomailivat kotimaassa ja Euroopassa. Nyt ihmisiin on iskenyt kaukokaipuu. Kaukomatkakohteista suosittuja ovat luontoa ja nähtävyyksiä tarjoavat Mauritius ja Bali. Myös Sri Lanka tekee tuloaan.

5. Satsaus luksukseen

Ihmiset panostavat majoitukseen. Hotelliksi valikoituu esimerkiksi kylpyläpalveluita ja laaturuokaa tarjoava kohde paremmin varustellulla huoneella.

”Nyt halutaan pikkuisen enemmän luksusta lomaan. Varsinkin huoneet, joissa on omat uima-altaat, menevät kuumille kiville”, Jessica Virtanen Tjäreborgista sanoo.

Satsaus parempaan ei kuitenkaan tarkoita välttämättä viiden tähden hotellia. Jollekin luksusta on valmiiseen aamiaispöytään istuminen tai se, ettei matkan järjestelyistä tarvitse huolehtia itse.

6. Balkan

Kroatia ja Slovenia ovat kuuluneet matkailijoiden suosimiin kohteisiin toistakymmentä vuotta. Kiinnostusta herättelevät vähitellen myös suomalaisille tuntemattomammat Balkanin maat, kuten Montenegro, Romania ja Albania, joiden matkailuinfrastruktuuri kehittyy koko ajan.

”Albanian matkailun kehitystä seuraan mielenkiinnolla. Se on ollut Suomessa melko tuntematon saareke. Se, että maasta tiedetään täällä vähän, kiehtoo monia. Ja tietenkin maan sijainti Välimeren upeassa, aurinkoisessa ympäristössä houkuttaa pohjoisen ihmisiä”, Heli Mäki-Fränti SMAL:sta sanoo. 

Katunäkymä Gjirokastërissä Albaniassa.
Vanha kaupunki Gjirokastërissä, Albaniassa. © iStockphoto

7. Matkailutrendit 2024: mökkeily pitää pintansa

Matkailutrendit muuttuvat hitaasti. Valtaosa suomalaisten kotimaanmatkoista suuntautuu sukulaisten luo tai mökille. Mökillä suomalaiset viettävät aikaa niin oman perheen kuin ystävien ja sukulaistenkin kanssa. Omistusmökkien lisäksi vuokramökit ovat suosittuja.

8. Luontomatkailu

Koronapandemia innosti suomalaiset koluamaan kansallispuistoja ja muita luontoreittejä patikoinnin, vaelluksen ja telttailun merkeissä. Suosio jatkuu yhä.

Lue myös: Tässä ovat Suomen kiinnostavimmat vaellusreitit – Asiantuntija listaa 14 erimittaista reittiä, joista osa on todellisia salaisia helmiä

9. Urbaani kaupunkiloma kotimaassa

Retkeilyn rinnalle kirivät nyt myös urbaanit kaupunkilomat. Kohdekaupunki valikoituu esimerkiksi kulttuurielämyksen, kaupunkifestivaalin tai koko perhettä kiinnostavan tarjonnan perusteella.

”Pääkaupunkiseutu viehättää jälleen entiseen tapaan, koska täällä on paljon lapsiperheiden suosikkikohteita, kuten Linnanmäki, Suomenlinna ja Korkeasaari”, Mäki-Fränti SMAL:sta sanoo.

Myös koronapandemiaan aikaan suosiotaan nostaneet staycationit, eli oman koti- tai lähipaikkakunnan hotellissa tai kylpylässä vietetyt minilomat, ovat edelleen pinnalla.

Lue myös: 8 x ihana boutique-hotelli Suomessa – näissä upeissa kohteissa haluat yöpyä kotimaanmatkalla!

Suomenlinnan sisäänkäynti.
Suomenlinna on vuodesta toiseen yksi Suomen tunnetuimmista matkailukohteista. © iStockphoto.

10. Matkat uudenlaisen elämäntyylin äärelle

Kotimaan maaseutumatkailun puolella matkailijoita kiinnostavat kohteet, jotka avaavat ikkunan toiseen elämäntyyliin. Kaupunkilainen hakee kokemuksia ja vastapainoa arkeensa esimerkiksi lammas- tai maatilalla vierailusta tai työskentelystä.

Lue myös: Kiinnostaako maatilamatkailu? Listasimme 14 ihanaa kohdetta, joihin rakastut varmasti

11. Juna- ja automatkailu

Maata pitkin tapahtuva juna- ja automatkailu ovat houkuttelevia matkailumuotoja niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Niiden suosiota selittävät vapaus edetä omaan tahtiin ja tehdä muutoksia ja yllättäviä pysähdyksiä sekä lisääntyvä ilmastotietous. 

”Junamatkustamisen etu on se, että useimmiten pääset junalla kaupungin keskustasta suoraan kaupungin keskustaan. Lisäksi siinä korostuu yhteys paikalliseen elämään”, Anu Häkkinen Reilun matkailun yhdistyksestä sanoo.

”Näet ikkunasta, miten maisemat ja paikat vaihtuvat. Se on meditatiivinen tapa liikkua paikasta toiseen”, Mäki-Fränti sanoo.

Hän muistuttaa, että spontaani matkailija saattaa jäädä vaille junalippua suosituimmilla reiteillä, sillä interreilaamisesta on tullut jälleen niin suosittua Euroopassa, ettei raideliikenne ole kaikkialla pysynyt kysynnän mukana. Siksi jonkinlainen suunnittelu saattaa kannattaa.

Lue myös: Interrail lasten kanssa – Tiesitkö, että alle 12-vuotias matkustaa ilmaiseksi? Näin paljon nelihenkisen perheen matka maksoi!

Lue myös: Onko epäeettistä lentää lomalle? 10 vinkkiä kestävään matkailuun

Kommentoi

Kommentoi juttua: Asiantuntijat paljastavat matkailutrendit 2024: Pinnalla ovat nyt unelmakohteiden halvemmat versiot ja Balkanin tuntemattomat helmet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.