Kodinhoito

Mitä nuohous maksaa, kuinka usein se pitää tehdä ja miten se tehdään? Nämä asiat haluat tietää ennen nokikolarin tilaamista

Laki säätelee, kuinka usein tulisijat on nuohottava. Nouhous tekee tulisijasta paitsi turvallisemman myös ympäristöystävällisemmän.

Onko tiedossa pönttöuunin, takan tai kakluunin ensimmäinen nuohous? Hormimestareiden yksikönpäällikkö Timo Aaltonen vastaa yleisimpiin kysymyksiin nuohouksesta.

1. Mitä nuohouksessa tapahtuu? Miksi pitää nuohota?

Tulisijojen ja savuhormien säännöllisessä nuohouksessa niistä poistetaan käytössä kertynyt noki ja muu roska.

Laiminlyödyssä tai huolimattomasti putsatussa kohteessa pinttynyt palamisjäte saattaa roihahtaa ja aiheuttaa nokipalon.

Nuohouksella on vaikutusta tulisijan energiatehokkuuteen, sillä tulisijaan pinttynyt noki eristää lämpöä tehokkaasti. Kun tulisija nuohotaan, se ottaa lämpöenergian paremmin talteen, eli takka varaa paremmin. 

Ammattitaitoinen nuohooja nuohoaa savuhormit ja tulisijojen savukierrot, mutta tulisijan likaantunut pinta pitää siivota itse. 

Lue myös: Koska pellit saa laittaa kiinni, entä miten tulisijan pinta puhdistetaan? Käyttäjän opas antaa 8 helppoa vinkkiä

2. Milloin nuohous pitää tehdä? 

Pelastuslain mukaan vakituisissa asunnoissa nuohous pitää tehdä kerran vuodessa ja loma-ajan asunnoissa kerran kolmeen vuoteen.

Vuodenajalla ei varsinaisesti ole väliä, mutta moni tilaa nuohouksen syksyllä ennen uuden lämmityskauden alkua. Silloin nuohoojien kalenterit ovat usein täynnä.

Jos takka on ollut käyttämättä yli kolme vuotta, se pitäisi nuohota ja tarkistaa ennen käyttöönottoa.

3. Kuka työn hoitaa, ja mistä tekijän löytää?

Nuohouksen voi tilata haluamaltaan ammattitaitoiselta nuohoojalta. Vakuutus ei korvaa nokipaloja, jos nuohousta ei ole tehnyt ammattilainen.

Omalla alueella työskentelevän ammattilaisen löytää parhaiten Googlen kautta. Lisäksi nuohoojan voi löytää palvelusta nuohousaika.fi. Sinne on rekisteröitynyt moni alan yrittäjä.

4. Miten nuohoojan käyntiin pitää valmistautua?

Valmistelevia toimenpiteitä ei juurikaan tarvitse tehdä. Nuohooja tekee tarvittavat suojaukset paikan päällä ja katsoo, että kaikki on kunnossa nuohousta varten.

Asukkaan tulee huolehtia ainoastaan siitä, että nuohoojalle on turvallinen pääsy katolle. Tikkaat, kattokulkutien osat ja katon turvavarusteet tulee pitää sellaisessa kunnossa, että työ voidaan suorittaa turvallisesti. 

Nuohous alkamassa.
© iStockphoto

5. Mitä nuohous maksaa?

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, takallisessa ja hormillisessa kohteessa palvelun hinta liikkuu 60–70 euron välissä, ja siitä ylös päin, jos tulisijoja on useampia.

Lakisääteinen nuohoustyö ja siihen liittyvät työkustannukset eivät oikeuta kotitalousvähennykseen.

6. Miten tulisijasta voi pitää huolta nuohouksen jälkeen?

Kun tulisijaa käyttää, palamisreaktiota ei saisi hirveästi rajoittaa savupeltien avulla. Hormiin saattaa kerääntyä puun huonosta palamisesta johtuvaa pikeä, joka nostaa hiukkaspäästöjä ja aiheuttaa nokipalovaaran.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä nuohous maksaa, kuinka usein se pitää tehdä ja miten se tehdään? Nämä asiat haluat tietää ennen nokikolarin tilaamista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.