Kodinhoito

Koska pellit saa laittaa kiinni, entä miten tulisijan pinta puhdistetaan? Käyttäjän opas antaa 8 helppoa vinkkiä

Onko tulisijan lämmittäminen uutta sinulle? Näillä vinkeillä onnistuu vasta-alkajakin, ja myös vanha taitaja saa kertausta.

1. Mikä on kakluuni, pönttöuuni, kamiina ja takka?

Tulisijat jaotellaan paikalla muurattuihin ja tehdasvalmisteisiin. Kevytrakenteiset metallikamiinat luovuttavat lämmön nopeasti ja ne ovat siksi suosittuja mökeillä ja muualla, missä halutaan nopeaa lämmitystä.

Kuppimaisilla kaakeleilla päällystetyt kakluunit ja peltikuoriset pönttöuunit luovuttavat lämpöä pitkään. Niillä molemmilla on tiilestä muurattu sisus.

Avotakat on tarkoitettu vain tulen loimusta nauttimiseen. Takkasydän lisää hieman takan lämmönvaraamiskykyä.

2. Miksi tulisijat toimivat niin eri tavoin?

Jokainen paikalla muurattu tulisija on yksilöllinen ja sen lämmityksen oppii vain kokeilemalla. Älä siis lataa pesää täyteen puita ensimmäisiä kertoja lämmittäessäsi, äläkä jätä tulta yksikseen.

Palaminen tarvitsee happea, joten tiiviissä talossa täytyy seurata korvausilman saantia ja raottaa vaikka ovea. Sulje ilmastointi ja liesituuletin.

Usein kammarin pystyuunin sytytys sujuu helpommin kuin puuhellan, joten aloita hormin lämmittäminen pystyuunista. Myös saunan padan matala pesä voi olla hankala sytytettävä.

Sytytyspalat auttavat usein. On myös opeteltava huolellisesti milloin kunkin tulisijan pellit voi sulkea.

3. Milloin pellit saa sulkea?

Kun hiillos hehkuu himmeän punaisena eikä enää loista, uunin suuluukun ilma-aukkoja voi pienentää ja savupeltejä työntää lähemmäksi sulkuasentoa. Kun hiillos on täysin sammunut, ilma-aukot suljetaan ja pellit työnnetään kiinni.

Uusissa tulisijoissa savupellistä on jo otettu pala pois häkävaaran vuoksi, mutta vanhoissa uuneissa pellit voivat olla vielä kokonaisia. Jos häkä huolettaa, leikkaa pellistä pieni pala kulmaa pois. Rautakaupoista saa myös häkävaroittimia.

4. Mikä on kesäpelti ja talvikierto?

Kesäpelti, jota kutsutaan myös keittopelliksi ja sytytyspelliksi, avaa suoran yhteyden piippuun, eikä puuhella silloin varaa lämpöä tiilimassaansa.

Kun kesäpelti pidetään kiinni ja avataan talvipelti, savukaasut joutuvat kiertämään pidempää reittiä, jolloin tiilet varaavat lämpöä. Tätä kutsutaan talvikierroksi.

5. Täytyykö tulisijaa puhdistaa päältä?

Nuohooja siivoaa hormit ja tuhkaluukut, mutta tulisijan likaantunut pinta pitää siivota itse. Kaakeli- ja pönttöuunit kannattaa pyyhkiä nihkeällä liinalla aina siivouksen yhteydessä.

Jos noki tuntuu olevan tiukassa, rautakaupasta voi etsiä erityisesti nokeen tehoavia pesuaineita. Nykyaikainen kaakelilattia saumoineen on hankala puhdistettava esimerkiksi padan edustalla. Hankausneste tuntuu ainakin toimivan.

Tulisijan päälle ja puuhellan huuvalle kerääntyy runsaasti rasvaista pölyä, joka on kätevä siivota mikrokuituisella lattiapesimellä lattioiden pesun yhteydessä.

Puuhellan jäähdyttyä sen pinnan voi imuroida roskista.

Takan puhdistus

6. Mitä teen, kun puuliesi ruostuu?

Valurautainen taso kannattaa ruostumisen ehkäisemiseksi öljytä ja käsitellä silloin tällöin liesimustalla, jota saa rautakaupasta.

Kesämökillä valurautaosat kannattaa öljytä talveksi huolellisesti ja runsaalla kädellä.

7. Miten tulisijan pinta uudistetaan?

Aiemmin kalkitut rapatut tai tiilipintaiset tulisijat voi puhdistaa kalkitsemalla ne uudelleen. Älä käytä lateksiperustaisia koristepinnotteita.

Peltiuunit maalataan pellavaöljymaalilla. Kaakeliuunien kaakeleiden rakoja ja lohkeamia voi paikata kipsillä.

8. Entä rikkinäiset osat?

Tuhkaluukkujen kansia, uuninsuuluukkuja, arinoita ja savupeltejä saa kierrätysliikkeistä.

Esimerkiksi uuninsuuluukkuja voi teettää sepällä tai pienissä metalliverstaissa.

Jos peltiuunin kuori on ruostunut puhki, koko uuni täytyy purkaa ja pystyttää uudelleen. Uudet kuoret saa peltisepältä.

Lähteet: Uunin kupeessa. Tulisijan käyttö ja kohennus; Tulisijat – suunnittelu, toteutus, ylläpito ja käyttö; Pertti Jaako: Paikalleen muuratut tulisijat.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 9/16.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Koska pellit saa laittaa kiinni, entä miten tulisijan pinta puhdistetaan? Käyttäjän opas antaa 8 helppoa vinkkiä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.