Sisustus

Puuhella on ilo silmälle ja sähkölaskulle! Nämä 13 kuvaa saavat haaveilemaan omasta keittiön katseenvangitsijasta

Vanha puuhella on todellinen aarre. Hellaa voi käyttää ruoanlaiton lisäksi kodin lämmittämiseen, mutta se on kaunis myös koristeena. Ihastu näihin 13 upeaan puuhellaan!

Vanha puuhella on todellinen keittiön kruunu. Monet säilyttävätkin remonteissa vanhan kaunottaren tai jopa hankkivat niitä koteihin käytettynä esimerkiksi Rakennusapteekista tai uutena esimerkiksi Tiileriltä. Puuhella maksaa noin 100–2500 euroa.

Puuhelloja on monenlaisia. On muurattuja helloja, jotka voivat olla kalkittuja, tiilipintaisia tai kaakeloituja. Yleisiä ovat myös peltikuoriset hellat. Valurautaiset ja koristeelliset liedet tulivat Suomeen Ruotsista.

Lue myös: Koska pellit saa laittaa kiinni, entä miten tulisijan pinta puhdistetaan? Käyttäjän opas antaa 8 helppoa vinkkiä

Puuhella voi olla jatkuvassa käytössä tai pelkkä koriste

Puuhellaa ja leivinuunia voi käyttää ruoanlaiton lisäksi kodin lämmittämiseen. Puuhella lämmittää huoneen nopeasti ja poistaa kostean ilman.

Puuhellan sytyttäminen on taitolaji ja vaatii kärsivällisyttä. Jos hormi on märkä, se pitää ensin kuivattaa polttamalla nuohousluukussa sanomalehtipaperia. Sytyttäminen voi viedä rutkastikin aikaa.

Monissa nykykodeissa puuhella on lähinnä kaunis sivupöytä. Puuhellan päällä poltetaan kynttilöitä ja säilytetään kattiloita. Se on kaunis sisustuselementti niin moderneissa kuin perinteikkäämmissäkin kodeissa.

Kokosimme 13 inspiroivaa kuvaa vanhoista puuhelloista

1. Komea puuhella vanhassa hirsitalossa

avotakka, hella ja leivinuuni
Tässä komeudessa on avotakka, hella ja leivinuuni samassa paketissa. © Ilona Pietiläinen

Virpin ja Mikan takka oli ennen muurattu umpeen, mutta he remontoivat sen käyttökuntoiseksi. Keittiön saarekkeessa on induktioliesi sekä kaasuhella. Katso lisää kuvia Virpin ja Mikan viehättävästä 1800-luvun kodista.

2. Vanha puuhella modernissa keittiössä

puuhella
Vanha puuhella sopii mainiosti yhteen modernin keittiön kanssa. © Pekka Holmström

Helsingin Puu-Käpylässä on vielä tallella alkuperäisiä ja toimivia tulisijoja, jotka tuovat kotiin ihan erityisen tunnelman. Lue lisää tästä Puu-Käpylässä sijaitsevasta yli satavuotiaasta paritaloasunnosta.

3. Boheemin keitaan sydän

puuhella
Peltikuorinen puuhella on boheemissa loviisalaisessa kodissa alkuperäinen. © Pekka Holmström

Loviisalaisen hirsitalon asukas Marjo on kerännyt hellan päälle koriste-esineitä ja kasveja. Talvisin hän käyttää hellaa kodin lämmittämiseen. Kurkista tästä Marjon värejä ja yksityiskohtia pursuavaan kotiin.

4. Tulen rätinää illallispöydässä

leivinuuni
Leivinuuni hohkaa lämpöä ja luo kotoisaa tunnelmaa. © Sari Rantanen

Kolme sukupolvea kokoontuu jouluisin yhteen Vihdin Nummelassa sijaitsevaan Ridalin kartanoon. Perhe syö yhdessä leivinuunin elävän tulen vieressä. Lue juttu kolmen sukupolven joulunvietosta Ridalin kartanossa.

5. Peltinen puuhella aktiivisessa käytössä

puuhella
Johannan ja Veikon peltinen puuhella on aktiivisessa käytössä. © Annabelle Antas

Vehmaalla sijaitsevassa 150 vuotta vanhassa hirsi­runkoisessa talossa on ­kantovesi ja puulämmitys. Vesi kannetaan kaivosta 25 litran kattilaan ja lämitetään puuhellalla. Johanna ja Veikko uusivat hellan hormin ja savupiipun remontissa. Lue lisää Johannan ja Veikon hirsitalounelmasta.

6. Kuin luotu sisustukseen

keittiö
Hellan voi ottaa huomioon myös sisustusvalinnoissa. Tässä vanhassa hirsitalossa puuhellan harmaa väri toistuu esimerkiksi ovien ja mattojen väreissä. © Suvi Ruotsi

Johanna ja Ilkka käyttävät vanhaa leivinuunia ja sen kyljessä olevaa puuhellaa silloin tällöin. Ilmajokelaisen tilan päärakennuksen keittiöstä löytyy kuitenkin myös sähköliesi ja muut modernit vempeleet. Lue lisää rakennushistoriallisesti arvokkaasta Loukasmäen tilasta.

7. Mustaa ja valkoista

puuhella
Vanha puuhella istuu mainiosti moderniin mustavalkoiseen sisustukseen. © Sari Rantanen

Tämä puuhella ei ole ollut kovalla käytöllä. Talon asukkaat Saara ja Jussi ovat keittäneet sillä teet vain kerran, kun talossa oli sähkökatko. Katso lisää kuvia vanhasta paritalosta yhdistetystä omakotitalosta, joka on sisustettu 1950-luvun tyyliin.

8. Kotoisan keittiön koriste

keittiö
Kauniin puuellan krumeluurikuviot toistuvat romanttisessa tapetissa. © Mikko Kaaresmaa

Högforsin puuhella jäi Neea ja Valtterin mieleen jo ensimmäisellä visiitillä. Kurkkaa, miltä  Seinäjoella sijaitsevassa unelmien hirsihuvilassa näyttää.

9. Uuteen kotiin rakennettu puuhella

keittiö
Uskoisitko, että tämä koti rakennettiin vuonna 2014? © Mikko Kaaresmaa

Tarja suunnitteli perheelleen vanhantyylisen huvilan, jonka hänen puolisonsa ja isänsä rakensivat. He ostivat puuhellan ja leivinuunin luukut ja renkaat käytettyinä. Muurari teki hellan mittojen mukaan. Lue upean huvilakodin tarina.

10. Uniikki taideteos

puuhella
Tässä puuhellassa on kerrassaan tunnelmaa! © Camilla Hynynen

Raaseporilaisen 200-vuotiaan talon tuvassa keittiö on perustettu nykään harvinaiselle multapenkille. Retrohenkinen Schlosser-merkkinen uni on integroitu hellaan.

11. Punainen ilopilleri

puuhella
Miten olisi punainen puuhella? Peltihella on helppo maalata haluamansa väriseksi. © Mikko Kaaresmaa

Loviisalaisessa rintamamiestalossa ei ole värejä säästelty. Harrin ja Lauran uusperhe maalasi alun perin valjun värisen hellan kirkkaan punaiseksi. Puuhella toimii, mutta perhe käyttää sitä harvoin. Kurkista tästä värikkääseen rintamamiestaloon!

12. Ylvästä maalaisromantiikkaa

keittiö
Noki ja ajan patina tekevät tästä puuhellasta erityisen kauniin. © Hannele Manelius

Upea avotakan, leivinuunin ja puuhellan yhdistelmä löytyy vuonna 1875 valmistuneesta pohjalaistalosta. Takka on muurattu vuonna 1950 ja se on edelleen käytössä. Lue lisää pohjalaistalon uskomattomasta kunnostusurakasta.

13. Arjen pelastaja

puuhella
Anniina ja Juha maalasivat vanhan puuhellan kun heistä tuli talon uusia asukkaita. © Camilla Hynynen

Anniina ja Juha muuttivat Espoosta Mäntyharjulle askeettiseen taloon, jota lämmitetään pelkästään puilla. Keittiön leivinuuni on ahkerassa käytössä. Lue Anniinan ja Juhan tarina.

Lähde: Perinnemestari.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puuhella on ilo silmälle ja sähkölaskulle! Nämä 13 kuvaa saavat haaveilemaan omasta keittiön katseenvangitsijasta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.