Ikkunoiden pesu sujuu, kun noudatat hyviä ohjeita.

Täydellinen opas ikkunanpesuun: välineet, tekniikka ja järjestys

Tiesitkö, että likaiset ikkunat voivat estää jopa lähes puolet sisään lankeavasta päivänvalosta? Ikkunanpesu sujuu helposti näiden vinkkien avulla.

Ikkunanpesu kannattaa tehdä kerran tai kaksi vuodessa. Ajoita ikkunoiden pesu joko kevääseen tai syksyyn. Keväällä auringonsäteet paljastavat liat, syksyllä saat pestyä siitepölyt pois ikkunoista.

Ikkunoiden pesemiseen tarvitset pesuainetta. Astianpesuaine ajaa asian, jos sinulta ei löydy ikkunanpesuainetta. Tarvitset myös muun muassa ikkunakuivaimen ja liinan.

Ikkunoiden pesu hoituu näillä välineillä:

  • astianpesuaine tai ikkunanpesuaine
  • ikkunanpesin tai siivousliina
  • ikkunakuivain
  • säämiskä, mikrokuituliina tai ikkunaliina viimeistelyyn
  • sanko
  • imuri
  • varrellinen ikkunanpesin korkealla olevia ikkunoita varten

Ikkunanpesu onnistuu helposti muutaman vinkin avulla.

Ikkunanpesu onnistuu näin:

1. Suojaa lattia ja siirrä tavarat pois tieltä

Tyhjennä ikkunalauta esineistä ja siirrä ikkunoiden edessä olevat huonekalut sivuun. Suojaa lattia ja ikkunalauta esimerkiksi sanomalehdellä tai pyyhkeellä.

2. Puhdista ensin ikkunoiden karmit

Ikkunoiden pesu on hyvä aloittaa ikkunan karmeista, jotta niiden lika ei sotke ikkunaa. Imuroi tai pyyhi siis irtopöly ja lika karmeista tai puhdista karmit pyyhkimällä ne kostealla liinalla.

3. Puhdista pölyt sälekaihtimista

Voit puhdistaa sälekaihtimet joko imuroimalla tai pyyhkimällä. Imuroi suljetut kaihtimet pienellä teholla molemmilta puolilta pölysuuttimella tai pyyhi ne huolellisesti kuivalla tai nihkeällä liinalla.

Kolmas vaihtoehto on puhdistaa sälekaihtimet veteen ja yleispesuaineeseen kostutetulla käsineellä. Pue käsine käteesi ja liu’uta säleet sormien välistä.

Tarkista ikkunoiden pesun yhteydessä myös verhojen kunto. Pese verhot hoito-ohjeiden mukaisesti pesukoneessa tai vanhat ja ohuet verhot varovasti käsin.

4. Pese ikkunat

Käytä pesuun lämpimän veden ja astianpesuaineen seosta tai valmista ikkunanpesuainetta. Jos teet seoksen itse, älä lotraa pesuaineella, muutama tippa riittää. Et joudu huuhtelemaan ikkunaa, jos et käytä liikaa pesuainetta.

Kastele liina tai vastaava ämpärissä, puristele ylimääräinen pesuvesi pois ja kostuta ikkunalasi melko kosteaksi. Todella likaiset ikkunat, kuten ulkolasit, kannattaa pestä pari kertaa ennen kuin vedät ne kuiviksi lastalla.

Muista vaihtaa pesuvesi tarpeeksi usein.

5. Kuivaa tarkoin vedoin

Vedä kuivaimella tasaisia yhdensuuntaisia vaaka- tai pystyvetoja. Kuivaa kuivain liinaan jokaisen vedon jälkeen, jotta jälkiä jää vähemmän. Aloita uusi veto hiukan edellisen vedon päältä. Älä paina kuivainta ikkunaa vasten liian lujaa ja ole nopea, jottei ikkuna ehdi kuivua.

Kuivaa lopuksi nurkat ja reunat säämiskällä, ikkunaliinalla tai talouspaperilla. Pyyhi ja kuivaa myös ikkunalaudat. Muista sulkea ikkunat kunnolla.

Poimi pro-vinkit ikkunoiden pesuun dekolehti.fi:stä!

Lähde: Dekolehti.fi

Avainsanat

Keskustelu

Alkuperäisen jutun alareunassa on kertomus taloyhtiön naisista (oletan), jotka pesevät yhdessä kavereiden ikkunat musiikin soidessa.

Kommentoi juttua: Täydellinen opas ikkunanpesuun: välineet, tekniikka ja järjestys

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X