Puhelimen puhdistus ja desinfiointi

Puhelimen puhdistus ja desinfiointi on hyvä tehdä ainakin kerran viikossa, jopa useammin – katso ohjeet

Puhelin on mukana melkein joka hetkessämme. Ei siis ole ihme, että puhelimen näyttö saattaa olla likaisempi kuin wc-istuin tai ovenkahva. Puhelimen puhdistus kannattaakin ottaa tavaksi.

Kysymys siitä, kuinka usein puhelimen puhdistus tulisi tehdä, jakaa mielipiteitä. Osa suosittelee puhdistamaan puhelimen yhtä usein kuin pesee kädet. Osan mukaan puhelimen puhdistaminen tulisi tehdä päivittäin tai ainakin kerran tai kaksi viikossa.

Lue myös: Selaatko puhelinta vessassa käydessäsi? Tapa voi vahingoittaa aivojasi

Puhelimen puhdistamiseen ja desinfiointiin tarvitset

 • mikrokuituliinan
 • alkoholi- tai desinfiointipyyhkeen. Voit myös käyttää erikoiskaupoissa myytäviä isopropanolituotteita, jossa on vähintään 70 prosenttia alkoholia.
 • hammastikun, pumpulipuikon tai muun kapean ei-metallisen esineen tai paineilmasprayn

Lue myös: Kulkeeko mukanasi salakavala bakteeripesäke? Martat neuvovat, miten puhdistat tavarat, joita lääpit jatkuvasti

Puhelimen puhdistus ja desinfiointi

 1. Pese kätesi ennen puhelimen puhdistamista ja desinfiointia. Sammuta puhelin ja ota se pois suojakuorestaan.
 2. Pyyhi puhelimen ulkopinnat kevyesti puhtaalla ja kuivalla mikrokuituliinalla, jotta saat mahdolliset pölyt ja tahrat pois. Puhelimen voi pyyhkiä mikrokuituliinalla päivittäin.
 3. Pyyhi puhelin kevyesti kostealla alkoholi- tai desinfiointipyyhkeellä. Varmista, että pyyhe on nihkeä eikä märkä. Väännä se tarvittaessa kuivemmaksi. Jos käytät isopropanolituotetta, älä suihkuta sitä suoraan laitteeseen vaan mikrokuituliinaan, jolla pyyhit laitteen.
 4. Anna puhelimesi kuivua viisi minuuttia, jotta desinfiointiaine tappaa bakteerit ja taudinaiheuttajat. Pyyhi tämä jälkeen puhelin kevyesti kuivalla ja puhtaalla mikrokuituliinalla.
 5. Voit puhdistaa puhelimen aukot ja latausportit varovasti hammastikulla tai vanupuikolla tai puhaltaa liat pois paineilmaspraylla. Älä koskaan käytä metallista esinettä liitinten puhdistamiseen.
 6. Puhdista lisäksi puhelimen kuori. Varmista, että puhelin ja kuori ovat täysin kuivat ennen kuin asetat puhelimen takaisin kuoreen.

Näin käytät puhelinta hygieenisesti

 • Käytä puhelinta vain puhtain käsin.
 • Puhdista puhelin usein, pyyhi se päivittäin mikrokuituliinalla tai puhdistusliinalla ja tee huolellinen desinfiointi viikoittain
 • Älä käytä puhelinta kesken ruoanlaiton, jotta pöpöt eivät päädy ruokaan ja sitä kautta elimistöön.
 • Rajoita puhelimen käyttöä tilanteissa, joissa se on altis bakteereille. Älä esimerkiksi ota puhelinta mukaan vessaan tai laske sitä tasolle julkisissa tiloissa.
 • Pese kätesi, jos lainaat ystäväsi puhelinta.

Tabletin puhdistus

Tabletin puhdistus onnistuu samoilla välineillä kuin puhelimenkin. Tablettia käytetään yleensä vähemmän kuin puhelinta, mutta sekin on hyvä puhdistaa säännöllisesti, vähintään viikoittain.

Lähteet: Koti puhtaaksi, Dna, Swappie ja Anna

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Puhelimen puhdistus ja desinfiointi on hyvä tehdä ainakin kerran viikossa, jopa useammin – katso ohjeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X