Kodinhoito

Kulkeeko mukanasi salakavala bakteeripesäke? Martat neuvovat, miten puhdistat tavarat, joita lääpit jatkuvasti

Jos haluaa välttää taudit, säntillisen käsienpesun lisäksi on viisasta putsata ne tavarat, joita näprää runsaasti. Marttojen kodinhoidon asiantuntija opastaa, miten nujerrat tavaroissa lymyilevät pöpöt.

Pahimman tautiaallon jyllätessä monet pesevät vimmatusti käsiä. Se on hyvä, sillä käsienpesu on tehokkain tapa estää erilaisia viruksia ja bakteereita leviämästä.

Käsiä pestessä kannattaa muistaa, että myös muut asiat ympärillä saattavat kaivata puunausta. Omien henkilökohtaisten tavaroiden seassa on monenlaisia bakteeripesäkkeitä, joita moni näprää kaiken aikaa. Sellaisia ovat esimerkiksi puhelin, avaimet ja tietokoneen näppäimistö.

Tarvitseeko niidenkin puhtauteen kiinnittää huomiota, jos haluaa kiertää pöpöt kaukaa, Marttaliiton Teija Jerkku?

”Aina on hyvä huolehtia tavaroiden, pintojen ja kodin siisteydestä ja puhtaudesta”, Jerkku sanoo. Hän on Marttaliiton kodinhoidon ja asumisen asiantuntija.

Lue myös: Naaman lääppiminen ei kannata korona-aikana – Sanna yritti noudattaa suositusta vain tunnin ajan, mutta silti käsi eksyi kasvoille

Puhdista henkilökohtaiset tavarasi näin

Milla tavoilla jatkuvan käsien näpräilyn kohteeksi joutuvat henkilökohtaiset tavarat kannattaisi puhdistaa? Teija Jerkku neuvoo, miten puhdistat seitsemän bakteereja keräävää esinettä helposti.

1. Avaimet

Avainnipun voi pestä tiskialtaassa astioiden tapaan. Pese kuuman veden ja käsiastianpesuaineen kanssa, harjaile ja lopuksi kuivaa.

Jos avaimissa, esimerkiksi autonavaimissa, on sähköisiä ominaisuuksia, niitä ei tietenkään pidä upottaa veteen. Silloin avaimet kannattaa puhdistaa samaan tapaan kuin puhelin.

2. Kuulokkeet 

Kuulokkeet kannattaa pyyhkiä kostealla siivousliinalla, johon on kaadettu tippa käsiastianpesuainetta tai yleispuhdistusainetta. Kuulokkeita ei kannata lainata muille.

3. Hanskat 

Tartunta-aikaan hanskoja kannattaa pitää aina ulkosalla käsissä. Silloin pitää myös varoa kasvojen koskettelua. Olennaista on myös muistaa pestä kädet sen jälkeen, kun hanskat on ottanut pois käsistä.

Arkikäyttöön kannattaa valita hanskat, jotka voi heittää kotona pyykinpesukoneeseen. Nahkahanskat voi pyyhkiä saippualiuoksella.

4. Lompakko

Muovilompakon voi pyyhkiä kostealla rätillä tai desinfioivalla pyyhkeellä, kankaisen lompakon voi laittaa pesukoneeseen. Nahkaisen lompakon voi pyyhkiä saippualiuoksella.

5. Juomapullo

Juomapullo puhdistuu muiden tiskien mukana. Pulloharja on hyödyllinen, jotta harjakset ylettyvät pullon pohjaan saakka. Tiskaa suuosa huolellisesti, sillä se kerää helposti bakteereja, jotka voivat kulkeutua juodessa suuhun.

Lue myös: Yllättävä listaus: Nämä 7 paikkaa ovat kodin bakteeripesäkkeitä

Vahvat puhdistusaineet käyttöön vain harkiten

Jerkku on seurannut tarkasti THL:n ajantasaisia ohjeita siitä, mitkä ovat riittäviä toimenpiteitä pitämään ei-toivotut pöpöt loitolla kotioloissa.

”Jos joku kotona sairastuu, muiden asukkaiden on hyvä tehostaa siivoamista ja tehdä sitä normaalia useammin. Paikkoja voi putsata myös ennaltaehkäisevästi”, hän kertoo.

Tavallisesti kodin ja tavaroiden siivouksessa ei ole tarpeellista käyttää esimerkiksi klooria sisältäviä puhdistusaineita. Miedommatkin puhdistusaineet riittävät.

”Siivouksessa riittää hyvin heikosti emäksiset yleispuhdistusaineet. Ne tehoavat monenlaiseen tautiin”, Jerkku sanoo.

Lue myös: Millainen käsidesi on paras? Tarkista purkista erityisesti yksi luku

Vahvempia aineita voi käyttää harkiten, jos koti ja tavarat kaipaavat hyvin huolellista puhdistusta.

”Erityistilanteissa, joissa samassa taloudessa oleva sairastuu, vessan, kylpyhuonetilojen ja usein kosketeltavien pintojen siivousta voi tehostaa desinfioivilla aineilla.”

Lue myös: Kodin perusteellinen siivous – muista nämä 15 kohtaa, kun aloitat suursiivouksen

Kloori on vahvasti emäksinen aine, jota käytetään desinfioinnissa. Markkinoilla on paljon muitakin desinfioivia vaihtoehtoja. Jerkku huomauttaa, että aineita ei kannata ottaa normaaliin käyttöön, sillä niiden käyttäminen pitkällä aikavälillä ei ole hyväksi terveydelle tai ympäristölle.

Vahvojen puhdistusaineiden käyttöohjeita pitää noudattaa tarkasti. Jerkku muistuttaa, että jos käyttää desinfiointiin klooria, kädet pitää ehdottomasti suojata.

Suojakäsineitä kannattaa käyttää siivouksessa muutenkin.

”Jos joku on kotona sairas, siivouskäsineet on hyvä ottaa käyttöön ja muistaa niiden oikeaoppinen poisotto”, Jerkku sanoo.

Katso Työterveyslaitoksen Youtube-videolta, kuinka poistat likaiset suojahanskat oikein.

Lähde: Martat

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kulkeeko mukanasi salakavala bakteeripesäke? Martat neuvovat, miten puhdistat tavarat, joita lääpit jatkuvasti

Tiska

Videolla vain puettiin hanskat mutta ei riisuttu?!

Milla Kukkonen

Hei Tiska ja kiitos kommentista!

Juttuun oli eksynyt väärä video. Nyt se on korjattu.

Ystävällisin terveisin,
Milla Kukkonen, Kotilieden digituottaja

Mummo

Hei, onko nämä kaikki pääsiäisen ruoka-ja leivontaohjeet myös lehdessä?

Kyllikki

Hyvä ja tarpeellinen juttu. Esimerkiksi puhelinta ja tablettia ei huomaa puhdistaa, vaikka se on tosiaan tarpeen. Minulle oli myös tärkeä huomautus, että kasvoja ei saisi kosketella. Huomaan tekeväni niin melkeinpä jatkuvasti, vaikkapa tätä juttua lukiessani se tapahtui useaan kertaan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.