Kodinhoito

Voiko rotta tulla sisälle vessanpöntöstä? Asiantuntija vastaa, miksi rottia löydetään nyt jopa kerrostaloasunnoista ja mitä asialle voi tehdä

Lämpimät talvet johtavat rottakantojen kasvuun. Mutta kun pakkanen kiristyy, rotat hakevat suojaa rakennuksista. Asuintiloihin rotat pääsevät livahtamaan monesta kolosta.

Tuholaistorjujille tulee nyt ennätyksellisen paljon yhteydenottoja rotista. Erityisesti talviaika tuo kasvavan rottaongelman esiin, kertoo asiantuntija Juha Keränen Suomen Tuholaistorjunnasta.

Ongelman kasvu liittyy ilmastonmuutokseen ja pitkiin, ennätyslämpimiin kausiin, joiden aikana rottakannat pääsevät kasvamaan suuriksi, Keränen kertoo.

Nyt ammattilaisille ilmoitetaan paljon tapauksia, joissa rottia löydetään jopa asuntiloista.

”Kokemuksiemme perusteella jyrsijäongelmien määrä rakennuksissa on kasvanut merkittävästi lähivuosina”, Keränen kertoo.

Kohteet ovat hyvin erilaisia – niin uusia kuin vanhoja pientaloja, rivitaloja, kerrostaloja, omakotitaloja. Rakennuksen iällä ei juurikaan ole väliä rottien esiintyvyyden suhteen, vaan kohteet ovat Keräsen mukaan rakennusmateriaaleiltaan ja -tavoiltaan hyvin moninaisia.

Rotat elävät ihmisasutuksen ympärillä ja sen välittömässä läheisyydessä ja ovat erittäin kaikkiruokaisia. Niille maistuvat jätteiden lisäksi esimerkiksi pudokashedelmät, marjat, linnunsiemenet ja vilja.

Lue myös: Rottia on nyt enemmän kuin koskaan – 6 keinoa torjua jyrsijöitä omalla pihalla

Rotta.
Asuntoihin sisälle rotat pääsevät useimmiten keittiön tai kylpyhuoneen putkiläpivientien kohdalta. © iStockphoto

Miten rotta pääsee asuntoon?

Keräsen mukaan rakennusten haittaeläinsuojaukseen ei ole tähän mennessä kiinnitetty niin paljon huomiota, sillä jyrsijäongelma ei ole aiemmin ollut yhtä laaja. Niinpä rotille löytyy monia reittejä sisälle asuntoihin.

Kaikki rakennusten rungoissa olevat läpimitaltaan yli 1,5 cm tai suuremmat kolot tai raot ovat potentiaalinen rottien reitti rakenteisiin.

”Kokemustemme perusteella rotat kulkevat talojen rakenteisiin useimmiten niihin johtavien kaukolämpö-, viemäri- ja sähkökaapelien seinä- ja lattialäpivientien kautta”, Keränen kertoo.

Rakennuksiin sisälle päästyään rotat nousevat asuinkerroksiin johto- ja putkikanavia pitkin. Asuntoihin sisälle ne pääsevät useimmiten keittiön tai kylpyhuoneen putkiläpivientien kohdalta – sellaisista kohdista, joissa läpivienti on hieman suurempi, kuin itse putki.

Voiko rotta tulla vessanpöntön kautta?

”Kyllä voi. Rotat ovat erinomaisia uimareita ja ne osaavat hyödyntää putkistojen mutkakohdissa olevat ilmataskut”, Keränen sanoo.

Ammattilaisen mukaan useimmiten rotta kuitenkin pääsee asuntoon edellä mainittuja reittejä pitkin viemäriputkien sijaan. Joskus vähäisellä käytöllä olevat putkistot, lattiakaivot ja vesikalusteet mahdollistavat rotille helpomman pääsyn viemäriverkosta asuntoon.

Roskapusseja.
Roskakatokseen lojumaan jätetyt roskapussit houkuttelevat rottia paikalle. © iStockphoto

Miten rottien pääsyn omaan kotiin voi estää?

Kerrostaloissa tärkeimmässä roolissa on taloyhtiön jätehuolto ja piha-alueiden sekä rakennusten kunnossapitotoimenpiteet. Yksittäisen kerrostaloasujan on vaikea vaikuttaa asiaan itse.

”Rotat etsivät ravintoa ihmisten jätteistä ja suojaa talojen rakenteista. Jätteet tulee aina laittaa jäteastiaan ja astioiden kannet tulee pitää suljettuina”, Keränen sanoo.

Mikäli talon rakenteissa on havaittu rottia, kannattaa lemmikkien ruoat ja elintarvikkeet pitää suljetuissa astioissa ja käyttää kannellisia jäteastioita.

Miten pitää toimia, jos kotoa löytää rotan?

Keräsen mukaan asiasta kannattaa ilmoittaa viipyilemättä isännöitsijälle ja taloyhtiön hallitukselle, joiden tulisi tilata paikalle ammattimainen tuholaistorjuja.

”Rottaa voi toki yrittää loukuttaa itsekin, mutta rotat ovat viisaita ja arkoja eläimiä, eivätkä jää loukkuun kovin helposti.”

Kuluttajille ei ole myynnissä vastaavia torjunta-aineita, joita ammattilaiset käyttävät.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Voiko rotta tulla sisälle vessanpöntöstä? Asiantuntija vastaa, miksi rottia löydetään nyt jopa kerrostaloasunnoista ja mitä asialle voi tehdä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.