Kodinhoito

Tästä syystä sähkön käyttöä kannattaa ajoittaa kulutushuippujen ulkopuolelle – vaikka sinulla olisi kiinteähintainen sopimus

Jos kaikki haluavat käyttää sähköä samaan aikaan, kysynnän ja tarjonnan laki nostaa sähkön hintaa ylös. Asiantuntija kertoo, miksi markkinahinnan seuraaminen kannattaa myös kiinteähintaisten sopimusten haltijoille.

Sähkö on juuri nyt ennätyskallista. Talvella sähköstä voi tulla jopa pulaa, ja pahimmassa tapauksessa joudutaan turvautumaan kaavailtuihin väliaikaisiin sähkökatkoksiin sen takaamiseksi, että sähköä riittää.

Yksi tapa hillitä sähkön kulutusta on vältellä huippukulutustunteja, sanoo Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

”Kaikki voivat auttaa tässä ja kuluttaa sähköä tasaisemmin, ettei meillä tulisi sähköpulaa ja kaavailtuja sähkökatkoksia”, Suur-Uski sanoo.

Ajoita käyttöä ruuhkahuippujen ulkopuolelle, jos mahdollista

Eniten sähköä kulutetaan aamuisin ja töiden jälkeen. Silloin ihmiset peseytyvät, laittavat ruokaa ja tekevät kotitöitä. Koska kaikki haluavat käyttää sähköä samaan aikaan, kysynnän ja tarjonnan laki nostaa tuolloin sähkön hintaa ylös.

Jos sähkön kulutusta pystyy ajoittamaan ruuhkahuippujen ulkopuolelle, kuten myöhäisiltoihin ja viikonloppuihin, siitä hyötyvät lopulta kaikki: kun sähkön kuluttajat vähentävät kulutustaan, sähkönmyyjät vähentävät sen ostamista. Tarve kalliin sähkön tuottamiselle ja tuonnille vähenee.

”Pörssisähköä käyttäville kulutuksen tarkkailu on väistämätöntä, jos omat kustannukset haluaa pitää edes joten kuten aisoissa.”

Hyviä hetkiä sähkön kulutukselle ovat myöhäisillat, yöt ja viikonloput. Esimerkiksi sähköä syöviä kodinkoneita kannattaa mahdollisuuksien mukaan käyttää vasta myöhään illalla tai viikonloppuisin. Sähköauto puolestaan kannattaa ladata yöllä.

Viikonloput ovat hyviä hetkiä käyttää enemmän sähköä sen vuoksi, että sähkön yleinen kulutus on vähäisempää silloin.

Lue myös: Sähkö on nyt ennätyskallista – tässä 5 arkista tapaa, joilla voit pienentää sähkölaskuasi välittömästi

Sähköä kannattaa käyttää harkiten kiinteälläkin sopimuksella

Osalla meistä on yhä kiinteähintainen sähkösopimus, eikä sähkön hinta ole silloin kiinni alati vaihtelevasta pörssisähköstä.

Suur-Uskin mukaan käyttöhuippujen välttely kannattaa myös niille, joilla on sähköön kiinteä sopimus.

”Jos nyt käytetään sähköä mielin määrin mistään välittämättä, seuraavat sopimukset tulevat olemaan entistä kalliimpia, koska sähköyhtiö joutuu varautumaan siihen, että sähköä käytetään eniten kalliilla hetkellä.”

Fingrid on julkaissut sähkön pörssihinnan seuraamiseksi maksuttoman Tuntihinta-mobiilisovelluksen. Hintatietojen avulla sähkönkäyttöä voidaan vähentää silloin, kun sähkö on kallista ja hyödyntää halvimmat tunnit.

Sähköautoa olisi hyvä ladata ensisijaisesti öisin.
Sähköautoa olisi hyvä ladata ensisijaisesti öisin. © iStockphoto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tästä syystä sähkön käyttöä kannattaa ajoittaa kulutushuippujen ulkopuolelle – vaikka sinulla olisi kiinteähintainen sopimus

Sinun täytyy kommentoidaksesi.