Kodinhoito

Kuinka pitkään sinä pärjäisit ilman sähköä? Näin varaudut sähkökatkoksen varalle – ja toimit tosipaikan tullen

Sähkökatkoksen pituutta ei voi tietää etukäteen. Siksi onkin hyvä varautua niin, että kotona pärjää ilman sähköjä vähintään 3 vuorokautta.

Sähkökatkos johtuu usein kovasta tuulesta tai yksittäisistä salamaniskuista. Kun sähköt menevät jossain katki, yleisin syy siihen on puu, joka on kaatunut voimalinjan päälle.

Voit tarkistaa sähkökartasta, missä sähkökatkoja on juuri nyt.

Lue lisää: Kotivara on selviytymispaketti hätätilanteen varalle: Nämä 13 asiaa pitää löytyä joka kodista

Ongelman korjaamiseen voi mennä tunteja tai pahimmassa tapauksissa päiviä, jos katkos tapahtuu haja-asutusalueella. Jokaisen kotitalouden onkin hyvä varautua pidemmän katkoksen varalle.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön asiantuntija Sanna Räsänen kertoo, kuinka tositilanteessa toimitaan ja kuinka sähkökatkoksiin varaudutaan ennalta.

Toimi näin, jos sähkökatkos kestää oletettavasti muutamia tunteja

1. Sammuta virta kuumenevista laitteista

Jos olet katkoksen aikana kotona, tärkeintä on sammuttaa laitteet, jotka kuumenevat. Jos kahvinkeitin tai hiustenkiharrin on ollut päällä sähkökatkon alkaessa, kytke ne pois päältä tai vedä johto pois pistorasiasta. Sähköjen palatessa laitteet voivat aiheuttaa tulipalon.

2. Älä avaa jääkaappia tai pakastinta

Ruoat säilyvät jääkaapissa ja pakastimessa pitkäänkin, mutta vain, jos niiden ovet pidetään visusti kiinni sähkökatkoksen aikana.

3. Turvaudu varavirtalähteeseen

Lyhyitä sähkökatkoksia varten ehkäpä kaikkein tärkein esine on varavirtalähde. Sillä saa ladattua puhelimeen lisää akkua. Huolehdi, että kotoasi löytyy sellainen ja se on aina täynnä virtaa.

Varavirtalähde takaa sen, että puhelimesi akku ei pääse loppumaan lyhyenkään katkoksen aikana. Kuva: iStockphoto
Varavirtalähde takaa sen, että puhelimesi akku ei pääse loppumaan lyhyenkään katkoksen aikana. Kuva: iStockphoto

Näin varaudut laajamittaiseen sähkökatkokseen

Tilanne on huomattavasti haastavampi, jos sähkökatkos on laajamittainen kokonaisella asuinalueella. Silloin kaikki myymälät sulkeutuvat vähintään puolen tunnin sisällä, eikä ruokakauppaan tai edes apteekkiin enää pääse.

Laajamittainen sähkökatkos tarkoittaa myös sitä, että hanasta ei tule vettä ja vessaa ei voi vetää.

”Silloin kotona pitäisi olla kaikki se, mitä tarvitaan, jotta sellaisessa tilanteessa pärjää”, Räsänen sanoo.

Jokaisella suomalaisella olisi tärkeä olla kotivara, jolla pärjää kotona vähintään 72 tuntia. Varautumisessa kyse on siitä, että näitä asioita ei ajattele vasta silloin, kun tilanne on jo päällä.

Mitä jos sähkökatkos tulee talvella?

On varauduttava siihen, että sähkökatkos iskee sydäntalvella. Silloin sähkölämmitteinen koti kylmenee nopeastikin.

Talvella tulisi muistaa sulkea kaikki ovet, ikkunat ja väliovet. Uuni tai takka ovat hyviä varalämmön lähteitä.

Jos sähkökatkos pitkittyy ja kodin lämpötila laskee alle 15 asteeseen, talon asukkaiden pitäisi siirtyä asumaan yhteen huoneeseen, jolloin heidän ruumiinlämpönsä lämmittää tilaa. Huoneeseen tuodaan myös matot, viltit ja patjat. Ikkunat peitetään paksuilla verhoilla tai vilteillä.

Oikein tiukassa tilanteessa on parasta pystyttää sisätiloihin teltta ja nukkua siellä. Hyvällä makuupussilla tarkenee nukkua viileässäkin.

Lue myös: Löytyykö kotoasi lääkekaappi? Nämä lääkkeet ja tarvikkeet pitää löytyä joka kodista

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuinka pitkään sinä pärjäisit ilman sähköä? Näin varaudut sähkökatkoksen varalle – ja toimit tosipaikan tullen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.