Kodinhoito

Sokeri on oiva siivousaine, jolla puhdistat, kiillotat ja raikastat ekologisesti – nappaa vinkit siivoukseen!

Sokeri tekee leivonnaisista herkullisia, mutta on myös kelpo apuri siivouksessa. Kokeile näitä keinoja, kun on viikkosiivouksen aika!

Sokerin puhdistusteho perustuu hankaukseen, joten sokeripala on hienojakoista siskoaan kätevämpi siivousaine. Kokeile näitä kekseliäitä tapoja hyödyntää sokeri kodin siivouksessa:

Lue myös: Eroon irtokarvoista! Näillä nikseillä siivoat lemmikinkarvat

Sokeri puhdistaa lieden

Lieden puhdistukseen tarkoitetut siivousaineet ovat usein melkoisia kemikaalipommeja. Jos luonnollinen siivous kiinnostaa, korvaa siivousaine yksinkertaisesti sokeripalalla

Kostuta sokeripalaa ja hankaa kylmää liettä, kunnes lika irtoaa. Sokeripuhdistus ei sovi keraamiselle liedelle, sillä se voi jättää pintaan naarmuja.

Jos pelkkä sokeri ei saa aikaan toivomaasi lopputulosta, sekoita tahna sokerista, ruokasoodasta ja etikasta. Anna tahnan vaikuttaa vähintään puoli tuntia ja hankaa puhtaaksi.

Kiillota tiskipöytä sokeripalalla

Tiskipöydän kiillotus sujuu samaan tyyliin kuin lieden puhdistus: Kostuta sokeripalaa ja hankaa tiskipöytää ensin varovasti, jotta näet, miten materiaali kestää käsittelyn.  Hankaa, kunnes tiskipöytä kiiltää kuin uutena!

Lue myös: 10 vinkkiä: Ruokasooda on siivouksen superaine – näissä sitä kannattaa hyödyntää!

Sokeri putsaa pohjaan palaneen kattilan

Myös pohjaan palanut kattila puhdistuu kätevästi sokerikäsittelyllä. Kostuta sokeripalaa ja hankaa tahroja, kunnes ne irtoavat.

sokeri sopii siivoukseen

Jos tahrat ovat oikein tiukassa, liota kattilaa ensin pitkään kuuman veden ja tiskiaineen seoksessa. Tämä pehmittää tahrat niin, että selviät hankaamisesta vähemmällä voimalla.

Pese ja raikasta likaiset kädet

Kalan käsittely jättää käsiin epämiellyttävän hajun, joka ei lähde helposti edes saippuapesussa. Kostuta kädet ja ripota niille hieman sokeria, hankaa sitten käsiä perusteellisesti yhteen.

Jos tarvitset lisää tehoa, lisää joukkoon sitruunamehua. Hyvästi hajut!

Raikasta kahvimylly ja keitä parempaa kahvia

Nautitko sinä kahvisi vastajauhetuista pavuista keitettynä? Siinä tapauksessa olet ehkä huomannut, että kahvipavut jättävät jokaisella jauhatuksella myllyyn öljyään, ja lopputulos käy pidemmän päälle tunkkaiseksi.

Ongelmaan on onneksi helppo ratkaisu: Kaada myllyyn puoli desiä tai desi sokeria ja jauha pari minuuttia. Kaada sokeri biojäteastiaan ja pyyhi mylly lopuksi perusteellisesti.

Lue myös: Etikka, suola ja sitruuna – tehokkaat siivousaineet löytyvät jo kaapeistasi

Irrota ruohotahrat vaatteista

Jokainen, joka on yrittänyt irrottaa ruohotahraa valkoisesta t-paidasta, tietää, miten hankala homma on kyseessä. Ensi kerralla voit ottaa avuksi sokerin.

Tee sokerista ja lämpimästä vedestä tanakka tahna ja levitä tahna tahralle. Voit halutessasi lisätä tahnaan myös soodaa, jolla on valkaiseva ominaisuus. Anna vaikuttaa vähintään tunnin ajan ja pese lopuksi tekstiilin pesulapun mukaan.

Jos tahra ei ota irrotakseen, kokeile avuksi sappisaippuaa, joka yleensä irrottaa hankalimmatkin tahrat.

Lähteet: Martat, MNN, Siivous.info

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sokeri on oiva siivousaine, jolla puhdistat, kiillotat ja raikastat ekologisesti – nappaa vinkit siivoukseen!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.