Kodinhoito

Etikka siivouksessa: Martta kertoo, toimiiko etikasta ja vedestä tehty yleispuhdistusaine ihan oikeasti

Voiko tehokkaan yleispuhdistusaineen sekoittaa itse etikasta ja vedestä? Toki, mutta sen käytössä pitää olla tarkka, kertoo Marttaliiton neuvonnan johtaja.

Etikan puhdistavat ominaisuudet on tunnettu Suomessa jo vuosisatoja. Voiko näppärän yleispuhdistusaineen sekoittaa itse etikasta ja vedestä ja pyyhkiä sillä koko kodin puhtaaksi?

Voi, sanoo Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku – kunhan on tarkka.

”Etikka sopii hyvin kodin puhtaanapitoon. Se kirkastaa, poistaa hajuja ja liottaa kalkkisaostumia”, Jerkku sanoo.

”Etikan ja veden rinnalle voi toki tarvita lisäksi muita puhdistusaineita. Isoäidin konsteja kannattaa kuitenkin kokeilla ennen kovempia kemikaaleja. Vanhanajan konstit ovat monesti toimivia.”

Lue myös: Etikka puhdistaa – 10 tapaa käyttää etikkaa kodin siivoamisessa

Etikka siivouksessa: Tee näin edullinen yleispuhdistusaine

Yleispuhdistusaineena etikan ja veden seos on ekologinen ja halpa. Se on samalla erittäin hapan, minkä vuoksi sen käytössä pitää olla tarkka. Seos ei sovi kaikille pinnoille.

Lue myös: Itse tehty ikkunanpesuaine on yhtä tehokas kuin kaupan parhaat aineet, kertoo Kuluttaja-lehti – näin teet itse pesuaineen, jolla ikkunat kiiltävät

Jerkku suosittelee etikan käyttöä erityisesti teräspinnoille. Etikan ainesosat saavat kuluneenkin teräskattilan kiiltämään.

”Sitä voi hyvin kokeilla myös vedenkeittimien puhdistukseen, tai sillä voi puhdistaa kalkit kylpyhuoneen hanoista ja suihkupään ympäriltä”, hän listaa.

Lue myös Annan juttu: Etikka on edullinen ja ekologinen puhdistusaine – 4 tapaa käyttää etikkaa pyykinpesussa

”Etikan käytössä monia voi tietysti mietityttää sen vahva tuoksu. Haju haihtuu kuitenkin nopeasti.”

Näin käytät etikkaseosta oikein

Kodin puhdistuksessa hapan etikka tulee laimentaa kylmään tai haaleaan veteen. Liian kuumaan veteen laimennettu etikka voi haihtuessaan menettää tehoaan ja ärsyttää hengitysteitä.

Veden ja etikan oikea sekoitussuhde vaihtelee käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi yleispuhdistusaineeseen sekoitetaan 1 osa etikkaa ja 9 osaa vettä. Lasit ja lautaset saa kiiltämään huuhtelemalla niitä seoksella, jossa on 1 osa etikkaa ja 2 osaa vettä.

Lue myös: 10 vinkkiä: Ruokasooda on siivouksen superaine – näissä sitä kannattaa hyödyntää!

Teija Jerkku muistuttaa, että pinnat on hyvä huuhdella pelkällä vedellä etikan käytön jälkeen. Kotitekoista etikkavettä ei myöskään kannata unohtaa siivouskomeroon turhan pitkäksi aikaa.

”En säilyttäisi itse tehtyjä seoksia kovinkaan pitkään. Niissä ei ole säilöntäaineita, joten ne eivät kestä yhtä pitkään hyvänä kuin kaupan puhdistusaineet”, hän sanoo.

Muut lähteet: Marttaliitto, Rajamäen

Kommentoi

Kommentoi juttua: Etikka siivouksessa: Martta kertoo, toimiiko etikasta ja vedestä tehty yleispuhdistusaine ihan oikeasti

Tietämätön

”Ei ole säilöntäaineita”. Eikös etikka ole säilöntäaine??

Sinun täytyy kommentoidaksesi.