Kodinhoito

Suola on muutakin kuin pelkkä mauste – katso 10 tapaa käyttää suolaa siivouksessa

Suola maustaa ruoan, mutta sitä voi käyttää muillakin tavoin. Rakeinen koostumus tekee suolasta erinomaisen pinttyneen lian puhdistajan. Kokosimme tapoja, joilla suolaa kannattaa hyödyntää.

Suola on edullinen ja ekologinen maustekaapin vakiovaruste, joka toimii siivouksessa sellaisenaan tai yhdistettynä muihin aineisiin. Kokeile näitä konsteja:

1. Likainen valurautapannu puhdistuu suolalla

Jos valurautapannun puhdistaminen on jäänyt viime aikoina vähälle, kunnollinen kuuraus voi tulla tarpeeseen. Ripottele pannulle reilusti rakeista merisuolaa ja hankaa sienellä.

Toinen vaihtoehto on ripotella pannulle paksu kerros suolarakeita ja kostuttaa kevyesti vedellä. Anna seoksen vaikuttaa 10 minuuttia ja puhdista sitten tavalliseen tapaan.

Lue myös: Valurautapannun hoito – nämä ohjeet takaavat pannullesi ikuisen elämän

2. Suola irrottaa pinttyneen lian vaaseista ja kahvipannusta

Suola on oiva apu siivouksessa.

Lasisen kahvipannun pohja muuttuu käytössä ikävän sameaksi. Sama käy kukkavaasille, jonka vettä ei vaihdeta tarpeeksi usein. Peitä astian pohja suolalla ja tiputa perään muutama jääpala. Peitä astian suu ja ravistele voimakkaasti. Kas noin: suola tekee ihmeitä ja pohja kirkastuu!

Jääpalojen sijaan voit käyttää myös lämmintä vettä. Tässä tapauksessa anna seoksen vaikuttaa viitisen minuuttia ennen ravistelua. Huuhtele astia lopuksi.

Lue myös: Kahvinkeittimen puhdistus etikalla ja soodalla – katso ohjeet nopeaan ja helppoon puhdistamiseen

3. Kahvikuppi kiiltää uutuuttaan suolakäsittelyn ansiosta

Pinttynyt kahvikuppi ei ole kaunis näky. Ruskeat raidat eivät puhdistu edes astianpesukoneessa, vaan ne tarvitsevat hankausta irrotakseen.

Ripottele kupin pohjalle suolaa ja hankaa kuppia tiskiharjalla. Voit myös tehdä seoksen nestemäisestä tiskiaineesta ja suolasta ja pestä kupin rivakoin ottein. Hieno suola käy kahvikupin puhdistukseen rakeista paremmin, sillä kovat rakeet voivat rikkoa kupin päällysteen.

Lue myös: Näin tehokas sooda on puhdistusaineena: kahvikupin pinttynyt lika lähtee hetkessä – katso video ja hämmästy!

4. Suola ja öljy helpottavat vesirinkuloiden puhdistusta

Käsittelemätön puupinta tahriintuu helposti vesirinkuloista. Saat rinkulan vaalenemaan suolan ja ruokaöljyn seoksella. Levitä vain tahralle ohut kerros suola-öljyseosta ja hiero puupintaa.

5. Suola ja sitruuna desinfioivat puisen leikkuulaudan

Leikkuulaudat kannattaa kuurata oikein kunnolla silloin tällöin. Desinfiointi on parasta tehdä vähintään aina, kun leikkuulaudalla käsitellään raakaa lihaa tai kalaa.

Leikkaa sitruuna puoliksi ja dippaa puolikas suolaan. Hankaa sitten leikkuulautaa sitruunanpuolikkaalla voimakkaasti. Pyyhi lauta keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla käsittelyn jälkeen.

Suola on oiva apu siivouksessa.

6. Punaviinitahra irtoaa suolan avulla

Punaviinitahra irtoaa, kun kaadat tahran päälle reilun kerroksen suolaa, kun tahra on mahdollisimman tuore. Anna suolan vaikuttaa ja upota tekstiili sitten kylmään veteen puoleksi tunniksi. Pese lopuksi normaalisti.

7. Suola irrottaa veritahrat luonnonkuiduista

Myös veritahrojen irrottaminen voi olla hankalaa puuhaa. Upota kangas suolattuun kylmään veteen ja pese sitten mahdollisimman kuumassa lämpötilassa. Konsti toimii parhaiten luonnonkuiduille, jotka kestävät korkeaa pesulämpötilaa.

8. Hikiläikät saavat kyytiä suolapuhdistuksessa

Kellertävät tahrat valkoisen paidan kainaloissa eivät tarkoita, ettei paitaa voisi enää käyttää. Pääset läikistä eroon, kun lisäät neljä ruokalusikallista suolaa litraan vettä. Upota pesusieni liuokseen ja painele sitten läikkiä, kunnes ne haalenevat. Pese vaate lopuksi normaaliin tapaan.

9. Suolavesi kirkastaa värejä

Himmentyneet värit heräävät eloon, kun peset ne suolavedessä. Suola myös kiinnittää värejä, joten väriä päästävälle tekstiilille kannattaa myös tehdä suolavesikäsittely.

Liota yksiväristä tekstiiliä vedessä, johon on lisätty suolaa ja etikkaa. Sopiva sekoitussuhde on reilu desi suolaa ja etikkaa per kaksi litraa vettä. Jos huuhteluveteen irtoaa väriä, toista käsittely.

10. Suola kirkastaa hopeat

Hopeat tummuvat ajan mittaan. Mummonaikainen hopean puhdistus on suorastaan taikuutta. Hopeiden kiillotus onnistuu joka kodista löytyvien ainesten avulla. Tarvitset vain kattilan, pari liuskaa alumiinifoliota, kolme ruokalusikallista suolaa ja reilusti vettä. Katso koko ohje ja ylläty!

Lähteet: Food Matters, The Kitchn

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suola on muutakin kuin pelkkä mauste – katso 10 tapaa käyttää suolaa siivouksessa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.