Kodinhoito

Harva suomalainen siivoaa keittiön kodinkoneiden takaa riittävän usein – siivooja kertoo 2 syytä, miksi sitä ei kannata missään nimessä vältellä

Lieden ja jääkaapin takaa kannattaa siivota muulloinkin kuin muuttosiivouksen yhteydessä. Ruoantähteet houkuttelevat kodin tuholaisia paikalle, ja pölykerros voi aiheuttaa paloturvallisuusriskin.

Milloin viimeksi kurkkasit lieden taakse? Entäpä jääkaapin? Hyvällä todennäköisyydellä edellisestä kerrasta on vierähtänyt jo tovi. Siivousalan ammattilainen Saana Tyni Koti Puhtaaksi -siivouspalvelusta on työssään havainnut, että todella harva suomalainen siivoaa kodinkoneiden takaa edes vuosittain.

Se ei ole suuri ihme. Liesi ja jääkaappi ovat raskaita ja vaikeasti liikuteltavia, varsinkin jos siivoaa yksin. Keittiön suurten kodinkoneiden takaa on kuitenkin suositeltavaa siivota säännöllisesti.

”Kuukaudessa on jo aika paljon likaa, jos lieden väliin tipahtaa silloin tällöin yksi makaroni. Siivoamisessa pääsee niin paljon helpommalla, kun siivoaa tasaisin väliajoin”, Tyni sanoo. 

Säännöllinen siivous kodinkoneiden katveista on tärkeää siksi, että esimerkiksi ruoantähteiden peitossa lojuva lieden alusta on ideaali elinpaikka kodin tuholaisille.

Lue myös: Kodeissa on erityisesti 3 paikkaa, joiden siisteys jää helposti huomioimatta

Näin siivoat lieden takaa

Kodinkoneiden ympäristön puhtaanapito riippuu siitä, miten ne on sijoitettu keittiöön ja millaisia koneet ovat.

”Integroitujen koneiden siivous voi olla vaikeaa ellei mahdotonta, sillä ne ovat rakenteissa kiinni ja hankalasti purettavissa”, Tyni sanoo.

Lue myös: Milloin viimeksi puhdistit liesituulettimen? Martta kertoo, miten siivoat kodin 7 ikuisuusprojektia

Irtonainen lattialiesi kannattaa siirtää kolostaan kerran kuussa tai vähintään neljästi vuodessa. 

”Liesi lähtee paikoiltaan usein vetämällä. Koneet ovat yllättävän sutjakkaliikkeisiä, sillä monissa liesissä on takana renkaat. Liikuttaessa pitää kuitenkin varoa, että lattia ei pääse naarmuuntumaan.”

Hyvä konsti on nostaa lieden etuosaa hiukan ja liu’uttaa froteepyyhe etukulmien alle. Vedettäessä liesi liukuu helposti. Kun liesi on saatu pois paikoiltaan, sen kyljet ja takaosa kannattaa imuroida ja pyyhkiä huolellisesti. Kokatessa sivuille valuu roiskeita ja ruoantähteitä.

Lue myös: Uunin puhdistus – näillä vinkeillä onnistut!

Näin siivoat jääkaapin ja pakastimen takaa

Koska jääkaappi on liettä suurempi ja painavampi, sen liikutteluun kannattaa pyytää avuksi kaveri tai naapuri. Laite kannattaa tyhjentää ennen siirtämistä, jotta se kevenee.

Pyyhekikka toimii myös tässä jääkaapin siirtelyssä lattian suojana. Kun pyyhkeen saa etukulmien alle, jääkaappia voi kallistaa eteenpäin ja vetää pyyhettä, kunnes jääkaapin taakse mahtuu imuroimaan.

Lue myös: Milloin pesit jääkaapin viimeksi? Martat paljastavat, kuinka usein se pitäisi pestä

Jääkaapin osalta kerran vuodessa imurointi riittää. Jääkaapin taakse ei kerry samalla tavalla ruoantähteitä. Sen siivoamatta jättäminen aiheuttaa kuitenkin toisenlaisen riski: paloturvallisuusriskin.

”Jääkaappia kannattaa imuroida vuosittain, koska pöly ja sähkölaitteet ovat huono yhdistelmä. Imurointi kannattaa tehdä paloturvallisuussyistä”, Tyni muistuttaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Harva suomalainen siivoaa keittiön kodinkoneiden takaa riittävän usein – siivooja kertoo 2 syytä, miksi sitä ei kannata missään nimessä vältellä

Spacex

Miksi näitä koneita ei suunnitella niin, että niitä pystyisi liikuttamaan ja takaa siivoamaan?

lobster

Samaa olen miettinyt. Aika mahdotonta on koneita siirrellä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.