Kodinhoito

Suola ja sooda puhdistusaineina

Kokeile suolaa ja soodaa kodin pintojen puhdistamisessa. Ne ovat kokonaan luonnontuotteita sekä edullisia ja helppokäyttöisiä puhdistusaineita. Lue, miten käytät suolaa ja soodaa!

Perinteiset tahranpoistoon ja puhdistamiseen käytetyt aineet voi joskus korvata kotikaapista löytyvällä vaihtoehdolla.

Suola kiillottaa, puhdistaa ja raikastaa

Suolaa voi käyttää hopean kiillotukseen. Laita kuumaa kestävän vadin pohjalle pala alumiinifoliota ja ripottele sen päälle suolaa. Asettele puhdistettavat hopeaesineet foliolle ja kaada päälle kiehuvan kuumaa vettä niin, että esineet peittyvät. Anna puhdistua muutamasta minuutista varttiin. Tummuus lähtee hopeasta näin ilman hankaamista.

pöytähopeat

Kylpyammeen puhdistamiseen voi kokeilla etikan ja suolan seosta. Hankaa amme seoksella ja huuhtele. Sama vaikutus saadaan suolaan kastetulla sitruunalla hangattaessa.

Suolan ja etikan seos puhdistaa kalkkisaostumista likaantuneet astiat. Liota hetki ja huuhtele.

Suola ja etikka raikastavat ja poistavat hajut

Suolan ja etikan seoksella raikastuu myös jääkaappi. Aseta pieni kupillinen seosta jääkaapin hyllylle pitämään hajut poissa.

Suola poistaa ruoste- ja punaviinitahrat

Suolalla voi poistaa ruostetahroja. Liuota suolaa sitruunamehuun ja levitä tahralle. Anna vaikuttaa ja huuhtele hyvin.

Punaviinitahra lähtee suolalla. Ripottele tuoreelle tahralle suolaa ja anna vaikuttaa hetki. Suola imee nesteen itseensä. Huuhtele lopuksi kylmällä vedellä ja pese pesuohjeen mukaan.

Ruokasooda raikasta matot, kengät, viemärit ja jopa pesukoneen

Raikasta matot soodalla. Ripottele matoille runsaasti ruokasoodaa, anna vaikuttaa hetki ja imuroi. Näin voit raikastaa myös pehmolelut.

Pehmolelut

Viemäri raikastuu, kun kaadat sinne ruokasoodan ja etikan seosta. Anna vaikuttaa 15 minuuttia. Laske perään kuumaan vettä.

Pyykit ja pesukonekin raikastuvat, kun laitat koneen pesuainelokeroon pesuaineen sijasta yhden desilitran ruokasoodaa.

Kokeile ruokasoodaa myös öljy- ja rasvatahroille sekä sukkiin ja kenkiin hienhajua poistamaan.

Hankaa pinnat puhtaaksi ruokasoodalla

Kuppeihin pinttyneet tee- ja kahvitahrat saa poistettua soodalla. Hankaa kuppien likaisia pintoja soodalla ja pienellä määrällä vettä. Ruokasooda soveltuu puhdistusaineeksi myös muille hankausta kestäville pinnoille.

Lika irtoaa mikroaaltouunista, kun keität siinä kupillisen vettä, jossa on ruokasoodaa. Pyyhi uunin seinämät puhtaiksi.

Kahvin-, teen- ja vedenkeittimet puhdistuvat, kun keität niissä soodan ja veden seosta.

Kahvinkeitin

Katso myös siivousjutut:

Etikka puhdistaa – katso 10 vinkkiä kodin pintojen siivoamiseen ja puhdistamiseen Kahvinkeittimen puhdistaminen

Uunin puhdistus

Liesitaso kiiltäväksi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suola ja sooda puhdistusaineina

Tytti49

Mistä ruokasoodaa saa ostaa isommissa pakkauksissa? Sille tuntuu löytyvän käyttöä kotimme joka nurkkaan ja tarkoitukseen. On koiria 3, kissoja 2, lapsia ja nuoria ja aikuisia: Munuaissairas mieheni vatsahappoihin sitä säännöllisesti syökin – natriumbikarbonaattia, mutta siihen hänellä on oma reseptinsä.

Rosemary

Ainakin paikkakuntamme K-Supermarketissa on myynnissä (maustehyllyssä)
Ruokasooda-purkki 1,155 kg. Ruokasoodan syöminen lääkkeeksi ei ole epäterveellistä; isoisäni söi sitä aikoinaan liian happaman vatsansa takia ja hän eli 89-vuotiaaksi. Käytän ruokasoodaa lähes päivittäin tiskialtaan puhdistamiseen, rasva lähtee sillä hyvin eikä sooda ole myrkyllistä.

Siivoushullu

Kissanpissan haju lähtee matosta kun kastelee maton ensiksi kuumalla vedellä ja ripottelee ruokasoodaa ympäri mattoa ja sen jälkeen loiskauttelee etikkaa päälle ja antaa sen vaikuttaa noin 20 min ja sen jälkeen huuhtelee seoksen pois matolta ja pesee sen maton fairyllä ja sen jälkeen vielä huuhtelee maton sitruuna vesi seoksella ja antaa maton kuivua pari päivää ja voi viedä vaikka ulos kuivumaan jos on kesä. Sillä etikan haju voi olla matossa muutaman päivän mutta häviää kyllä.

mummu60

Heips….

Minulla on öljyväritaulu…joskus aikoinaan on tupakoita sisällä ja nyt taulu haisee tunkkaiselta uudessa kodissani….

Olisiko ruokasoodasta apua hajuun…..

Vesikanisteri

Mökillä juoma- ja käyttövettä pitää tuoda muovisissa 10 litran vesikanistereissa. Nyt vesi haiskahtaa pahalta. Miten muovisen vesikanisterin saa jälleen puhtaaksi ja hajuttomaksi?

Briha

Ihmettelen soodan ja etikan seosta… toinen on emäs ja toinen happo… vanhalla koulupohjalla arvelen että niillä neutraloidaan toisiaan eikä esim. maanparannuksessa niitä suinkaan sekoiteta…kertokaapa tietäjät mistä on kysymys.

kukonmuna

läteekö sillä soodalla myös ns. pinttynyt rasva esim. mikroaaltouunista?

Al Kemisti

”Ihmettelen soodan ja etikan seosta… toinen on emäs ja toinen happo… vanhalla koulupohjalla arvelen että niillä neutraloidaan toisiaan eikä esim. maanparannuksessa niitä suinkaan sekoiteta…kertokaapa tietäjät mistä on kysymys.”
Ehkä siinä on jujuna jokin syntyvä kemiallinen reaktio, kuplimista ja mustaa savua sekä ’poff’ 🙂

v,8

Al kemisti: älä jhmettele, kaada tiskialtaaseen vähän ruokasoodaa ja etikkaa päälle näet mitä tapahtuu. Älä hengitä kaasua. Raikasta kevättä.

”Tee tahrat ainoassa kupissa”

Sitä on niin neuvoton, kun se tahra ei vaan lähe siitä joka päiväsestä hyvän kokoisesta kahvallisesta 4dl savimukista. Niitä ei enää tehdä ilmeisesti. Tytöt sen tietää äiteensä opeista , mutta ”raavas” ei oivalla, se on fakta. ETTÄ MITEN SE SOAHAAN PUHTAAKS ILIMAN häppeetä. Ei kiirettä karsta on paksu melekeen vuoltavissa.

titi

Kuinka sooda toimi esim ei hopeaa sisältävien korujen kanssa?

Hartsa

Toimiva ja halpa idea valkaista hampaita on tehdä ruokasoodasta ja sitruuna/limetti hedelmästä puristetusta mehusta tahna ja kerran pari viikossa harjata sillä hampaat. Annetaan vaikuttaa muutama minuutti. Valmistettaessa seos kuplii.. Myös ruokasooda ja hiukan vettä ja peroksidia tahna toimii. Peroksiidista ( kutsuttu myös veryperoksiidi) vapautuu 1 arvoista happea jolla on vahva desinfioiva ja valkaiseva vaikutus..
Vinkkejä asiasta näyttää olevan runsaasti You tubessa haulla ”teeth whitening” , Sieltä löytyy luonnollisesti satojen eurojen ”vinkkejä” .. Moi.

Hampaan valkaisu

HAMPAAN VALKAISU

Toimiva ja halpa idea valkaista hampaita on tehdä ruokasoodasta ja sitruuna/limetti hedelmästä puristetusta mehusta tahna ja kerran pari viikossa harjata sillä hampaat. Annetaan vaikuttaa muutama minuutti. Valmistettaessa seos kuplii.. Myös ruokasooda ja hiukan vettä ja peroksidia tahna toimii. Peroksiidista ( kutsuttu myös veryperoksiidi) vapautuu 1 arvoista happea jolla on vahva desinfioiva ja valkaiseva vaikutus..
Vinkkejä asiasta näyttää olevan runsaasti You tubessa haulla ”teeth whitening” , Sieltä löytyy luonnollisesti satojen eurojen ”vinkkejä” .. Moi.

Huolestunut

Suun terveydenhoidon alalla työskentelevä täällä varoittaa: EI KANNATA KOKEILLA HAMPAIDEN VALKAISUUN KOTONA. Riskit hampaan kruunua peittävän kiilteen kulumiselle ovat erittäin suuret. Kiille on elimistön kovin materiaali, jota ei kuitenkaan kerran menetettynä saada enää takaisin.

Hui

Hui, kuulostaa aika rajulta keinolta valkaista hampaita. Happo syövyttää? Ja kaksi kertaa viikossa on jo melkoinen hyökkäys. Itse tyydyn hiukan kellertäviin ta harmahtaviin hampaisiin mieluummin kuin testaan kiilteen kestävyyttä. Mutta kukin tyytlillään.

Hajuturkis

Millä ihmeellä saisin vanhasta sisäturkistani hajun pois? Olen säilyttänyt sitä monia vuosia paksussa paperisessa pukupussissa ulkovarastossa ja nyt siinä on siis sellainen ”ulokoiran” haju. Olen tuulettanut ja tuulettanut sitä ulkona joka sateettomana päivänä, mutta haju tuntuu pysyvän. Voisiko tuolla ihmeaineella, ruokasoodalla, kokeilla hajun lähtöä ja miten sitä tulisi käyttää? En raskitsisi millään pesettääkään sitä, on se sen verran kallista. Kyseessä on siis kelsiturkki.

haju

Tupakanhajun saa pois vaatteista lisäämällä kuumaan kylpyveteen pari desiä etikkaa ja ripustamalla vaatteet ammeen yläpuolelle höyryyn.

uffe

saisiko näillä myös kuoma-kengistä sen märän villasukan hajun??

Kuomat sucks!!

haisevat Kuoma kengät ovat valmistajan vika!! Itselläni oli tällaiset viime talvena ja soitin Kuomalle asian takia. he myönsivät että kyseessä on valmistusvirhe pohjallisissa!!! Ja käskivät heittämään pohjalliset roskiin + lähettivät uudet pohjalliset ilmaiseksi tilalle. Joten ei muuta kuin soitto Kuoma jalkineelle. Nykyän kyseiset jalkineet hajoavat jo alle yhden talven normaali käytössä, ja jos ne kastuvat vähääkään, eivät sen älkeen enään pidä vettä ollenkaan. Tuntuu että ko jalkineet myyvät itseään enään vaan vanhalla maineellaan ja valmistaja viis välittää siitä minkälaisia heidän valmistamat jalkineet ovat tänä päivänä. Ikinä en enään Kuoma kenkiä osta tai käytä.

Kille

Tuo todellakin totta. Kuomien pohjat eivät kestä käyttöä, pohja murenee paloina irti. Nolla keleillä imee vettä joka aiheuttaa pahan hajun kengän sisään. Patterin välissä kuivattamalla kuivuu ja haju häviää, kastuessaan alkaa uudestaan haista. Ainoastaan kovalla pakkasella voi käyttää risapohjaisia kuomia. Kahdet kuomat hajonnut samalla tavalla, talven – kahden käytössä. Ei oikein innosta ostaa kolmansia kuomia. Koko on 43, ilmeisesti kaiken kokoisissa sama vika.

tietämätön

Voiko soodalla pestä mustia pilkkuja kaakeleiden saumoista? Ja miten laimennus?

näkkäri

Puhdistin valkoisesta liinasta oikein kiinni pinttyneen homeen, soodaa ja etikkaa päälle, niin kastelin liinan ensin. Ensin laitoin soodaa ja sen päälle etikkaa home valkeni silmissä, se oli ihan taikuutta.

kysyvä

Hammaslääkärissä rupesin kyseleen ,onko mitään haittaa kun olen pessyt hampaitani soodalla.
Sanoivat että sooda on hyvä aine ,mutta voi viedä paljon käytettynä hammaskiilteen.
Itse olen ollut tyytyväinen raikastajaan ja valkaisijaan.

höpsis

Sooda ei ole luonnontuote. Se valmistetaan hyvin kovalla prosessilla. Vain Yhdysvalloissa on soodakaivoksia, mutta se ei ole vientituote.

tertsa*

onko jollain sulannut kiinni uunin pohjalla suojana ollut alumiinifolio.? minulla kävi niin, olisiko jokin keino miten sen saisi poistettua/puhdistettua.?

Vekke

Ruosteen eli hapettumat saa pois metalleista seuraavasti. Liota veteen soodaa (tai suolaa). Kiinnitä puhdistettavaan kappaleeseen sähköjohdin vaikkapa pyykkipojalla. Tarvitset vielä toisen metallia olevan uhrattavan kappaleen. Tarkoitukseen EI KÄY ruostumaton teräs, koska siitä muodostuu prosessissa erittäin myrkyllisiä aineita!

Tarvitset lisäksi tasavirtalähteen. Tällaisena toimii hyvin esim. Auton akkulaturi (auton akkukin sopii tarkoitukseen). Puhdistettava kappale kytketään miinusnapaan ja uhrautuva kappale plusnapaan. Kun kytket virranpäälle, alkaa nesteessä porina lähes välittömästi. Miinusjohtoon kytkettävä kappale puhdistuu ruosteesta itse vahingoittumatta. Uhrattava kappale taas liukenee liuokseen.Napaisuuden tulee olla oikeinpäin, ettet tuhoa puhdistettavaa kappaletta. Lisää tietoa saat esim haulla: ruoste+poisto+sähkö

Veke

Olet varmaakin jo saanut vastauksen kysymykseesi. Muille: Hanki muutama kieppi hopealankaa (askarteluliikkeet) ja anna sen lillua vedessä. Omasta kokemuksesta: Vesi kannussa vuoteen vieressä säilyy juomakelpoisena ja raikkaana useita viikkoja.

Sama periaate on vesiputkissa. Kuluttajan läheiset johdot ovat kuparia samasta syystä.

Matalassa lämpötilassa homma toimii hienosti.Korkeassa lämpötilassa kupari on myrkyllistä.

Huoneen lämpötilassa olemme kaikki ns. turvallisella alueella.

Veikko

J.K

Ammeen ja kaakeleiden ja jopa hanojen puhdistukseen ei ole parempaa ainettta kuin hammastahna! 🙂

Laiskuus on taitolaji…..

En kyllä ollenkaan ymmärrä, miten olen kohta parikymmentä vuotta tullut toimeen ammeen ja hanojen putsaamisessa pelkällä mikrokuituliinalla …. Vaan se on kyllä rutkasti parempi kuin tämä kotimainen….. Eipä tarvi kuurata ja hinkata eikä huuhdella, sen kun pyyhkäisee ja kirkasta on…. Mutta teenkin sen ainakin kerran päivässä….. Ja ammekylvyssä ollessa kannattaa veteen lisätä hiusshampoota jo siinä vaiheessa kun laskee vettä. Tulee hyvä vaahto ja se putsaa myös ammeen…. kunhan tyhjennyksen jälkeen suihkutan puhtaalla vedellä…..

lenni

miten puhdistan kaakelin saumat

Asvaltti

Sooda on aivan hämmästyttävän hyvä puhdistusaine pohjaan palaneen teräs- tai emalikattilan puhdistamiseen.

Sooda EI sovellu ALUMIININ puhdistamiseen!

Pohjaanpalaneeseen kattilaan vettä, huiskaus soodaa ja kiehumaan liedelle. Jos seos on sopiva niin muutaman minuutin keittelyn jälkeen on nautinnollista katsoa, kun karsta alkaa riekaleina irrota liuoksessa.

Kaikki ovat varmaan joskus yrittäneet hankaamalla puhdistaa kunnolla pohjaan palanutta kattilaa ja todenneet homman liki mahdottomaksi.

HES

Hei! Pohjaan palaneessa kattilassa voi myös keittää tuhkaa jos sitä on saatavilla. Toimii!

Martoilta hyvät neuvot

Kaytan ruokasoodaa sekä etikkaa esim viemäreiden puhdistukseen. 1dl soodaa ja 2 dl etikkaa.. Samoin pidan seka jaa- että kylmäkaapista pienen purkin soodaa. Samoin lahelllä tiskipöydän alla olevassa roskien lajittelulaatikossa (esim. Biojätteen lähellä).

joku

Samalla tavalla puhdistuu myös Omo pyykkipulverilla. Ripaus omoa ja kuumaa vettä hanasta, kiehaautus tai haudutus ja pohjaan palaanut ruoka irtoss helposti.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.