Lieden oikeanlainen käyttö ja puhtaanapito lisää lieden ikää ja säästää sähköä.

Likainen liesi kuluttaa enemmän energiaa ja on paloturvallisuusriski. Käytä liedellä aina ehjiä ja puhtaita ruoanvalmistusastioita, joissa on kullekin liesilevylle oikeankokoinen pohja. Induktioliesille sopivat vain induktiokäyttöön valmistetut kattilat.

Päivittäiseksi lieden puhdistamiseksi riittää roiskeiden ja irtolian pyyhkiminen liesitasoilta ja niiden ympäriltä. Perusteellisempi puhdistus tehdään tarvittaessa.

Valurautaisen lieden puhdistaminen

Tavallisen valurautaisen liesitason pesemiseen tarvitaan pöytäpyyhe ja pesuvälineeksi joko karhunkieltä, teräsvillainen harja tai pala saippuoitua teräsvillaa.

Purista pöytäpyyhkeellä kylmälle liedelle lämmintä vettä. Pese liesilevyt kevyesti karhunkielellä tai kostutetulla teräsvillalla lieden pinnassa olevien urien suuntaisesti. Älä hankaa pysty- tai vaakasuoraan, ettei pinta naarmuunnu. Varo myös naarmuttamasta liesilevyjen ympäristön emalipintaa.

Pese liesilevyjen ympäristö mietoon astianpesuaineliuokseen kostutetulla pöytäpyyhkeellä. Pyyhi pesuvesi pois ja huuhtele hyvin. Kuivaa liesilevyjen pinnat huolellisesti, etteivät ne ruostu. Liesilevyjen ruostumista voi ehkäistä myös levittämällä niiden pinnalle ohuen kerroksen parafiiniöljyä tai silavaa ja kuumentamalla liettä sen jälken muutaman minuutin ajan.

Keraamisen liesitason puhdistaminen

Keraaminen liesitaso vaatii varovaista käyttöä ja säännöllistä puhdistamista. Varo pudottamasta liesitasolle painavia esineitä tai naarmuttamasta tasoa kattilan pohjalla.

Älä käytä keraamisen lieden puhdistamiseen hankaavia pesuaineita tai naarmuttavia pesuvälineitä, kuten teräsvillaa tai karhunkieltä. Keraaminen liesitaso vaatii oman puhdistusaineensa. Lieden mukana tulee metallinen teräosa, jolla voi kaapia kiinni palaneen ruoan pois lieden pinnalta.

Pyyhi lieden pinta pesuaineeseen kostutetulla pöytäpyyhkeellä. Huuhtele huolellisesti ja kuivaa.

Lue myös:Uunin puhdistus

Teksti: Senja Jääskeläinen