Kodinhoito

Tahra pois kotikonstein – nämä 8 asiaa tahdot tietää, kun haluat tahroista eroon

Moni sitkeä tahra lähtee pois kotikonstein. Tahranpoisto vaatii kuitenkin aikaa ja vaivaa.

Miten sitkeä tahra lähtee pois?

Ensisijainen keino on pestä tekstiili mahdollisimman kuumassa hoito-ohjeen sallimassa lämpötilassa koneessa ja tarvittaessa tehdä ennen tätä käsin paikallinen esipesu. Tahranpoistossa nopeus on valttia. Jos tahra pääsee imeytymään ja kuivumaan kuitujen sisään asti, se voi olla itsepintainen. Ennaltaehkäisyä ei kannata unohtaa. Jos tulossa on esimerkiksi lastenkutsut ja haluaa tarjota suklaakakkua ja mustikkapiirakkaa, pöytään ei ole järkevää laittaa rakkainta ja valkoisinta pitsiliinaa.

Lue myös: Tahranpoisto: Näin poistat yleisimmät tahrat helposti – hiki, huulipuna, veri…

Milloin tekstiilit kannattaa viedä pesulaan?

Jos itsellä ei ole aikaa ja kärsivällisyyttä, omat keinot eivät tepsi ja on valmis maksamaan hyvästä palvelusta. Pesula on hyvä valinta myös silloin, jos vaate on arvokas tai sitä ei saa pestä vedellä. Vaatetta pesulaan viedessä on tärkeää olla rehel- linen ja kertoa, miten on jo itse yrittänyt tahraa poistaa. On hyvä muistaa, että pesula ei ole taikuri. Joskus tahrat ovat kiinni niin itsepintaisesti, että niitä ei saa kokonaan pois.

Mikä on ihmesieni ja millainen tahra sillä lähtee?

Ihmesieni on puhdistukseen tarkoitettu vaahtomateriaalista tehty sieni, jota käytetään veden kanssa ilman pesuainetta. Sieniä myydään kaupassa puhdistusainehyllyissä ja ne maksavat merkistä riippuen muutaman euron. Sieni on tehokas ja sillä voi saada esimerkiksi valkoiset lenkkarit takaisin valkoisiksi tai väriliitujen jäljet pois sohvasta. Sienen kanssa on kuitenkin hyvä olla varovainen: Kuulakärkikynän voi saada pois seinästä, mutta samalla voi huonolla tuurilla lähteä maalattua seinäpintaakin.

kodin siivoaminen

Millaisiin tahroihin ruokasooda tehoaa?

Ruokasooda on perinteinen, tehokas tahranpoistaja. Sooda tepsii esimerkiksi kuppeihin pinttyneisiin tee- ja kahvitahroihin. Kahvin- ja vedenkeittimen lasikannun saa puhdistettua vedellä ja soodalla, kun sitä lisää veden sekaan ruokalusikallisen tai pari ja hieroo varovaisesti sienellä. Myös mikroaaltouuni puhdistuu soodan avulla, kun mikrossa lämmittää kupillisen vettä, jossa on ruokalusikallinen soodaa. Tämän jälkeen riittää, että mikron seinämät pyyhkii.

Lue myös: 10 vinkkiä: Ruokasooda on siivouksen superaine – näissä sitä kannattaa hyödyntää!

Onko suolasta apua tahranpoistossa?

Kyllä. Suola tehoaa esimerkiksi punaviinitahroihin. Suola imee nesteen itseensä, kun sitä ripottelee tuoreelle tahralle ja antaa hetken vaikuttaa ennen huuhtelua ja pesuohjeen mukaista pesua.

Lue myös: Suola on muutakin kuin pelkkä mauste – katso 10 tapaa käyttää suolaa siivouksessa

Miten tahranpoistoaineita kannattaa kotona säilyttää?

Alkuperäisissä pakkauksissa poissa lasten ulottuvilta. Monet tahranpoistoaineet ovat tulenarkoja, jotkut huumaavia tai myrkyllisiä. Aineiden kanssa on oltava varovainen ja puhdistuksen jälkeen on hyvä tuulettaa kunnolla.

Kuinka monta tahranpoistoainetta siivouskaapissa tarvitaan?

Ei ole olemassa yhtä kaikkeen tepsivää ihmeainetta. Vain kokeilemalla löytää omassa käytössä toimivat tuotteet. Tahranpoisto on monen tekijän summa. Siihen vaikuttaa puhdistusaine, puhdistukseen käytetty aika, puhdistettava materiaali, tahran koostumus ja tuoreus. Muutamalla tahranpoistoaineella, nestemäisellä pyykinpesuaineella, ihmesienellä, soodalla, etikalla ja suolalla pääsee pitkälle.

Lue myös: Siivouskaappi kuntoon – löytyvätkö nämä tarpeelliset aineet ja välineet kaapistasi?

Mistä voi saada apua tahranpoistoon?

Tahranpoistoa kannattaa yleensä aina yrittää, sillä on edullisempaa saada tahra pois kuin hankkia vaikkapa uusi vaate. Apua voi etsiä esimerkiksi Marttojen kotisivuilta tai soittamalla Marttojen neuvontapuhelimeen. Myös ystävillä ja sukulaisilla voi olla hyviä tahranpoistovinkkejä, joten apua kannattaa kysyä rohkeasti.

Asiantuntijana kehittämispäällikkö Teija Jerkku Martoista. Lue lisää Marttojen tahranpoisto-oppaasta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tahra pois kotikonstein – nämä 8 asiaa tahdot tietää, kun haluat tahroista eroon

Tahra

Kuivamustekynän tahran poistaminen.

Lukija453400

Lähtee varmasti Spot Blue aineella. On maailman paras tahranpoistosarja ikinä. Helppo käyttää .
Itse ostin ensimmäiset aineet sieltä ilman harjaa, mutta suosittelen ostamaan myös tahranpoistoharjan koska pyykissä aina jotain tahroja poistettavana ennen pesua. Ehdoton suositteluni tälle:
spot-tahranpoisto.fi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.