Kodinhoito

Teetahran poistaminen: Näin saat tahrat pois vaatteista ja matolta

Tee värjää herkästi tekstiilit, mutta teetahroja vastaan voi taistella. Näiden ohjeiden avulla teetahran poistaminen onnistuu.

Teetahra lähtee vaatteista ja matosta melko samalla tavalla kuin kahvitahrakin. Teetahran poistaminen voi lisäksi onnistua tahrasuolan ja sitruunahapon avulla.

Lue myös: Tahranpoisto: Näin poistat yleisimmät tahrat helposti – hiki, huulipuna, veri…

Teetahran poistaminen kankaalta

  1. Huuhtele tuore teetahra kylmällä vedellä ja hiero tahraan käsiastianpesuainetta, kunnes mahdollisimman suuri osa tahrasta on irronnut.
  2. Jos teetahra on vanha ja kuivunut, hinkkaa siihen nestemäistä pyykinpesuainetta ja liota sitten vaatetta kylmässä vedessä noin puoli tuntia tai kunnes tahra on hävinnyt. Tuoreenkin tahran voi esikäsitellä samalla tavalla, jos ensimmäisestä vaiheesta ei ollut apua. Anna pesuaineen vaikuttaa silloin useita minuutteja.
  3. Pese vaate entsyymipitoisella valkopesuaineella vaatteen pesumerkintöjen mukaan. Voit käyttää pesuaineen joukossa myös tahrasuolaa.
  4. Jos tahra ei lähtenyt, hiero siihen pesuainetta ja anna liota lämpimässä vedessä 10–15 minuuttia ja huuhtele huolellisesti. Voit kokeilla myös tahranpoistoainetta. Pese vaate uudelleen.
  5. Voit myös valkaista tekstiilin, jos materiaali sen sallii tai kokeilla sitruunahappoa tahranpoistoon.

Lue myös: Tahra pois kotikonstein – nämä 8 asiaa tahdot tietää, kun haluat tahroista eroon

Teetahra pois matosta

  1. Painele tahraa imukykyisellä rievulla tai talouspaperilla, jotta saat mahdollisimman paljon nestettä pois matosta.
  2. Kastele tahra kivennäisvedellä tai kylmällä vedellä. Painele tahra taas kuivaksi.
  3. Kostuta tahra mattospraylla valmistajan käyttöohjeen mukaan tai hiero tahralle partavaahtoa hammasharjalla ja toista vaihe kaksi.
  4. Jos kahvitahra ei lähtenyt, painele sitä mietoon valkaisuaineeseen, kuten valkoviinietikkaan tai vetyperoksidiin kostutetulla sienellä. Anna vaikuttaa 15 minuuttia ja painele kuivaksi imukykyisellä rievulla. Toista sitten vaihe kaksi. Valkaisuainetta kannattaa aina ensin kokeilla johonkin huomaamattomaan kohtaan.

Lue myös Anna.fi:stä: Deodoranttitahra puserossa? Listasimme 6 tehokasta pesuvinkkiä deodorantin tahraamille vaatteille

Lähteet: Martat ja Friedman, Wagner & Armstrong: Tahrat – Esiintyminen ja poisto (WSOY 2003).

Kommentoi

Kommentoi juttua: Teetahran poistaminen: Näin saat tahrat pois vaatteista ja matolta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.