Kodinhoito

Pyykkietikka poistaa vaatteista hajut ja pehmentää tekstiilit – näin teet itse pyykkietikkaa

Pyykkietikka pehmentää pyyhkeet ja lakanat, kirkastaa tekstiilien värit ja poistaa epämiellyttävät hajut. Ota talteen helpon pyykkietikan ohje.

Pyykkietikka on luonnonmukainen vaihtoehto huuhteluaineelle. Marttaliiton neuvonnanjohtaja Teija Jerkku vinkkaa helpon ohjeen ihanalle pyykkietikalle ja kertoo, milloin pyykkietikkaa kannattaa lorauttaa pyykinpesukoneeseen.

Lue myös: Haiseeko pyykki ummehtuneelta? Syy on todennäköisesti pesukoneessa

Miksi pyykkietikkaa kannattaa käyttää?

Pyykkietikkaa käytetään huuhteluaineen tapaan. Se pehmentää pyykkiä ja poistaa sähköisyyttä. Etikka poistaa pyykistä myös ikäviä hajuja ja voi kirkastaa pyykin värejä.

Huuhteluaineen vaihtaminen pyykkietikkaan vähentää ympäristön kemikalisoitumista. Pyykkietikka onkin huuhteluainetta ekologisempi vaihtoehto.

”Pyykkiä voi pestä ilman huuhteluainetta, eikä pyykkietikkakaan ole välttämätöntä. Etikkakin on kuitenkin kemikaali, joten kannattaa miettiä, onko senkään käytölle tarvetta”, Teija Jerkku muistuttaa.

Joillekuille etikka ja pyykkietikan eteeriset öljyt voivat aiheuttaa allergisen reaktion tai herkistymistä. Siksi käyttö kannattaa aloittaa varovasti.

Lue myös: Näin poistat 12 yleisintä tahraa helposti: punaviini, huulipuna, veri…

Tee itse helppo pyykkietikka

Pyykkietikka on lähinnä väkiviinaetikkaa. Siksi pelkän väkiviinaetikan käyttäminen ajaa saman asian kuin pyykkietikka. Jos haluaa saada pyykkietikkaan hieman tuoksua, joukkoon voi sekoittaa eteeristä öljyä. Katso sopiva sekoitussuhde ohjeesta.

Pyykkietikan resepti

Valmista ja käytä pyykkietikkaa näin

  1. Sekoita aineet pullossa.
  2. Ravista pulloa aina ennen käyttöä.
  3. Annostele pyykkietikkaa 30–50 ml pesukoneen huuhteluaineelle tarkoitettuun lokeroon.

Lue myös: Teepuuöljy on kodin ja ihonhoidon tehotuote – listasimme, mihin kaikkeen suosittu öljy sopii

Pyykkietikka tekee pyyhkeistä ihanan pehmeät.

Millaiselle pyykille pyykkietikka sopii?

Moni käyttää pyykkietikkaa esimerkiksi silloin, kun pesee pyyheliina- ja lakanapyykkiä, jotta tekstiileistä tulee pehmoisempia. Puuvilla ja pellava kestävät pyykkietikkaa hyvin.

Asetaatti-, triasitaatti- ja polyakrylaattikuidut tai viskoosi eivät kestä etikkaa. Silkinkään kanssa etikkaa ei kannata käyttää.

Lue myös: Sitkeä tahra pois kotikonstein – 14 vinkkiä

Hikistä vaatetta voi liottaa etikassa

Vanhan kansan neuvon mukaan etikka sopii erityisen hyvin hienhajun poistamiseen vaatteista. Hikistä vaatetta voikin liottaa etikkavedessä esimerkiksi puoli tuntia. Sen jälkeen vaate huuhdellaan ja laitetaan pesukoneeseen.

Sopivan liuoksen, jossa vaatetta voi liottaa, saa sekoittamalla

Etikkapesua voi kokeilla esimerkiksi hikisille urheiluvaatteille.

”Joku on joskus sanonut minulle, että liotti etikassa urheiluvaatetta ja siitä tuli vain aiempaa pahemman hajuinen. Toisaalta monet ovat sanoneet, että etikkapesu tehoaa urheiluvaatteiden hienhajuun todella hyvin. Kannattaa siis ainakin kokeilla, ennen kuin luopuu vaatteesta”, Jerkku sanoo.

Lue myös: Etikka puhdistaa – 10 tapaa käyttää etikkaa kodin siivoamisessa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pyykkietikka poistaa vaatteista hajut ja pehmentää tekstiilit – näin teet itse pyykkietikkaa

Maria

Siis pyykkietikka saadaan siten, että väkiviinaetikkaan sekoitetaan jkv eteeristä äljyä. Tätä annostellaan 30-50 ml huuhteluaine lokeroon. Enpä rohkene kokeilla.

Matte

Olen käyttänyt pelkkää väkiviinaetikkaa jo vuosia, sekä pyykin- että astianpesukoneessa huuhteluaineiden sijaan ja toimii. Koneisiin ei tule kalkkisaostumiakaan;)

EL

Tässä ei lainkaan puhuta siitä, että pesuaine, emäksinen, avaa tekstiilikuidut. Huuhteluaine on hapan ja sen tarkoitus on sulkea nuo kuidut. Sanotaan, että tämä vähentää vaatteen kulumista. Ehkä pölyämistäkin.
Toisaalta on sanottu, että etikkaa ei pitäisi käyttää urheilukerrastoihin. Urheiluvaatteitahan on hyvin monenlaisia.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.